Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty piaty (29. apríl 2022)

Explózia v Kyjeve. Zobraziť galériu (12)
Explózia v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Za pokus o "poníženie" Organizácie Spojených národov označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské útoky, ktoré vo štvrtok zasiahli obytnú oblasť Kyjeva v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

  • V centre Kyjeva došlo k dvom silným výbuchom. Odohrali sa v jednej z centrálnych oblastí.

  • Počas bojov prišiel o život britský občan, ktorý bojoval na strane ruských jednotiek.

  • Rusko ukradlo viac ako 2000 umeleckých diel z múzeí v Mariupole.

  • Rusi útočili na Kyjev aj počas návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Naživo z Ukrajiny

Prezidentka sa stretla s dobrovoľníkmi a obyvateľmi Ukrajiny

Prezidentka sa stretla s dobrovoľníkmi a obyvateľmi Ukrajiny (Zdroj: TASR/František Iván)

ONLINE

21:59 Spojené štáty v piatok vyhlásili, že svet nemôže pristupovať k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi tak ako predtým. USA reagovali na to, že Indonézia pozvala Putina - ako aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - na novembrový summit skupiny krajín G20. Bude sa konať na indonézskom ostrove Bali. Americký prezident Joe Biden "verejne vyjadril nesúhlas s účasťou prezidenta Putina na summite G20. Privítali sme účasť Ukrajincov," oznámila novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. "Dali sme najavo svoj postoj, že podľa nášho názoru by (Rusi) nemali byť prítomní verejne ani súkromne," dodala Psakiová.

21:58 Odvaha ukrajinských vojakov a schopnosti tamojšej armády sa zapíšu do dejín vojenskej histórie. V piatok to na sociálnej sieti Twitter uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. "Ukrajinské nemocnice boli bombardované. Občania (Ukrajiny) boli popravení. Ich deti sú traumatizované. A napriek tomu všetkému (Ukrajinci) odviedli skvelú prácu pri obrane svojej suverenity. Odvaha a schopnosti Ukrajiny sa zapíšu do vojenskej histórie," napísal šéf Pentagónu.

21:22 Stovky ľudí prišli v piatok do ukrajinského mesta Charkov z neďalekej dediny Ruská Lozova, ktorú po vyše mesiaci ruskej okupácie oslobodili ukrajinské sily. "Schovávali sme sa v pivnici, bola to hrôza. Pivnica sa triasla od výbuchov, kričali sme, plakali a modlili sme sa k Bohu," opísala pre AP situáciu v dedine počas ruskej okupácie civilistka Ľudmyla Bocharniková.

Ďalší civilisti uviedli, že sa ukrývali bez jedla a elektriny a len s malým množstvom pitnej vody. Takmer polovica obyvateľov dediny utiekla na autobusoch, poškodených autách či pešo po tom, čo odtiaľ ukrajinské sily v prudkých bojoch úplne vytlačili ruských vojakov, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

20:37 Na takmer 1200 stúpol oficiálny počet mŕtvych, ktorých telá našli v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjev po stiahnutí ruských jednotiek, uviedli v piatok ukrajinské policajné zdroje. Informovala o tom agentúra DPA.

"Do dnešného dňa bolo nájdených už 1187 našich mierumilovných občanov, ktorí zahynuli rukami ruskej armády," uviedol policajný riaditeľ Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov v piatok pre ukrajinskú televíziu. Ako spresnil, deň predtým bolo nájdených ďalších 26 tiel, pričom zhruba 200 ľudí naďalej evidujú ako nezvestných.

20:15 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres nepovažuje ruské raketové údery v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev počas svojej návštevy za osobný útok. "Neberie to ako znak straty rešpektu voči nemu, ale voči ľuďom v Kyjeve," uviedol v piatok v New Yorku hovorca OSN Farhan Haq. 

Svetová organizácia zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s obeťou štvrtkových raketových útokov na centrum ukrajinskej metropoly. O život pri nich prišla novinárka a producentka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) Vera Hyryčová. Podľa OSN musia útoky takéhoto druhu skončiť.

Generálny tajomník OSN António Guterres
Zobraziť galériu (12)
Generálny tajomník OSN António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

19:44 Podľa odhadu Spojených štátov Rusko zaostáva za svojím časovým plánom vojenskej ofenzívy na východe Ukrajiny. "Sme presvedčení a odhadujeme, že Rusi zaostávajú za svojím časovým plánom toho, čo sa pokúšajú dosiahnuť v Donbase," povedal v piatok vo Washingtone vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany, ktorého tlačová agentúra DPA v správe nemenovala.

19:35 Rusko nepozve zahraničných predstaviteľov na svoju tradičnú vojenskú prehliadku, ktorá sa uskutoční 9. mája pri príležitosti Dňa víťazstva, oznámil v piatok Kremeľ. Na tohtoročnom podujatí sa neočakáva dokonca ani účasť dlhoročného Putinovho spojenca, bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. "Pokiaľ viem, (účasť) neplánuje," odpovedal na otázku o Lukašenkovi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ako ďalej dodal, pre Moskvu nie je nezvyčajné pozvánky vynechať, keďže tohtoročné 77. výročie nie je jubilejným.

18:54 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala, že vojna s Ruskom jej manžela nezmenila, iba sa pred svetom odhalilo jeho odhodlanie zvíťaziť a tiež fakt, že je to muž, na ktorého sa možno spoľahnúť. Správu v piatok priniesla aj tlačová agentúra AP. Zelenská v rozhovore zverejnenom v piatok v poľskom denníku Rzeczpospolita takisto uviedla, že svojho manžela, 44-ročného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nevidela od začiatku invázie Ruska na Ukrajine.

Keď sa Zelenská zobudila ráno 24. februára, v deň začatia vojny, jej manžel bol už hore a oblečený. Povedal jej len "Začalo sa to" a odišiel do úradu v Kyjeve, spomína si prvá dáma. "Od 24. februára som videla manžela tak ako vy – v televízii a na videonahrávkach jeho príhovorov," dodala. Zelenská povedala, že ich dve deti sú s ňou, ale miesto pobytu neuviedla. Obvinila tiež Rusko z pokusu o genocídu ukrajinského ľudu a vyjadrila súcit s vyše 11 miliónmi Ukrajincov, ktorí boli nútení ujsť zo svojich domovov.

18:50 Poľsko podporí susednú Ukrajinu dodávkou viac než 200 tankov sovietskej výroby typu T-72, informovala v piatok s odvolaním sa na zdroje z vlády vo Varšave poľská agentúra IAR. Väčšina týchto tankov už prešla poľsko-ukrajinské hranice a nachádza sa na území Ukrajiny, spresnila agentúra IAR.

18:35 Český premiér Petr Fiala a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki po piatkovom stretnutí vo Varšave apelovali na Maďarsko, aby "jednoznačne odsúdilo" zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine.

18:18 Ukrajina podporovaná desiatkami ďalších krajín napísala riaditeľovi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansovi Klugemu, aby zvolal naliehavé zasadanie WHO v súvislosti s následkami ruskej vojenskej invázie na oblasť zdravia a zdravotníctva. Agentúra Reuters o liste informovala v piatok.

Dokument, ktorý tento týždeň zaslala ukrajinská diplomatická misia v Ženeve, kde WHO sídli, podpísali predstavitelia približne 38 ďalších európskych členských krajín organizácie vrátane Francúzska, Nemecka a Británie.

17:39 Slovinsko na základe piatkového rozhodnutia vlády pošle Ukrajine materiálnu pomoc v podobe IP telefónov, počítačov, benzínových generátorov elektriny, antén a káblov. Informovalo o tom slovinské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra STA. Odhadovaná hodnota pomoci vrátane dopravy je takmer 180.000 eur. Ministerstvo je zodpovedné za tento projekt, ktorý sa realizuje cez Mechanizmus civilnej ochrany EÚ.

17:34 Poľsko a Česká republika budú spoločne žiadať Európsku úniu o dodatočné finančné prostriedky na pokrytie nákladov na prijatie ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to uviedol v piatok po stretnutí so svojím českým náprotivkom Petrom Fialom. 

"S (českým) premiérom sme sa dohodli, že spoločne požiadame Brusel, Európsku komisiu o nové prostriedky," povedal Morawiecki po rokovaní vo Varšave. Podľa neho Poľsko a Česko nie sú spokojné s návrhmi, aby sa na pokrytie nákladov na prijatie utečencov použili iné už existujúce programy EÚ.

17:26 Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlienke naviazania rubľa na zlato a iný tovar. Uviedol to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej by tento krok znamenal, že ruská mena by bola po prvý raz za viac ako storočie priamo naviazaná na drahé kovy. "O tejto otázke sa diskutuje s Putinom," potvrdil Peskov počas piatkového konferenčného hovoru s novinármi.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

16:37 Španielska vláda v piatok oznámila, že jej doteraz najväčšia dodávka vojenského materiálu pre Ukrajinu je na ceste. Správa prišla po tom, ako španielske noviny El País informovali o tom, že takmer 150-metrov dlhá loď Ysabel s 200 tonami nákladu už zakotvila v prístavnom meste Gdyňa na severe Poľska. 

Zásielka pre Ukrajinu podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza zahŕňa 30 nákladných áut, niekoľko špeciálnych ťažkých transportných vozidiel a desať menších vozidiel. Podľa El País budú vozidlá a materiál z lode vyložené a prepravené asi 700 kilometrov na logistickú základňu na Ukrajine.

16:16 Obyvatelia obliehaného ukrajinského prístavu Mariupol tento týždeň opísali hrôzy bojov o svoje v súčasnosti už zničené mesto. "Bol to masaker," citovala v piatok jedného z občanov Mariupola agentúra Reuters. "Bolo to strašné... ako filmy, ktoré znázorňujú posledné dni planéty – to isté sa dialo tu," uviedla 54-ročná Viktorija Nikolajevová, ktorá ako mnoho ďalších obyvateľov zostala so svojou rodinou v jednej z pivníc, kým hore prebiehali boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami.

"Boli sme hladní, dieťa plakalo, keď strely (raketometu) Grad dopadali blízko domu. Mysleli sme si, že je to tu, toto je koniec. Nedá sa to opísať slovami," uviedla pre Reuters. Pohotovostné služby po uliciach zbierali telá tých, ktorí týždne bojov neprežili. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

16:07 Ministerstvo obrany USA v piatok varovalo Američanov, aby nešli na Ukrajinu bojovať proti ruským inváznym silám. Výstraha prišla po tom, čo bol vo vojne zabitý bývalý americký vojak námornej pechoty. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Naďalej vyzývame Američanov, aby nešli na Ukrajinu... je to aktívna vojnová oblasť, nie je to miesto vhodné na cestovanie," povedal hovorca Pentagónu John Kirby pre americkú spravodajskú televíziu CNN deň po tom, čo sa objavili správy o smrti Willyho Josepha Cancela.

13:47 Nemecko odsúdilo v piatok Rusko za "neľudský" letecký útok na ukrajinskú metropolu v Kyjev zo štvrtka večera, ktorý bol podniknutý v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia v Moskve.
Zobraziť galériu (12)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia v Moskve.  (Zdroj: TASR/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

13:32 Ruskí hackeri dnes urobili takzvané DDoS útoky na weby mnohých rumunských inštitúcií. V ich dôsledku tak na niekoľko hodín neboli v prevádzke stránky úradu vlády, pohraničnej stráže, štátnych dráh CRF či jednej z rumunských bánk. Informovala o tom dnes agentúra APA, podľa ktorej sa k útokom prihlásila proruská skupina Killnet. Rovnakému zoskupeniu sa pripisuje aj nedávne napadnutie webov niekoľkých inštitúcií v Česku.

13:17 Ruská armáda zajala dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí na Ukrajine poskytovali humanitárnu pomoc. Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC o tom informovala nezisková organizácia Presidium Network.

13:08 Celkovo 19 kín po celom Slovensku sa dobrovoľne zapojilo do benefičnej akcie, v ktorej darovali celú tržbu pre organizáciu Človek v ohrození. "Diváci, ktorí navštívili 24 projekcií švajčiarsko-francúzsko-ukrajinského filmu Oľga, vyzbierali finančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 2176 eur," uviedol Marek Suchitra, PR manažér mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá akciu zorganizovala.

12:33 Na juh Ukrajiny dorazil systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Kyjevu na začiatku apríla darovalo Slovensko, napísal s odvolaním sa na ukrajinské vzdušné sily denník Ukrajinska pravda. Systém je podľa neho už nasadený v bojových misiách.

12:10 Obeťou štvrtkového útoku na Kyjev je novinárka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) Vera Hyryčová. Na sociálnych sieťach o tom informoval jej kolega Olexandr Demčenko. Spresnil, že novinárkino telo našli po ruinami raketou zasiahnutého bytového domu až v piatok ráno. TASR správu prevzala z RFE/RL.

11:59 Británia pošle na Ukrajinu špecializovaný tím na pomoc pri zhromažďovaní dôkazov a stíhaní páchateľov údajných vojnových zločinov. V piatok to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

10:58 Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že jeho letectvo zaútočilo vo štvrtok na ciele v Kyjeve v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. Starosta hlavného mesta Ukrajiny Vitalij Kličko medzičasom uviedol, že pri štvrtkovom ruskom útoku zahynul minimálne jeden človek. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

10:53 Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok uviedol, že ruská armáda na okupovaných územiach Ukrajiny kradne zásoby pšenice. TASR správu prevzala z televízie CNN, ktorá túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

10:22 Ukrajinské ženy a deti môžu využiť vstupné do pražskej zoologickej záhrady za symbolickú jednu korunu do soboty. Od nedele 1. mája budú všetci návštevníci zoo platiť bežné vstupné. Zoo to uviedla na svojom facebooku. Pražskú zoo mohli ukrajinské ženy a deti za symbolické vstupné navštevovať od pondelka 28. februára. Pre zvýhodnené vstupné je potrebné sa preukázať ukrajinským pasom alebo občianskym preukazom.

 

🇨🇿 Ještě do soboty 30. dubna mohou ukrajinské ženy a děti navštívit Zoo Praha za symbolickou 1 korunu, po tomto datu pak...

Posted by Zoo Praha on Wednesday, April 27, 2022

10:21 Kontrolné stanovište v ruskej Kurskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou sa dnes ráno stalo terčom mínometného ostreľovania. Podľa agentúry TASS o tom informoval gubernátor regiónu Roman Starovojt. Pri incidente, ktorý si nevyžiadal žiadne obete, podľa neho ruskí vojaci a pohraničníci paľbu opätovali.

9:12 Ukrajinsko-slovenskými hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do SR 869 mužov, 2 342 žien a 837 detí. O dočasné útočisko požiadalo 306 osôb. Na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo za včerajší deň 3 089 osôb.

Utečenci v Ubli
Zobraziť galériu (12)
Utečenci v Ubli  (Zdroj: TASR/Jana Ďurašková)

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 198 policajtov, 74 hasičov, 100 colníkov, 208 vojakov, 123 dobrovoľníkov, 2 duchovní, 60 príslušníkov zahraničných zložiek a 21 zamestnancov migračného úradu. Zároveň bolo vypravených 44 autobusov, ktoré prepravili 722 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou bolo prepravených 386 osôb.

  • Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 – 373 125,

  • Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 –72 177,

  • Celkový počet osôb na výstupe zo SR na Ukrajinu od 24.2.2022 – 118 343.

Utečenci v Ubli
Zobraziť galériu (12)
Utečenci v Ubli  (Zdroj: TASR/Jana Ďurašková)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu