Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KĽDR odpálila do mora delostrelecké strely: Kim chce podľa expertov vytvoriť tlak a zmierniť sankcie

Kim Čong - un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong - un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku svojich zbraní. Do mora podľa juhokórejskej armády v nedeľu odpálila zrejme delostreleckú muníciu. Správa prišla niekoľko dní po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na zvýšenie obranyschopnosti krajiny voči vonkajším hrozbám, informuje agentúra AP.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov uviedol, že v nedeľu dopoludnia zachytili "viacero letových trajektórií" objektov, ktoré podľa predpokladov vystrelilo severokórejské delostrelectvo. Vyhlásenie dodáva, že Južná Kórea zachováva vojenskú pohotovosť v úzkej koordinácii so Spojenými štátmi v čase zvýšeného monitorovania Severnej Kórey (KĽDR).

KĽDR odpálila do mora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

Juhokórejskí predstavitelia na zasadnutí rady pre národnú bezpečnosť vyjadrili obavy, že KĽDR modernizuje zbraňové systémy, ktoré predstavujú priamu hrozbu pre Južnú Kóreu, uviedla prezidentská kancelária v Soule. Skúšky delostrelectva Severnej Kórey vyvolávajú menšiu zahraničnú pozornosť než jej raketové testy. Delostrelectvo krajiny je však vážnou hrozbou pre ľudnatú oblasť juhokórejskej metropoly, ležiacej len 40 – 50 kilometrov od hranice s KĽDR, približuje AP.

Severná Kórea chce vyvinúť tlak na USA

Severná Kórea tento rok uskutočnila celú sériu skúšok svojich zbraní, čo zahraniční experti označujú za pokus vyvinúť tlak na Washington a Soul s cieľom zmierniť medzinárodné sankcie a dosiahnuť ďalšie ústupky. Juhokórejskí a americkí predstavitelia nedávno uviedli, že KĽDR takmer ukončila prípravy na svoju prvú jadrovú skúšku po asi piatich rokoch. V marci v rozpore s moratóriom skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú strelu schopnú zasiahnuť pevninu USA.

Kim Čong-un v prejave na zasadnutí vládnucej strany minulý týždeň zdôraznil, že jeho krajina musí posilniť svoje vojenské kapacity v súčasnom bezpečnostnom prostredí, ktoré je podľa neho "veľmi vážne". Armáde a vedcom stanovil "bojové úlohy", čo naznačuje, že bude pokračovať v plánoch na zvyšovanie zbrojných kapacít.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un  (Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Viac o téme: ArmádaStrelyDelostreleckéOdpalUSASeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu