Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecko má výhrady k dodávkam bojových lietadiel na Ukrajinu

Annalena Baerbocková v Kyjeve
Annalena Baerbocková v Kyjeve (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila výhrady k požiadavke Ukrajiny na dodanie stíhačiek zo Západu. Povedala to na začiatku stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v letovisku Weissenhäuser Strand na severe Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

Baerbocková poukázala na to, že západné mocnosti odmietli výzvu Ukrajiny na zavedenie bezletovej zóny nad krajinou. Dodala, že Berlín "zaujal jasné stanovisko" aj v otázke poskytnutia lietadiel. Nemecká spolková vláda aj členské štáty NATO sú striktne proti zriadeniu bezletovej zóny nad Ukrajinou, pretože sa obávajú, že jej presadzovanie by mohlo viesť k priamej konfrontácii medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom, pripomenula DPA.

Šéfka nemeckej diplomacie spresnila, že počas svojej utorkovej návštevy v Kyjeve hovorila o tom, "ako môžeme podporiť Ukrajinu, predovšetkým pokiaľ ide o jej schopnosť brániť sa, bez toho, aby sme prispeli k tomu, že NATO sa stane účastníkom tejto vojny".

Kuleba vyzval na dodanie moderných lietadiel na Ukrajinu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas nedávnej návštevy Nemecka vyzval na dodanie moderných lietadiel a systémov protiraketovej obrany do jeho krajiny. Kuleba by sa podľa DPA mal v piatok zúčastniť na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7.

Viac o téme: VojnaDodávkyVýhradyBojové lietadláNemeckoUkrajinaAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu