Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obyvatelia mesta Cherson odmietajú humanitárnu pomoc z Ruska: Protesty proti okupácii!

Ľudia opúšťajú svoje domovy
Ľudia opúšťajú svoje domovy (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - V ukrajinských mestách Berďansk a Cherson sa v sobotu konali protesty proti ruskej okupácii. Podľa televízie CNN, ktorá informácie o nich overovala, sa najmenej jedno takéto zhromaždenie konalo v sobotu aj v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Videá zo zhromaždení v Berďansku a Chersone zverejnil na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý vo svojom komentári vyjadril obdiv nad "nebojácnym duchom svojich krajanov" a vyzval ľudí na celom svete, "aby ich podporili". CNN poznamenala, že z videí zverejnených Kulebom nie je jasné, kedy boli natočené.

Spravodajská stanica BBC však priniesla fotozábery z protestu v Chersone s tým, že sa na ňom zúčastnilo asi 2000 ľudí. Cherson je pritom - podľa BBC - okupovaný ruskými silami. Primátor mesta Cherson, Ihor Kolychajev, medzičasom pre CNN uviedol, že obrancovia mesta nemajú dosť zbraní, aby vzdorovali ruským silám, ktoré ho obkľúčili.

V meste už nie je ukrajinská armáda

"Chersončania sú neozbrojení. Nemáme už zbrane na (to, aby sme kládli) odpor, na ozbrojený odpor," uviedol Kolychajev. Dodal, že v meste už nie je ukrajinská armáda, ktorá "musela ustúpiť" a stiahla sa smerom k mestu Mykolajiv. Vyzval tiež na humanitárnu pomoc pre mesto, pričom spresnil, že jeho obyvatelia sú bez elektriny a vody.

Vysvetlil, že nateraz jediný spôsob, ako dostať humanitárnu pomoc do Chersonu, bolo dopraviť ju cez Krym, z ruskej strany. Uviedol, že "Rusi chcú poslať svoju humanitárnu pomoc, ale obyvatelia Chersonu ju odmietajú". "Sú patrioti a nechcú pomoc od Rusov. Chcú pomoc od Ukrajincov. Takže momentálne nedostávame žiadnu humanitárnu pomoc," uviedol Kolychajev.

Dodal súčasne, že v meste je veľa ľudí, ktorí sú v núdzi, ako aj onkologickí pacienti či deti, ktoré potrebujú lieky. "Liek sa k nim momentálne nedostane," dodal. Cherson je strategicky dôležité mesto ležiace v zátoke Čierneho mora a má takmer 300.000 obyvateľov.

Viac o téme: Humanitárna pomocRuskoUkrajinaVojna na UkrajineCherson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu