Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty deviaty (12. máj 2022)

Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove Zobraziť galériu (4)
Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

KYJEV - Najmenej dvaja civilisti prišli o život a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok v dôsledku ostreľovania ukrajinského mesta Derhači ležiaceho v Charkovskej oblasti zo strany ruských síl. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

21:10 Spojené štáty v piatok znova obvinili Rusko z toho, že využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií o biologických zbraniach na Ukrajine, aby odvrátilo pozornosť od svojej brutálnej vojny proti menšiemu susedovi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

21:00 Ruské ofenzívy v Donbase neúspešné. Konkrétne sa ruská armáda neúspešne pokúšala o ofenzívu smerom na Oleksandrivku a Bohorodychne v Doneckej oblasti, ako aj na Zolote a Komyshuvakha v Luhanskej oblasti.

20:30 Ruské ofenzívy v Donbase neúspešné. Konkrétne sa ruská armáda neúspešne pokúšala o ofenzívu smerom na Oleksandrivku a Bohorodychne v Doneckej oblasti, ako aj na Zolote a Komyshuvakha v Luhanskej oblasti.

19:50 Južné Osetsko usporiada referendum o pripojení sa k Rusku 17. júla. Juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov v piatok podpísal príslušný výnos. Informovala o tom jeho kancelária prostredníctvom vyhlásenia. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

19:30 Rusko sa otvorene vyhráža vojnou Poľsku. "Štátna duma navrhla zaradiť Poľsko do procesu denacifikácie," uviedla RIA Novosti. 

19:15 Okupanti zasadili granát do klavíra desaťročného dievčaťa z Buchy. Keď sa rodina vrátila do oslobodeného mesta, matka dievčaťa si všimla, že ocenenia na klavíri sú v zlom poradí. Pri pohľade dovnútra rodičia našli granát a zavolali bombové komando.

19:00 Aktuálna mapa vojenských akcií podľa Ministerstva obrany Veľkej Británie.

18:25 Ruskí okupanti uniesli 271 obyvateľov. Oleksandr Starukh uviedol, že v zajatí zostáva viac ako 100 ľudí. Mnoho obyvateľov v okupovaných častiach regiónu vrátane detí je zadržiavaných a nútených kopať zákopy, povedal.

18:15 Nemecko uvažuje o dodávke systémov protivzdušnej obrany IRIS-T Ukrajine. Nemecký denník s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj uviedol, že bezpečnostná rada nemeckého kabinetu rokovala o možnosti odoslania systémov vyrobených nemeckou spoločnosťou Diehl Defense v novembri.

18:00 Británia uvalila sankcie na Alinu Kabajevovú a 11 ďalších Rusov. Na zozname bola Kabajevova stará mama Anna Zaceplinová, Putinova exmanželka Ľudmila pod dievčenským menom Očeretnaja a dvaja bratranci Igor a Roman Putinovi.

17:50 Ruská energetická spoločnosť Inter RAO prestane od soboty dodávať elektrickú energiu do Fínska. Uviedol to v piatok fínsky prevádzkovateľ elektrickej prenosovej sústavy Fingrid. Nedostatok elektriny bude kompenzovaný dovozom väčšieho množstva elektriny zo Švédska. Informácie sme prevzali od agentúr AFP a Reuters.

17:40 Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval v piatok ruského rezortného partnera Sergeja Šojgua, aby okamžite pristúpil k zavedeniu prímeria na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Pentagónu. Išlo o prvý telefonický rozhovor medzi šéfmi silových rezortov USA a Ruska od 18. februára.

"Lloyd Austin naliehal na okamžité prímerie na Ukrajine a zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikačných liniek," uviedol Pentagón vo zverejnenom vyhlásení. Washington viac informácií o telefonáte bezprostredne neposkytol.

17:15 Pohraničník sa hrá so psom v závode Azovstal, ktorý obliehajú ruské jednotky.

16:45 Rusko vyhostilo z krajiny desať rumunských diplomatov. Tento krok je odpoveďou na vyhostenie desiatich ruských diplomatov z Bukurešti 5. apríla. V piatok o tom informovala agentúra AFP. "Ruská federácia vyhlásila desať zamestnancov rumunského veľvyslanectva v Moskve za nežiaduce osoby (persona non grata)," uviedlo vo vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

16:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7, aby skonfiškovali ruské majetky, ktorými sa pomôže prebudovať Ukrajina po skončení invázie Ruska. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. "Hovoríme o stovkách miliárd dolárov. Rusko musí platiť," povedal šéf ukrajinskej diplomacie.

15:45 V centre ruského Irkutska horí historická budova.

15:30 Okupanti sa v Mariupole zabávajú. Kadyrovove pobláznené jednotky TikTok len tak pre zábavu rozstreľujú obytné budovy a míňajú autá s tankom.

15:20 Vojna vstupuje do novej zdĺhavej fázy. Oleksii Reznikov povedal, že nikto nemôže predpovedať, kedy dôjde k prelomu v prospech Ukrajiny, ale bude chvíľu trvať, kým ťažké zahraničné zbrane dodané Ukrajine vyrovnajú ruské sily.

14:45 Štátni zástupcovia, prokurátori a zodpovedajúce inštitúcie pri najvyšších súdoch Európskej únie (EÚ) dôrazne odsúdili agresívnu vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine a závažné trestné činy spáchané v dôsledku vojnových činov.

14:30 Rusko každý deň odpáli na Ukrajinu 10-14 riadených striel. Valerij Zalužnyi uviedol, že Rusko používa riadené strely na cielenie civilnej infraštruktúry. Rusko podľa neho zmenilo svoju stratégiu, aby sa vyhlo používaniu lietadiel, ktoré utrpeli veľké straty.

14:20 Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský prezident Vladimir Putin absolvovali v piatok telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali najmä o situácii na Ukrajine "s dôrazom na humanitárne aspekty". Ako s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa informovala agentúra DPA, šlo o ich prvý spoločný rozhovor po niekoľkých týždňoch a iniciovala ho nemecká strana. Kremeľ vo svojom vyhlásení dodal, že jednou z tém rozhovoru bol aj stav rusko-ukrajinských rokovaní.

13:44 Británia v piatok oznámila, že rozšírila sankčný zoznam, na ktorom sú zaradené osoby z okolia šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho príbuzní. Na zoznam sa najnovšie dostala aj Putinova bývalá manželka Ľudmila Očeretná, informoval denník The Guardian.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v piatok oznámila, že zoznam bol rozšírený o 12 nových mien. Tento krok je podľa nej zameraný voči "pokútnej sieti, ktorá pomáha viesť Putinovi jeho luxusný životný štýl". Medzi novými menami je aj Putinov druhostupňový bratranec a podnikateľ Michail Šelomov a tiež ďalší členovia jeho širšej rodiny zastávajúci popredné pozície v Gazprome a ďalších veľkých ruských firmách. Sankcie im zakazujú cestovať do Spojeného kráľovstva a zmrazujú im akékoľvek prípadné aktíva v britskej jurisdikcii.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

13:42 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vyčlenila 1,5 milióna eur na špeciálny projekt na podporu Populačného fondu OSN (UNFPA) pre pomoc ženám a dievčatám na Ukrajine poskytovaním služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Financovanie bude zamerané na základné vybavenie vrátane núdzových súprav pre tehotné ženy. Okrem toho budú zriadené dve mobilné zdravotnícke jednotky pre urgentnú pôrodnícku a novorodeneckú starostlivosť. Vyčlenené financie sú súčasťou celkovej humanitárnej pomoci Európskej únie vo výške 243 miliónov eur v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

12:42 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir v piatok odsúdil krádež obilia, ktorej sa Rusko dopustilo na východe Ukrajiny. Narážal zrejme aj na medializovaný prípad ruskej lode Matros Pozynich (Matros Pozynič), ktorá do Stredomoria prepravila obilie ukradnuté na Ukrajine. Ukrajinské úrady na to upozornili viaceré stredomorské krajiny, a tak túto zásielku odmietli v Egypte a údajne aj v Libanone. Podľa spravodajskej televízie CNN sa táto loď momentálne nachádza v sýrskom prístave Lázijkíja.

"Toto je obzvlášť odporná forma vojny, ktorú vedie Rusko, keďže kradne, rabuje, berie si pre seba obilie z východnej Ukrajiny," povedal Özdemir na úvod stretnutia s kolegami z krajín G7 a Ukrajiny. Ministri zahraničných vecí a poľnohospodárstva krajín G7 majú na zasadnutí v Nemecku rokovať o naliehavých opatreniach na prelomenie ruskej blokády vývozu obilia z ukrajinských prístavov vrátane pokusu o otvorenie alternatívnych trás cez rumunské a pobaltské prístavy.

12:06 V Kyjeve sa v piatok začal prvý súdny proces, v ktorom sa riešia obvinenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine príslušníkmi ruských inváznych vojsk. Pred súd predstúpil 21-ročný vojak, ktorý je obvinený zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu

10:54 Ukrajinské sily sa stiahli z mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré obsadili príslušníci ruských inváznych síl. Prudké boje stále prebiehajú na priemyselných predmestiach Rubižne, informovala televízia CNN s odvolaním sa na viaceré správy z oblasti bojov.

Generálny štáb ukrajinskej armády zatiaľ stratu Rubižne oficiálne nepotvrdil. Vo svojom piatkovom vyhlásení uviedol, že "nepriateľ pokračuje v úsilí o plné ovládnutie" mesta. Ak sa informácia o páde Rubižného potvrdí, znamenalo by to, že neďaleké, strategicky významné mesto Severodoneck je už z troch strán obkľúčené Rusmi, uvádza BBC.

10:28 Európska únia poskytne Ukrajine, ktorá sa už 79. deň bráni ruskej agresii, ďalších 500 miliónov eur na dodávky zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Oznámil to v piatok šéf diplomacie EÚ Joseph Borrell, ktorý sa zúčastňuje na zasadnutí  ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v Nemecku. 

Celková výška vojenskej pomoci EÚ pre Ukrajinu by sa tak zvýšila na dve miliardy eur. Borrell zároveň vyjadril presvedčenie, že krajinám Európskej únie sa už v najbližších dňoch podarí dohodnúť na šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý by postupne zaviedol embargo na dovoz ruskej ropy.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (4)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

09:21 Člen amerického Senátu za Republikánsku stranu Rand Paul zo štátu Kentucky nateraz zablokoval schválenie vojenskej a ekonomickej pomoci pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra AP.

Na to, aby rokovanie v Senáte o balíku pomoci mohlo pokračovať, bol potrebný jednomyseľný súhlas senátorov. Štyridsaťmiliardová pomoc pre Ukrajinu má podporu demokratického prezidenta Joea Bidena aj vedenia Demokratickej i Republikánskej strany. Agentúra AP však napriek Paulovmu kroku očakáva schválenie balíka pomoci pre Ukrajinu, a to zrejme na budúci týždeň.

08:55 Správy zo štvrtkového večera hovorili o tom, že za posledný deň ukrajinskí obrancovia na území Doneckej a Luhanskej oblasti podľa štábu odrazili deväť ruských útokov a zničili osem tankov, šesť obrnených vozidiel, päť automobilov a jedno protilietadlové delo. Ukrajinská protivzdušná obrana tiež zostrelila štyri ruské bezpilotné lietadlá Orlan-10. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom rannom hlásení k situácii na Ukrajine oznámilo, že ukrajinské sily pokračujú v protiútoku severne od Charkova, kde oslobodili niekoľko obcí. V dôsledku presmerovania hlavnej pozornosti ruskej armády na Donbas sú na severovýchode ruskej jednotky zraniteľné pri "mobilných a vysoko motivovaných ukrajinských protiútokoch" a boli nútené sa stiahnuť. Po preskupení budú pravdepodobne opäť nasadené s úlohou brániť hlavné zásobovacie trasy vedúce na front pri Izjume.

08:40 Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Donbase a v smere na Záporožie, na severovýchode krajiny sa snažia posilniť ochranu hranice s Ukrajinou, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Pokračuje aj ostreľovanie mariupolských oceliarní Azovstal, kde sa z dôvodu dokončenej evakuácie civilistov dá v blízkej budúcnosti očakávať zosilnenie útoku, píše generálny štáb.

Podľa pravidelného hlásenia ukrajinskej armády z dnešného rána, teda 79. dňa ruskej invázie, sa zdá, že sa situácia na bojisku nezmenila, napísal ruskojazyčný server BBC. "Rusi útočia na Donbase, pri Charkove sa bránia a ustupujú av ďalších miestach pokračuje ostreľovanie," píše spravodajský server.

06:12 "Následkom ostreľovania ukrajinského mesta Derhači boli zabité dve osoby, štyria ďalší boli zranení - dvaja z nich sú lekári. Všetci títo ľudia boli civilisti," uviedol na platforme Telegram starosta mesta Derhači Vjačeslav Zadorenko.

Dodal, že útok zo strany ruských síl poškodil budovu, v ktorej sídlia orgány humanitárnej pomoci, mestské úrady a nemocničné zariadenia. "Žiadne z miest, ktoré boli ostreľované - nehovoriac o súkromných domoch, ktoré sú ničené každý deň - nemalo nič spoločné s vojenskou infraštruktúrou," povedal Zadorenko.

Ruské sily zničili na Ukrajine už 570 zdravotníckych zariadení, hovorí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer v pravidelnom videoprejave k národu vyhlásil, že ruské sily od začiatku vojenskej ofenzívy na Ukrajine poškodili 570 zdravotníckych zariadení, pričom úplne zničili 101 nemocníc. Toto konanie nazval barbarstvom a hlúposťou. Informuje o tom agentúra AP.

Zelenskyj tiež uviedol, že ruské sily vo štvrtok pri ostreľovaní Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny zasiahli dve školy. Stanica Sky News predtým informovala, že tento útok v meste Novhorod-Siverskyj si vyžiadal tri obete na životoch. "Samozrejme, ruský štát je v takom stave, že akékoľvek vzdelávanie mu len prekáža. Čo je však možné dosiahnuť ničením ukrajinských škôl? Všetci ruskí velitelia, ktorí vydávajú takéto rozkazy, sú jednoducho chorí, nevyliečiteľní," povedal Zelenskyj.

Strategická porážka Ruska na Ukrajine je po už dva a pol mesiaca trvajúcej invázii podľa slov Zelenského zjavná, no Moskva  nemá odvahu si to priznať. "Sú to zbabelci a snažia sa skryť pravdu za rakety, letecké útoky a delostrelecké ostreľovanie," povedal Zelenskyj na margo ruských inváznych síl. "Preto je našou úlohou bojovať dovtedy, kým v tejto vojne nedosiahneme naše ciele: oslobodenie našej krajiny, našich ľudí a zaistenie našej bezpečnosti," zdôraznil ukrajinský líder.

Draghi požaduje "Marshallov plán" pre Ukrajinu

Taliansky premiér Mario Draghi na záver svojej návštevy Spojených štátov vyzval na "Marshallov plán" pre Ukrajinu. Draghi svoj návrh predniesol v prejave pred členmi Atlantickej rady, ktorá mu udelila i ocenenie. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra ANSA. Atlantická rada je americký think-tank zameraný na oblasť medzinárodných vzťahov. Draghi povedal, že Ukrajina potrebuje po skončení vojny, ktorú na jej území vo februári rozpútalo Rusko, plán obnovy podobný tomu, aký mala Európa vďaka USA po druhej svetovej vojne.

Dodal, že "musíme urobiť všetko pre mier" a potvrdil, že Taliansko je pripravené v tom zohrať svoju úlohu. Vyhlásil tiež, že "nastal čas Európy - musíme sa chopiť tejto príležitosti". Publikum vo washingtonskej hale Anthem Theatre postojačky zatlieskalo Ukrajine a jej prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý pre talianske médiá uviedol, že je Draghimu vďačný a šťastný, že Taliansko podporilo sankcie EÚ voči Rusku. Draghi na tlačovej konferencii vo Washingtone po utorkových rozhovoroch s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom v Bielom dome povedal, že sa musíme "začať pýtať samých seba, ako vybudovať mier" na Ukrajine po skončení konfliktu.

Draghi však zdôraznil, že to musí byť "mier, ktorý Ukrajina chce", a nie mier, ktorý jej bude nanútený, píše ANSA. Draghi začiatkom mája vyzval počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu na rýchle prehodnotenie mechanizmov EÚ, aby mohla čeliť bezprecedentným výzvam spojeným s ruskou inváziou na Ukrajinu a so zvyšujúcimi sa cenami energií. Svoju víziu o novej forme EÚ nazval "pragmatickým federalizmom", ktorý bude zahŕňať spoločné prijímanie rozhodnutí pre rôzne sektory vrátanie ekonomiky, energií, obrany a zahraničnej politiky. "Ak si toto vyžaduje začať proces pre zmenu dohôd EÚ, mali by sme tak urobiť," povedal Draghi európskym zákonodarcom.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu