Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spravodajca odhalil ruské prešľapy na Ukrajine: Tiktokoví vojaci, ich taktika je šialená!

Ukrajinský spravodajca v rozhovore o ruskej invázii na Ukrajine
Ukrajinský spravodajca v rozhovore o ruskej invázii na Ukrajine (Zdroj: Twitter/David Patrikarakos)

KYJEV - Dima pôsobí vo vzdušnej rozviedke práporu Dnipro-1. Od marca pomáha Ukrajine udržať si východné časti krajiny. Počas bojov sa neraz dostal do situácie, kedy mohol pozorovať ruských vojakov. V rozhovore pre britského novinára Davida Patrikarakosa prezradil, čo ho najviac šokovalo, prečo ďakuje Západu a vysvetlil aj divnú prezývku čečenských vojakov.

Dima patrí podľa nášivky k aerorozviedke práporu Dnipro 1, ktorá využíva drony na prieskum. Ide o dobrovoľnícku jednotku policajnej Hliadkovej služby. Mal na starosti prieskumné lety dronov nad ruskými poľnými základňami a stanovišťami ešte v období pred ruskou inváziou. "Čo ma šokovalo asi najviac, je bezcitnosť ruských vojakov k ich vlastným mužom," začal svoje rozprávanie. Opiera sa pritom aj o fotografiu, na ktorej ruskí vojaci obedujú v zhorenom dome v prachu blízko dvojice bezvládnych tiel. "Jedia dvadsať metrov od rozkladajúcich sa tiel svojich kamarátov. Jednoducho hádžu telá svojich priateľov do zákopov. Niekedy ich ani nezahadzujú hlinou. Našli sme hrob s pätnástimi vojakmi. Trochu ich zahádzali, ale to bolo všetko," uviedol zhrozene Dima.

Nepochopiteľná taktika 

Ukrajinský spravodajca ďalej vysvetľuje, že je zaskočený nepremysleným ruským postupom pri pokuse obsadiť letisko pri Chersone. "Ich taktika je šialená. Čornobajivka je malé vojenské letisko. Pokúsili sa ho dobyť sedemnásťkrát, sedemnásťkrát sme ich rozdrvili. A oni stále prichádzajú. Naši vojaci sa už pýtali sami seba - sú hlúpi? Nie, len neschopní myslieť nezávisle. Iba plnia rozkazy. Bez ohľadu na to, aké sú bláznivé."

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Podľa Dimu Rusi na Ukrajine používajú sovietsku vojenskú taktiku, ktorá bola zastaraná už pred tridsiatimi rokmi. Ukrajinci však podľa neho študovali stratégie bojov v Afganistane a Izraeli "Rusko sa snaží tlačiť svojimi početnými jednotkami. Je to ako druhá svetová vojna s modernou technológiou." 

Na druhej strane stojí ukrajinská obrana. Vojenská obranná stratégia je jednoduchá - Ukrajinci sa snažia zničiť toľko cieľov, koľko je možné. Nemajú však dostatok informácií o polohe, preto to musia riešiť kreatívne. Dima bol sám prekvapený, že Rusko napadlo Ukrajinu, pretože videl, ako málo svojich jednotiek Rusi sústredili v pohraničí. "Neveril som, že sa začne vojna, pretože pre inváziu je potrebná početná prevaha dva ku jednej. Pozeral som sa na hranicu na ruskú armádu a bolo jasné, že tam mali až príliš málo jednotiek. To je bláznivé." 

Z histórie sú síce známe prípady, kedy uspela pri útoku aj menej početná armáda, to ale nie je prípad Ruska. "Niekedy hráš poker so zlou kartou. Rusko ho hrá bez kariet. Naším najväčším spojencom vo vojne je ruská korupcia v armáde. Vojak v poli informuje svojho dôstojníka: 'Nie je to dobré, ale držíme sa.' Ten hovorí vyššie nadriadenému: 'Držíme sa.' Odtiaľ zase príde správa: 'Ide to dobre.' Preto Putin nevie, aké zlé to v skutočnosti je," vraví spravodajca. 

Zbrane a systémy zo Západu 

Veľkú úlohu v doterajšej úspešnej obrane hrala aj pomoc Západu. Satelity Starlink Elona Muska zmenili podľa Dimu vojnu v prospech Ukrajiny. Rusko sa snažilo zničiť všetky ukrajinské komunikačné zariadenia, v tejto fáze vojny to už však nie je možné. Starlink funguje pod nepretržitou paľbou dokonca i v Mariupole.

Pomohli aj protitankové systémy americké javeliny a NLAW. "NLAW sú najlepšie. Ľahko sa používajú. Bez nich by sme neboli schopní vyradiť toľko ruských tankov. Ukoristili sme ich vyše sto. V ukrajinskej armáde koluje taký vtip - viete, kto je najväčším dodávateľom zbraní? Rusko," povedal s humorom.

Čečenci idú po vlastných

Nasadeniu čečenských vojakov sa Dima doslova vysmieva. "Hovoríme im tiktokoví vojaci. Stále nakrúcajú. Našli sme jedného zraneného. Nepokúsil sa bojovať, ale urobiť si selfíčko. Ich náplňou práce je aj strieľať do ruských vojakov, ktorí odmietajú bojovať. Je to sovietska taktika," dodal na záver ukrajinský spravodajca. 

Viac o téme: UkrajinaVojna na UkrajineDimo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu