Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

WHO varuje pred možným šírením opičích kiahní na letných festivaloch

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge.
Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. (Zdroj: SITA/ AP)

KODAŇ - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu varovala pred možným ďalším šírením opičích kiahní na plánovaných festivaloch a veľkých podujatiach v Európe počas tohto leta. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Možnosť ďalšieho šírenia v Európe a inde vo svete počas leta je vysoká," uviedol vo vyhlásení regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Zároveň však uviedol, že festivaly a oslavy plánované na najbližšie mesiace ponúkajú aj príležitosť "zvýšiť povedomie a posilniť ochranu jednotlivcov a komunít" medzi mladými, sexuálne aktívnymi osobami a tými, ktorí sa pohybujú po celom svete.

Rýchly prenos vďaka zrušeným opatreniam

Podľa Klugeho doterajšie vyšetrovanie zistených prípadov opičích kiahní naznačuje, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia v Európe sa datuje od polovice apríla. Ďalej uviedol, že rýchlemu prenosu choroby napomohlo zrušenie protipandemických opatrení vo väčšine Európy v posledných mesiacoch. Tiež zdôraznil, že hoci mnohé doterajšie prípady súviseli so sexuálnou aktivitou, vírus môže podľa neho postihnúť kohokoľvek.

Keďže sa vírus nešíril rovnakými cestami ako ochorenie COVID-19, rozsiahle opatrenia v oblasti verejného zdravia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu neboli podľa Klugeho potrebné. "Ale – a to je dôležité – stále nevieme, či budeme schopní úplne obmedziť jeho šírenie," dodal.

Viac o téme: ŠírenieFestivalyWHOOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu