Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Generálny tajomník NATO vyzval Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine

Jens Stoltenberg (vľavo) Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (vľavo) (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom apeloval na Moskvu, aby ukončila vojnu na Ukrajine. Šéf NATO v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený v pondelok, tiež zdôraznil, že Aliancia bude Kyjevu, čo sa týka obrany krajiny pred ruskými silami, pomáhať aj naďalej.

"Opätovne vyzývam (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina, aby okamžite ukončil vojnu, stiahol svoje jednotky z Ukrajiny a začal mierové rokovania," povedal Stoltenberg. "Stojíme pevne na strane Ukrajiny a tejto krajine budeme naďalej pomáhať presadzovať jej právo na sebaobranu," uviedol.

Pohľad na zničené ukrajinské mesto Boroďjanka

Pohľad na zničené ukrajinské mesto Boroďjanka (Zdroj: Profimedia)

Šéf organizácie NATO ostro odmietol tvrdenia Moskvy, že Aliancia sa správa "agresívne". Viac ako sedem desaťročí dokázali naši spojenci zabraňovať vojne, vyhlásil Stoltenberg. "NATO je defenzívnou alianciou a súčasná kríza ukazuje, že je životne dôležité, aby Európa a Severná Amerika v NATO držali spolu a zaistili tak mier a zachovali hodnoty slobody a demokracie," uviedol.

Vladimír Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko aj v minulosti pravidelne zneužívalo 9. máj

Stoltenberg pre nemecké noviny tiež poznamenal, že Rusko aj v minulosti pravidelne zneužívalo 9. máj, keď si pripomína 77. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, na "šírenie neprávd o Západe a kritizovanie NATO". Dodal, že očakáva, že sa to bude diať aj tohto roku.

O tom, či šéf Kremľa plánuje na pondelok nejaké nové oznámenia, odmietol Stoltenberg špekulovať. Niektorí západní politici a médiá totiž predtým varovali, že Moskva by mohla 9. mája Ukrajine oficiálne vyhlásiť vojnu či rozhodnúť o všeobecnej mobilizácii. Kremeľ takéto plány minulý týždeň poprel. Rusko nazýva inváziu na Ukrajinu "špeciálnou vojenskou operáciou", ktorej cieľom je "denacifikácia" Ukrajiny.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinJens StoltenbergUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu