Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zelenskyj znova žiadal dodanie systémov protiraketovej obrany: Ukrajinu zasiahlo už 2 606 riadených striel

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu opätovne vyzval partnerov svojej krajiny, aby jej dodali moderné systémy protiraketovej obrany. Informovali o tom televízia Sky News a denník The Guardian.

"Dodávka takýchto systémov bola možná tento rok, minulý rok a dokonca ešte predtým. Dostali sme ich? Nie. Potrebujeme ich? Áno," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore."Na túto otázku bolo už 2606 kladných odpovedí vo forme rôznych ruských riadených striel, ktoré zasiahli ukrajinské mestá, naše mestá, naše dediny, v období od 24. februára," uviedol ukrajinský líder.

Zelenskyj znova žiadal dodanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Zelenskyj tiež informoval, že po ruskom raketovom útoku v Ternopiľskej oblasti na západe Ukrajiny je desať ľudí stále v nemocnici. Pri útoku na mesto Čortkiv utrpelo podľa tamojších predstaviteľov v sobotu večer zranenia najmenej 22 ľudí vrátane troch žien a dieťaťa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k občanom počas svojho pravidelného videoposolstva z Kyjeva
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k občanom počas svojho pravidelného videoposolstva z Kyjeva  (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Skutočnosti, ktoré sa dejú na Ukrajine budú určovať vnímanie Ruska vo svete

"Tento útok, rovnako ako drvivá väčšina ďalších ruských úderov, nemal taktický ani strategický zmysel. Je to teror, len teror," povedal Zelenskyj."Medzi obeťami je 12-ročné dievča z Charkova. Išlo do Ternopiľskej oblasti, aby utieklo pred ruskou armádou. A takéto skutočnosti budú teraz určovať vnímanie Ruska vo svete. Nie Peter I. alebo Lev Tolstoj, ale deti zranené a zabité pri ruských útokoch," vyhlásil.

Viac o téme: PomocProtiraketová obranaDodanieKonflikt RuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu