Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý pacient s opičími kiahňami odhalil svoju identitu! Spoveď Brita (35): Som gay a užíval som si

James M., prvý verejne známy Brit, ktorý sa nakazil opičími kiahňami Zobraziť galériu (2)
James M., prvý verejne známy Brit, ktorý sa nakazil opičími kiahňami (Zdroj: Youtube/Talk TV)

LONDÝN - Prvý britský pacient s opičími kiahňami sa odhodlal zverejniť svoju identitu. Je ním 35-ročný manažér z Londýna. Vírusom sa mal nakaziť v Dubaji, odkiaľ bol ale deportovaný pre pozitívny test na HIV.

James M. prehovoril o tom, že žiadny zdravotník ho nekontaktoval napriek tomu, že mu pred dvomi týždňami diagnostikovali opičie kiahne. Agentúru pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) odsúdil za nedostatočnú starostlivosť vo veci zníženia rizika šírenia tropického vírusu. Informuje o tom Daily Mail. Opičími kiahňami sa doteraz v Británii nakazilo viac ako tristo obyvateľov, väčšinou sú to muži gayovia alebo bisexuáli.

James, ktorý si želal ponechať svoje priezvisko v anonymite, priznal, že nedodržiava pravidlá izolácie, pretože mu bolo povedané, aby zostal doma, kým ho UKHSA nekontaktuje. "Doteraz sa mi nikto odtiaľ neozval," povedal. Obvinil preto Veľkú Britániu z ľahostajného prístupu k sledovaniu pozitívnych prípadov. To, že Britské ostrovy majú viac prípadov než ktorákoľvek iná krajina mimo Afriky, ho vôbec neprekvapuje. "Navyše je tu nedostatok informácií o menej známych symptómoch opičích kiahní." 

Príznaky podobné HIV 

James sa prispôsoboval životu v západnom Londýne, keď začal trpieť zvláštnymi bolesťami v krížoch, vyčerpaním, extrémnym smädom a bolesťami pri použití toalety. Myslel si, že dostal pohlavnú chorobu, pretože pred časom sa vyspal asi s desiatimi mužmi. "Som gay a keď som sa vrátil do Británie, užíval som si." Zdravotníci sa však mylne domnievali, že to nie sú opičie kiahne, pretože nemal vyrážku, ktorá je pre tento vírus charakteristická. 

Príchod z Dubaja 

James sa vrátil z Dubaja, kde je gayom vstup zakázaný. Po štyroch rokoch mu totiž vo februári vyšiel pozitívny test na HIV. V Dubaji prišiel o prácu aj domov a musel byť odtiaľ deportovaný. Po kontaktovaní miestnej kliniky na pohlavné choroby v západnom Londýne bol 25. mája poslaný na testy do špecializovaného centra v Soho a bolo mu povedané, aby sa vyhýbal verejnej doprave a úzkemu kontaktu s ostatnými ľuďmi.

"Keď som sa dostal na kliniku, povedali mi, aby som počkal pred hlavnými dverami, že si najprv nasadia ochranné masky. Okrem toho ma upozorňovali, aby som sa ničoho nedotýkal," priblíži. Mal zlý pocit, že ide o niečo vážne. V tom čase už niekoľkým desiatkam ľudí diagnostikovali záhadný vírus opičích kiahní a bolo jasné, že vírus sa v Londýne šíri medzi homosexuálmi a bisexuálmi.

Veľká chyba zdravotníkov 

UKHSA tvrdí, že sa niekoľkokrát pokúšali s pacientom skontaktovať. Lekári ale údajne Jamesa ubezpečili, že jeho symptómy nie sú prejavom opičích kiahní, pretože na koži nemal žiadne vyrážky, pľuzgiere ani chrasty. O tri dni neskôr, 28. mája, PCR test potvrdil, že má predsa len opičie kiahne. List zaslaný Chelsea a Westminster NHS Foundation Trust, oznamoval, aby zostal v domácej izolácii až do príchodu ďalšej kontroly z UKHSA. James však nebol kontaktovaný ani osem dní po doručení listu. Tvrdí, že od zistenia diagnózy každý deň telefonoval na miestnu kliniku pre pohlavné choroby.

Prvý pacient s opičími
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Niet divu, že teraz je tu toľko infekcií. Ak to funguje takto bez sledovania, tak ďakujem pekne. Dokonca sa neobjavili ani informácie, že vírus sa môže prejaviť aj bez vyrážky. Nikto sa ma nepýtal, s kým som bol v kontakte. Bolo mi povedané, že do 24 hodín od diagnózy mi zavolá niekto z UKHSA. Samozrejme, že sa neozvali a to už prešlo odvtedy osem dní," vyjadril svoje rozhorčenie. James stále nevie, od koho sa nakazil, ale má aspoň tušenie. Keď sa na to spýtal dotyčného, povedal mu, že tú vyrážku tam má odjakživa. Každému, kto má pozitívny test na opičie kiahne, sa odporúča, aby sa 21 dní izoloval doma. Zhruba tak dlho totiž trvá, kým sa objavia prvé príznaky. 

Viac o téme: Veľká BritániaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu