Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blinken vyjadril podporu rodine zabitej palestínskej novinárky

(Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovoril s rodinou zabitej palestínskej novinárky Šírín abú Aklaovej po tom, čo kritizoval Izrael za použite sily na jej pohrebe, uviedli v nedeľu zdroje z rezortu diplomacie USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken počas svojej sobotňajšej cesty do nemeckej metropoly Berlín na schôdzku ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie (NATO) v telefonickom rozhovore s rodinnými príslušníkmi zabitej novinárky vyjadril "úprimnú sústrasť", uviedol nemenovaný predstaviteľ ministerstva.

Blinken ponúkol rodine podporu zo strany amerických diplomatov

Šéf americkej diplomacie podľa neho tiež "venoval pozornosť novinárskej práci abú Aklaovej a dôležitosti slobodnej a nezávislej tlače". Blinken ponúkol rodine novinárky televízie al-Džazíra, ktorá mala aj americké občianstvo, podporu zo strany amerických diplomatov v Jeruzaleme. Abú Aklaovú, prominentnú televíznu reportérku, zastrelili v stredu počas mediálneho pokrývania izraelského zásahu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pripomína AFP. Televízia al-Džazíra uviedla, že ju "chladnokrvne" zabil Izrael.

Izrael spočiatku uviedol, že na vine by mohli byť palestínski ozbrojenci, následne však prisľúbil vyšetrovanie. Na piatkovom pohrebe abú Aklaovej v Jeruzaleme sa izraelská polícia s obuškami vrhla na smútiacich a zhabala im palestínske vlajky, pričom rakva s telom novinárky takmer spadla na zem. Blinken už skôr uviedol, že ho konanie izraelskej polície "hlboko znepokojilo" a ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo na transparentné vyšetrenie jej zabitia.

Viac o téme: Antony BlinkenPalestínsky novinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu