Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Americkým poslancom došla trpezlivosť! Otvorený list Zuckerbergovi: Zastavte proruskú propagandu na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

WASHINGTON - Americký gigant na poli so sociálnou sieťou Meta, ktorý má vo svojom portfóliu aj samotný Facebook, má problém a zrejme bude musieť konať. Na nebezpečné dezinformácie, ktoré sú často proruského charakteru, už upozorňujú aj členovia americkej snemovne a vyzývajú Marka Zuckerberga, aby zasiahol, a to urýchlene!

O tomto sa uzniesli členovia výboru americkej snemovne reprezentantov pre spravodajské služby. Od vedúcich osobností Mety chcú tak urýchlenú reakciu namierenú proti šíreniu dezinformácií a proruskej propagandy na Slovensku. Dokonca bol zverejnený celý list s touto výzvou aj s podpismi dotyčných predstaviteľov.

Okamžite zabezpečte overovanie pochybných príspevkov, apelujú poslanci z USA

"Výbor je veľmi znepokojený pokračujúcou prítomnosťou toxických dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskej verzii Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zabezpečil, aby boli proruské dezinformácie rýchlo vyhodnotené, overené z hľadiska faktov, nahlasované, znížilo sa im hodnotenie alebo aby boli odstránené v súlade s verejnými prísľubmi Facebooku," píše sa v liste.

Americkým poslancom došla trpezlivosť!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ultimátum do začiatku júna

Meta navyše z ich strany čelí ultimátu, kde členovia výboru žiadajú aj správu, ktorú by mala Meta poskytnúť do začiatku júna. Konkrétne výbor žiada od Facebooku brífing na tieto témy:

  • Obsah, na ktorý slovenská vláda upozornila Facebook ako škodlivú dezinformáciu, a stav tohto obsahu
  • Akékoľvek vyšetrovanie, ktoré Facebook podnikol v súvislosti s aktérmi, ktorí boli identifikovaní ako šíriaci proruské dezinformácie o vojne na slovenskom Facebooku, o typoch proruského dezinformačného obsahu šíreného týmito aktérmi a inými a o krokoch, ktoré Facebook podnikol v reakcii na to
  • Plán Facebooku na proaktívne identifikovanie škodlivých dezinformácií vo východnej Európe
  • Konkrétny počet kontrolórov faktov, personálu a iných zdrojov, ktoré Facebook vyčlení na identifikáciu škodlivých dezinformácií o vojne na Ukrajine vo východnej Európe, rozdelených podľa krajín, vrátane jazykových schopností kontrolórov faktov a iných pracovníkov na moderovanie obsahu
Viac o téme: Sociálne sieteFacebook USASlovenskoDezinformácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu