Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE V Dánsku prepukla nákaza listériou: Má už tri obete, počet nakazených rastie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Osem ľudí v Dánsku sa v priebehu dvoch týždňov nakazilo listériou a traja zomreli. Statens Serum Institut, Dánska veterinárna a potravinová správa (Fødevarestyrelsen) a DTU Food Institute rozbehli vyšetrovanie, aby sa pokúsili nájsť zdroj nákazy. Piati muži a tri ženy sa nakazili rovnakým typom Listérie medzi 13. a 29. májom tohto roku.

Pacienti sú vo veku od 33 do 93 rokov a všetci mali pred infekciou základné ochorenie alebo iný problém s imunitným systémom, ktorý ich robil obzvlášť zraniteľnými. Dvaja mali meningitídu, piati sepsu vrátane tehotnej ženy a jeden mal mozgový absces, píše stránka foodsafetynews.com.

Všetkých osem hospitalizovali a traja ľudia zomreli do 30 dní od odberu vzorky. Sedem z nich pochádza z regiónu Hovedstaden v krajine. Sekvenovaním celého genómu sa zistilo, že kmene boli príbuzné a mali sekvenčný typ (ST) 37.

Statens Serum Institut je zodpovedný za sekvenovanie izolátov od pacientov a za rozhovory s nimi alebo ich príbuznými s cieľom identifikovať možný zdroj infekcie. V máji bolo zaznamenaných 15 prípadov Listérie, zatiaľ čo Dánsko zvyčajne zaznamenáva v priemere štyri za mesiac.

Koncom minulého roka dánski úradníci vyšetrovali prepuknutie Listérie, ktoré postihlo deväť ľudí v rokoch 2018 až 2021. Všetci pacienti boli hospitalizovaní, ale nezaznamenali žiadne úmrtia. Nepodarilo sa im nájsť zdroj nákazy. Typ sekvencie zapojený do tohto prepuknutia je odlišný od typu v aktuálnom incidente.

MIMORIADNE V Dánsku prepukla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

O infekciách listérie

Jedlo kontaminované Listériou monocytogenes nemusí vyzerať alebo páchnuť pokazene, ale stále môže spôsobiť vážne a niekedy život ohrozujúce infekcie. Každý, kto má rozvinuté príznaky infekcie Listériou, by mal vyhľadať lekársku pomoc a informovať svojich lekárov o možnej expozícii Listériou. Ľudia by sa mali počas nasledujúcich týždňov sledovať na príznaky otravy jedlom, pretože po vystavení sa Listérii môže trvať až 70 dní, kým sa príznaky listeriózy rozvinú.

Príznaky infekcie Listériou môžu zahŕňať vracanie, nevoľnosť, pretrvávajúcu horúčku, bolesti svalov, silné bolesti hlavy a stuhnutosť krku. Na diagnostiku infekcií Listériou, ktoré môžu napodobňovať iné ochorenia, sú potrebné špecifické laboratórne testy.

MIMORIADNE V Dánsku prepukla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tehotné ženy, starší ľudia, malé deti a ľudia ako pacienti s rakovinou, ktorí majú oslabený imunitný systém, sú obzvlášť ohrození vážnymi ochoreniami, život ohrozujúcimi infekciami a inými komplikáciami. Hoci infikované tehotné ženy môžu pociťovať len mierne príznaky podobné chrípke, ich infekcie môžu viesť k predčasnému pôrodu, infekcii novorodenca alebo dokonca k narodeniu mŕtveho dieťaťa.


 

Viac o téme: DánskoInfekciaúmrtiaNákazaListéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu