Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea pripravuje už siedmy jadrový test: Blinken tvrdí, že USA budú pokračovať vo vyvíjaní tlaku

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty budú pokračovať vo vyvíjaní tlaku na Severnú Kóreu dovtedy, kým nezmení svoj kurz. V pondelok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po stretnutí so svojím juhokórejským kolegom Pak Činom vo Washingtone. Severná Kórea (KĽDR) pritom už dokončila prípravy na ďalší, siedmy jadrový test a zastaviť ho môže len politické rozhodnutie tamojšieho vedenia..

"Naším cieľom je mierový a stabilný región i svet. Budeme pokračovať v tlaku, kým režim v Pchjongjangu nezmení kurz," povedal Blinken. "Podľa potreby sme pripravení urobiť krátkodobé aj dlhodobé úpravy nášho vojenského postoja," citovala šéfa amerického rezortu diplomacie agentúra AFP. Blinken však zopakoval, že USA nemajú voči KĽDR "žiadne nepriateľské úmysly" a naďalej sa snažia presadzovať diplomatický prístup.

Pak uviedol, že akékoľvek provokácie zo strany Severnej Kórey, vrátane jadrového testu, sa stretnú s jednotnou a jasnou odpoveďou. Osobitný predstaviteľ USA pre Severnú Kóreu Sung Kim minulý týždeň uviedol, že Severná Kórea uskutočnila tento rok neobvyklé množstvo testov balistických striel a jej predstavitelia takisto používali rétoriku, ktorá môže naznačovať plány použiť taktické jadrové zbrane. Kim tvrdí, že Severná Kórea môže svoj siedmy jadrový test podniknúť "kedykoľvek" a doposiaľ neprejavila žiadny záujem vrátiť sa k rokovaniam.

Viac o téme: USASeverná KóreaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu