Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Máme diagnostiku a získavame lieky: Na Slovensku sme na opičie kiahne pripravení, tvrdí infektológ Sabaka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko by malo byť na výskyt opičích kiahní pripravené. Myslí si to infektológ Peter Sabaka, ktorý potvrdil, že máme k dispozícii diagnostiku a lieky na zníženie rizika komplikácií.

"Vieme diagnostikovať a rozpoznať, ak by sa objavil pacient s podozrením na opičie kiahne a vedeli by sme ho izolovať," uviedol Sabaka. Podotkol, že v drvivej väčšine prípadov sú vo svete ľudia s opičími kiahňami hospitalizovaní z epidemiologických dôvodov. "Inak by veľmi hospitalizáciu nevyžadovali," ozrejmil. Diagnostika prebieha, podobne ako pri ochorení COVID-19, metódou PCR, ktorou sa podľa jeho slov dá diagnostikovať takmer akékoľvek infekčné ochorenie.

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.
Zobraziť galériu (2)
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.  (Zdroj: profimedia.sk)

Lieky na liečbu opičích kiahní sú podľa neho známe a dostupné. "Sú to lieky, ktoré boli v minulosti vyvinuté na liečbu niektorých herpetických infekcií," spresnil infektológ. Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, na Slovensku sa podľa Úradu verejného zdravotníctva doposiaľ žiaden prípad nepotvrdil.

Viac o téme: LiekySlovenskoOpičie kiahnePeter Sabaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu