Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zelenskyj telefonoval s Johnsonom: Žiadal o zbrane s väčším dosahom

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok opäť telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoji konfliktu s Ruskom a potrebách ukrajinskej armády. Tá okrem iného žiada o zbrane s väčším dosahom, ktoré by zabránili ruskému bombardovaniu civilistov na Ukrajine. Informoval o tom úrad premiéra na Downing Street. Informovali o tom spravodajská stanica Sky News a denník The Guardian.

"Premiér zdôraznil aj dôležitosť nezávislého medzinárodného súdneho procesu, aby tí, ktorí nesú zodpovednosť za ohavnosti páchané na Ukrajine, neušli spravodlivosti. Uistil (Zelenského) aj o britskej podpore pri zhromažďovaní dôkazov o vojnových zločinoch (na Ukrajine)," povedal hovorca britskej vlády. Lídri oboch krajín sa dohodli, že o pár dní si opäť zavolajú.

Johnson potvrdil ďalšiu dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Johnson sa v utorok prostredníctvom videa prihovoril ukrajinským poslancom a vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou. Zároveň potvrdil ďalšiu dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (358 miliónov eur). Nová zásielka zahŕňa zariadenia potrebné na vedenie tzv. elektronickej vojny, radarový systém zachytávajúci delostrelecké útoky, GPS vybavenie a tisíce zariadení na nočné videnie.

Viac o téme: VojnaZbraneUkrajinaBoris JohnsonVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu