Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Katastrofálny začiatok sezóny v perle Chorvátska: Veľké nepríjemnosti, turisti odtiaľ utekajú preč

Jelsa na Hvare
Jelsa na Hvare (Zdroj: Getty Images)

JELSA - V historickom mestečku Jelsa na chorvátskom ostrove Hvar sa v posledných dňoch hromadia sťažnosti miestnych obyvateľov na neúmerné stavebné práce, ktoré mali byť ukončené začiatkom tohto mesiaca. Prichádzajú kvôli tomu o turistov a v neposlednom rade aj o vlastné pohodlie.

VIDEO Cibulková dostala pred kamerami na frak: V RTVS ju skritizovali kvôli dovolenkám (archívne video)

VIDEO Cibulková dostala pred kamerami na frak: V RTVS ju skritizovali kvôli dovolenkám... Takmer sa rozplakala! (Zdroj: RTVS)

Turistická sezóna sa začala a s tým sú spojené aj rôzne stavebné práce súvisiace s vylepšovaním prevádzok rôzneho typu. Obyvateľom Jelsy v posledných dňoch veľmi strpčuje život hluk a prach šíriaci sa vraj odvšadiaľ. Upozorňujú najmä na bezohľadné správanie súkromných investorov, ktorí za bieleho dňa čistia kanalizáciu na pobreží. "Išiel som tade na skútri niekoľkokrát za deň a je zázrak, že som nespadol a nezranil sa. Je to fyzické aj psychické týranie občanov," vyjadril sa Petar Buj. 

 

Iznajmljivači su na rubu živaca: ‘Gosti nam otkazuju smještaj!‘ 😱

Posted by Slobodna Dalmacija on Thursday, June 9, 2022

Horšie je, že ľudia s vážnymi zdravotnými problémami majú pre spomínané komplikácie veľký problém sa dopraviť do ambulancie alebo nemocnice. Sťažuje sa aj Stjepan Miro Olujič, ktorý sa živí prenajímaním ubytovania turistom. Práce prebiehajúce v jeho okolí sú podľa neho v rozpore s rozhodnutím tamojšieho magistrátu a škodia jeho podnikaniu. Rovnako reagujú aj ďalší prenajímatelia, čoraz viac nahnevaní obchodníci i ostatní obyvatelia, ktorí musia každý deň bojovať s mračnami prachu. Turisti sa zas musia stravovať v nelichotivom prostredí, ktorým sa šíri neznesiteľný smrad kvôli čisteniu spomínanej kanalizácie. Mnohí z nich preto z Jelsy odišli skôr, než pôvodne plánovali. 

Denník Slobodna Dalmacija, ktorý o probléme informoval, sa opýtal starostu Jelsy Nikšu Peronju, aké kroky plánuje podniknúť na zlepšenie situácie. "Podľa rozhodnutia mestského zastupiteľstva boli práce povolené do 1. júna a nikto z investorov nepožiadal o ich predĺženie. Vo všetkých prípadoch, keď dostaneme podnety od občanov, naši obecní inšpektori vyrazia do terénu, zastavia práce a sankcionujú protiprávne konanie," uviedol starosta. Podľa neho sa žiadny septik na pobreží nečistil, preplachovalo sa vraj len jedno potrubie. 

Ostrovania ale tvrdia, niektorí investori pokračovali v prácach aj po zásahu miestnych inšpektorov. Boli preto nútení zavolať políciu. Dúfajú, že stavebný ruch sa čo najskôr utíši a že konečne budú môcť ubytovať turistov. Vďaka enormnému nárastu cien za ubytovanie si chcú zarobiť na prežitie zvyšku roka. 

Viac o téme: DovolenkaVýstavbaChorvátskoHvarTuristická sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu