Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ukrajincov v Bulharsku začnú vyhadzovať z hotelov pre turistov: Už si nemôžeme dovoliť ich zabávať!

 Turistická sezóna na Čiernom mori začína v prvej polovici júna. Zobraziť galériu (2)
Turistická sezóna na Čiernom mori začína v prvej polovici júna. (Zdroj: Getty Images)

SOFIA - V Bulharsku majú byť vojnoví utečenci z Ukrajiny presunutí z hotelov pri Čiernom mori do prijímacích stredísk ešte pred začiatkom prázdnin. "Bulharsko si už nemôže dovoliť zabávať ukrajinských občanov v hoteloch na pláži," uviedla v pondelok večer vicepremiérka Kalina Konstantinová. Proces by sa mal začať v najbližších dňoch.

Podľa tamojších úradov sa v Bulharsku momentálne nachádza okolo 90-tisíc ľudí z Ukrajiny. Predtým sa mnohí utečenci odmietli presťahovať z hotelov do štátnych dovolenkových domov vo vnútrozemí krajiny. O špeciálne organizované zájazdy vlakom či autobusom bol malý záujem. Podľa miestnych správ túto možnosť využilo len okolo 500 utečencov. Mnohí sa obávajú, že v miestami značne odľahlých dovolenkových strediskách nemusí byť dostupná žiadna lekárska starostlivosť ani nákupné zariadenia.

Ukrajincov v Bulharsku začnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Do krajiny vstúpilo asi 300 000 utečencov

Bulharsko je predovšetkým tranzitnou krajinou pre vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí cestujú najmä do strednej Európy. Od začiatku vojny koncom februára vstúpilo do krajiny takmer 300 000 ľudí. Podľa oficiálnych údajov z pondelka zostalo v Bulharsku 90 365 utečencov. Ubytovaní sú v hoteloch, ale aj súkromne u priateľov, príbuzných či dobrovoľníkov, píše krone.at.
 

Viac o téme: UtečenciBulharskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu