Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty piaty (9. máj 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (24)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Rusko zabudlo na všetko, čo bolo dôležité pre víťazov druhej svetovej vojny. Ale Ukrajina a celý slobodný svet mu to pripomenie, aby nikto nezabudol. Aby skutočne dôležité slová – "nikdy viac" – ktoré sa každoročne opakujú v celom slobodnom svete v dňoch spomienky na obete druhej svetovej vojny, opäť získali na váhe. Vo svojom nedeľňajšom večernom príhovore, zverejnenom na svojej oficiálnej stránke, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

 Naživo z Ukrajiny

Pohľad na zničené ukrajinské mesto Boroďjanka

Pohľad na zničené ukrajinské mesto Boroďjanka (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

21:49 Biden podpísal historický zákon o pôžičke a prenájme na pomoc Ukrajine. Zákon uľahčí USA dodávky zbraní na Ukrajinu.

21:37 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok počas oficiálnej návštevy Moldavska povedal, že dôsledky eskalácie ruskej vojny proti Ukrajine sú "príliš desivé na to, aby sme o nich uvažovali". Informovala o tom agentúra AP.

21:21 Tri ruské rakety zasiahli Odeskú oblasť. Ruský strategický bombardér Tu-22 niesol hypersonické balistické rakety Kinžal, ktoré 9. mája zničili päť budov v regióne, informovalo južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády. Zranili sa dvaja ľudia.

20:25 Nálety ruských ozbrojených síl na ukrajinské mesto Odesa neznamenajú podľa ministerstva obrany USA predzvesť nadchádzajúcich mohutnejších útokov na tento prístav na juhozápade Ukrajiny. Ruská armáda v tejto chvíli nie je v stave zaútočiť na Odesu z pevniny alebo mora, uviedli v pondelok vysokopostavené zdroje z Pentagónu. Informuje o tom agentúra DPA.

19:51 Niekoľko stoviek ľudí pochodovalo v pondelok v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo, ktoré bolo počas občianskej vojny v 90. rokoch obliehané, a požadovalo od Ruska ukončenie vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

19:01 V regióne Odesa protivzdušná obrana zostrelila ďalší ruský dron.

18:43 Starosta Irpiňu ukázal nepriateľské granáty, ktoré ukrajinskí sapéri našli a zneškodnili.

18:42 Ukrajinské médiá uvádzajú, že závod Azovstaľ je opäť pod nepriateľským útokom.

18:19 Rusko a Ukrajina by museli dospieť k vyrokovanému prímeriu a mierovému úsiliu by neposlúžilo "poníženie" Ruska, povedal v pondelok v Štrasburgu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informujú o tom agentúra AFP a stanica BBC.

18:01 Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok oznámila, že na štvrtok 12. mája zvoláva osobitné zasadnutie zamerané na údajné porušovanie ľudských práv zo strany Ruska počas konfliktu na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

17:33 Najvyšší predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod moskovský patriarchát, metropolita Onufrij, zverejnil v pondelok osobnú výzvu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby umožnil bezpečný odchod ukrajinských vojakov brániacich obkľúčené prístavné mesto Mariupol. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

17:23  Proruské pochody sa v pondelok pri príležitosti dňa osláv porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne uskutočnili v Srbsku i bosnianskej Republike srbskej (RS), ktoré sú tradičnými spojencami Moskvy na Balkáne. Informovala o tom agentúra AP.

17:22 Desiatky krajín v pondelok požiadali o mimoriadne zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC), ktorého témou majú byť údajné porušenia ľudských práv zo strany Ruska počas konfliktu na Ukrajine. Oznámila to ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN v Ženeve Jevhenija Filipenková. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

17:20 Na čo najskoršie ukončenie vojny na Ukrajine nemá Európska únia patričnú autoritu a ani silu. Európska komisia má silu iba na to, aby hospodárskymi sankciami zruinovala ekonomiku európskych krajín, povedal v pondelok v úvode prvého dňa plenárnej schôdze nového cyklu maďarského parlamentu jeho staronový predseda László Kövér. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server index.hu.

17:18 Ruské sily sa pravdepodobne zhromažďujú v Belgorode, aby sa rozmiestnili v regióne Charkov, tak aby zabránili ukrajinskej protiofenzíve v tejto oblasti dosiahnuť ukrajinsko- ruskú hranicu. Jednotky 1. tankovej armády sa sústreďujú v ruskom Belgorode na nasadenie do oblastí v blízkosti ukrajinsko-ruských hraníc. Informujú o tom OS SR. 

16:45 Podľa všetkých indícií ruské sily v blízkej budúcnosti ohlásia vytvorenie Chersonskej ľudovej republiky alebo možno aj násilnú anexiu Chersonskej oblasti a zintenzívnia okupačné opatrenia v Mariupole. Ruské sily údajne zvyšujú svoju bezpečnostnú prítomnosť v Chersone aj Mariupole, vrátane sťahovania personálu z bojových jednotiek v prvej línii na ochranu ruských tzv. lídrov v Mariupole. Informujú o tom OS SR. 

16:40 Ukrajinská protiofenzíva severovýchodne od Charkova výrazne napreduje a v najbližších dňoch či týždňoch pravdepodobne postúpi k ruským hraniciam. Cieľom tejto ukrajinskej ofenzívy je pravdepodobne vytlačiť ruské sily z delostreleckého dostrelu mesta Charkov a dostať sa k hraniciam ruskej Belgorodskej oblasti. Informujú o tom OS SR. 

16:19 Pondelkový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina potvrdil základný problém celej agresie voči Ukrajine. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu