Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri havárii konvertiplánu v USA zahynuli štyri osoby, piata je nezvestná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

WASHINGTON - Pri stredajšej havárii lietadla americkej námornej pechoty zahynuli štyria členovia posádky. Piaty pasažier je naďalej nezvestný. Aktualizovanú bilanciu vo štvrtok priniesla agentúra AP.

Stroj typu MV-22B Osprey zo základne Camp Pendleton severne od San Diega havaroval v blízkosti obce Glamis ležiacej 35 kilometrov od hraníc s Mexikom. Armáda poprela, že lietadlo prevážalo rádioaktívny materiál. V americkej armáde nejde o prvú nehodu tohto typu lietadla. Predchádzajúca sa odohrala v marci v Nórsku. Prišli pri nej o život štyria príslušníci námornej pechoty.

Konvertiplán môže mať dolet ako bežné lietadlo

Osprey je vojenský konvertiplán, ktorý je vďaka otáčavým krídlam schopný vertikálne štartovať a pristávať. Krídla môže mať otočené nahor, vtedy sa správa ako vrtuľník, alebo vo vertikálnej polohe, čo konvertiplánu umožňuje mať dolet ako bežné lietadlo.

Osprey má problematickú minulosť

V americkej armáde nejde o prvú nehodu tohto typu lietadla. LA Times v článku uvádza, že stroje majú "problematickú a kontroverznú" minulosť. V marci napríklad zahynuli pri havárii počas cvičenia NATO v Nórsku štyria príslušníci námornej pechoty zo Severnej Karolíny. S najnovším nešťastím si stroje tohto typu vyžiadali dovedna najmenej 46 ľudských životov. Od roku 2007, keď Pentagón uviedol Osprey do prevádzky, došlo celkovo k ôsmim smrteľným haváriám.

Konštruktéri počas vývoja a testovania stroja tvrdili, že Osprey spôsobí revolúciu vo vojne. Konvertiplán je totiž vďaka otáčavým krídlam schopný vertikálne štartovať a pristávať. Krídla môže mať otočené nahor, vtedy sa správa ako vrtuľník, alebo vo vertikálnej polohe, čo konvertiplánu umožňuje mať dolet ako bežné lietadlo. Jeho spoľahlivosť po sérii smrteľných nehôd je však podľa LA Times otázna.

Viac o téme: HaváriaObeteNezvestníNámorníctvoUSAKonvertiplán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu