Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boris Johnson čelí ďalším obvineniam v kauze partygate: Jednu pokutu už dostal

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v utorok čelil novým obvineniam z klamstiev po tom, ako sa objavili nové zábery, ktoré ho zachytávajú popíjať v sídle britskej vlády na Downing Street počas lockdownového večierka v roku 2020. Správa bola prevzatá od agentúry AFP.

Zábery, ktoré v pondelok večer zverejnil spravodajský program ITV News, boli zachytené počas rozlúčkového večierka riaditeľa komunikačného odboru Johnsonovej kancelárie Leeho Caina z 13. novembra 2020. Len niekoľko dní predtým britská vláda zaviedla druhý lockdown a zakázala stretávanie osôb z rôznych domácnosti.

Na fotkách je možné vidieť britského premiéra s pohárom v ruke, ako hovorí s ďalšími osobami okolo stola, na ktorom boli fľaše vína a jedlo, približuje AFP. Polícia túto udalosť vyšetrovala ako súčasť kauzy "partygate", pričom pokutovala jednu osobu, nie však Johnsona, spresňuje AFP. Britský premiér minulý rok v decembri na margo tejto udalosti uviedol, že v tomto termíne sa žiadna párty nekonala a neboli porušené žiadne protipandemické pravidlá.

Johnson dostal v tejto kauze doposiaľ jednu pokutu za narodeninovú oslavu v sídle britskej vlády, ktorá sa konala vlani v júli. Podľa podpredsedníčky opozičnej Labouristkej strany Angely Raynerovej je "udivujúce", že Johnson za novembrový večierok na Downing Street nedostal pokutu. Nové fotografie boli zverejnené v čase, keď mala vysokopostavená britská štátna úradníčka zverejniť dlho očakávanú správu o škandále "partygate" aj napriek tvrdeniam, že sa tomu Johnson snažil zabrániť, vysvetľuje AFP.

Kauza dovedna 12 lockdownových večierkov z rokov 2020 a 2021 vyvolala hnev britskej verejnosti a značne otriasla Johnsonovou pozíciou. Tieto udalosti však zatienil konflikt na Ukrajine, vysvetľuje AFP.

Viac o téme: BritániaBoris JohnsonDowning StreetPartygate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu