Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izrael zmaril plány Hamasu na zabitie krajne pravicového poslanca

Výbuch v Gaze
Výbuch v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Yousef Masoud)

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné zložky odhalili bunku islamistickej organizácie Hamas v Jeruzaleme, ktorá plánovala sériu útokov na izraelské ciele, vrátane zavraždenia kontroverzného krajne pravicového poslanca izraelského parlamentu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Izraelská vnútorná rozviedka Šin Bet, ktorá túto bunku odhalila, v utorok spresnila, že päť členov bunky Hamasu z anektovaného východného Jeruzalema plánovalo zabiť poslanca Itamara Ben-Gvira. Chceli tiež pomocou dronu spáchať útok na súpravu ľahkých vlakov v Jeruzaleme a mali v pláne aj únos skupiny izraelských vojakov.

Vo vyhlásení Šin Bet sa uvádza, že jedna z piatich osôb, ktoré boli zatknuté ešte v apríli, "vytvorila v Jeruzaleme sieť aktivistov zameranú na narušenie pokoja vo východnom Jeruzaleme a na Chrámovej hore počas (pôstneho) mesiaca ramadán".

Polícia obvinila už troch zadržaných pri potyčke v mešite

Potýčky medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi, ktoré sa počas apríla odohrali v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme, si vyžiadali život jedného a zranenia ďalších takmer 300 ľudí, väčšinou Palestínčanov. Podľa Šin Bet sa do týchto nepokojov aktívne zapojila aj pätica zadržaných.

Agentúra AFP s odvolaním sa na izraelské ministerstvo spravodlivosti uviedla, že troch zadržaných už medzičasom obvinili - okrem iného zo sprisahania za účelom vraždy a únosu, sprisahania pri bombovom útoku, členstva v teroristickej organizácii, útoku na policajta a narušenie mieru.

Obvinil izraelských vodcov z podnecovania násilia voči svojej osobe

Ben-Gvir, ktorý v izraelskom parlamente patrí k najotvorenejším zástancom židovskej prítomnosti vo východnom Jeruzaleme - vrátane mešity al-Aksá -, v reakcii na najnovšie odhalenia obvinil izraelských vodcov - najmä ministra zahraničných vecí Jaira Lapida a premiéra Naftaliho Bennetta - z podnecovania násilia voči svojej osobe.

Ben-Gvir sa hlási k ideológii hlásanej rabínom Meirom Kahaneom, ktorý chcel založiť teokratický štát a vyhnať z Izraela všetkých Arabov. V rokoch 1984-88 bol Kahane poslancom izraelského parlamentu, ktorého poslanci pri každom jeho prejave na protest opúšťali rokovaciu sálu. V roku 1990 bol zavraždený a jeho strana bola v 1994 zakázaná pre terorizmus a rasizmus.

Chválil sa krádežou emblému z Cadillacu

Otamar Ben-Gvir sa v Izraeli stal známym, keď sa niekoľko týždňov pred atentátom na premiéra Jicchaka Rabina - v roku 1995 - verejne chválil, že z jeho auta odcudzil emblém Cadillacu. Ben-Gvir pritom deklaroval: "Dostali sa k jeho autu, dostaneme aj jeho".

Rabin sa vo svojich politických názoroch dostal od razantného zásahu proti prvej palestínskej intifáde politikou "železnej päste" až po mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Výrazným spôsobom sa zasadil o schválenie mierových dohôd z Osla - historicky prvých mierových dohôd s palestínskym politickým vedením, vďaka ktorým vznikla Palestínska samospráva.

Viac o téme: ZabitiePoslanec IzraelHamasItamar Ben - Gvir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu