Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Severná Kórea vypálila viacero striel zo salvových raketometov: KĽDR sa pripravuje na vykonanie jadrového testu

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Juhokórejská armáda v nedeľu oznámila, že Severná Kórea zrejme vypálila viacero striel zo salvových raketometov, píše agentúra Reuters.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že trajektórie striel, pravdepodobne skúšobne vypálených z raketového delostreleckého systému, boli spozorované v nedeľu po 18.00 h miestneho času. Juhokórejská armáda v tejto súvislosti posilnila ostražitosť, pričom svoj postup úzko koordinuje so Spojenými štátmi.

KĽDR vykonala v tomto roku viacero raketových testov

Agentúra AFP pripomína, že k odpáleniu striel došlo len niekoľko dní po tom, ako na spoločné cvičenia do Južnej Kórey priletelo šesť moderných amerických stíhačiek F-35. V juhokórejskom vzdušnom priestore a okolitých vodách by mali operovať 10 dní. KĽDR vykonala v tomto roku viacero raketových testov, vrátane vypálenia medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú tak otestovala prvýkrát od roku 2017, pripomína agentúra AFP.

V Južnej Kórei je rozmiestnených zhruba 28.500 amerických vojakov

Washington i Soul upozorňujú, že KĽDR sa pripravuje na vykonanie svojho v poradí siedmeho jadrového testu. Spojené štáty pritom túto izolovanú krajinu varovali, že ak takýto test podstúpi, bude to mať za následok "rýchlu a ráznu" reakciu. Soul v júni avizoval, že sa chystá posilniť svoju obranyschopnosť, ako aj bezpečnostnú spoluprácu s Washingtonom a Tokiom, aby tak lepšie čelil jadrovej hrozbe z Pchjongjangu. V Južnej Kórei je v súčasnosti rozmiestnených zhruba 28.500 amerických vojakov.

Viac o téme: StrelyRaketometySeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu