Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajinci sa nechávajú na znamenie odporu proti ruskej invázii tetovať: Týmto zdobia svoje telá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinci si stále častejšie nechávajú vytetovať motívy, ktoré symbolizujú odpor proti ruskej invázii. Tatéri dostávajú zákazky na ukrajinské národné symboly, protitankové strely alebo molotovové koktejly. Obľúbený je aj typ chleba, ktorý sa stal jedným zo symbolov odporu, pretože jeho názov je pre rusky hovoriacich ľudí takmer nevysloviteľný.

Už nejaký čas sa v Kyjeve, kde sa predtým konali večierky, schádzajú dobrovoľníci, ktorí chcú pomôcť svojej krajine. Medzi nimi sú aj tatéri, ktorí tam usporiadali zbierku na pomoc ukrajinským ozbrojeným silám, informuje The Guardian. Do priestorov nočného klubu môže prísť ktokoľvek a nechať si zadarmo niečo vytetovať. Jedinou podmienkou je zaslanie príspevku na pomoc ukrajinským vojakom. Pre armádu sa takýmto spôsobom vyzbieralo 3 280 eur a dobrovoľníci v tom chcú pokračovať.

"Na začiatku vojny sa nedalo pracovať, neboli klienti a nikto nechodil von. Potom sa ale ľudia začali pýtať na tetovanie, a tak sme zorganizovali takúto akciu. Pozval som svojich priateľov a každý ďalší víkend sem chodí čoraz viac umelcov," hovorí Alexander (34), ktorý pôsobí ako tatér už jedenásť rokov.

Príbehy sa stali skutočnosťou 

Tatérka Marijka má na nohe novú kerku protitankového ježka a na paži molotovov koktail. Počas vojny zostala v Kyjeve a na svoje zdesenie sledovala, ako sa príbehy, ktoré počúvala ako malá, stávajú skutočnými. "Nikdy som si nemyslela, že niečo také zažijem. Moja babička bola vojnové dieťa, ale jej príbehy mi pripadali ako z iného sveta. Schovávať sa v pivnici pred bombami. Nikdy som nemyslela, že by sa mi to mohlo stať," hovorí Marijka.

Ukrajinci sa nechávajú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

Nielen zbrane 

Niektorí Ukrajinci volia motívy, ktoré nie sú inšpirované armádou ani zbraňami. IT manažér Fedor (23) chcel tetovanie s vlasteneckou tematikou, ktoré by mu pripomenulo práve toto obdobie. Nechcel však nič agresívne. Jeho predlaktia teraz zdobí slovo Paljanycja (Паляница), národný chlieb, ktorý sa stal akýmsi heslom na odhalenie ruských špiónov. Rusom sa toto slovo ťažko vyslovuje.

Jedna dievčina, ktorá nedávno pred ruskými vojskami utiekla z Chersonu, si chcela dať vytetovať plátok melónu. Jej mesto je touto zeleninou preslávené. Niekoľkí Kyjevčania si zase vyžiadali gaštanový list, ktorý je symbolom mesta. Marijkin manžel Oskar, ktorý sa na Ukrajinu prisťahoval z Islandu, má na ruke ukrajinskú národnú kvetinu - slnečnicu. Medzi jej listami sa ale prepletá útočná puška AK-47. Slnečnicou chcel Oskar pripomenúť statočnú ukrajinskú starenku, ktorej príbeh plnil stránky novín. Žena dávala ruským vojakom do vreciek slnečnicové semienka s komentárom, že keď v boji prídu o život, aspoň z tých semienok vyrastú rastliny.

Ukrajinci sa nechávajú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Alexander tetoval počas jedinej noci 12 členov vojenskej jednotky. Všetci chceli mať na ruke jej názov a štátny znak trojzubca. Čas si krátili tým, že nechceli čakať na ruské jednotky, ktoré sa blížili ku Kyjevu. Veľmi obľúbené sú tiež rôzne varianty dnes už legendárnej vety obrancov Hadieho ostrova "Ruská vojnová loď, choď do..." alebo portrét ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Viac o téme: TetovanieVlastenectvoUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu