Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko hrozí treťou svetovou vojnou: Dobrá vôľa má svoje hranice, uviedol Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Rusko bude pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou, oznámil v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý zároveň varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

Lavrov vo vyjadreniach pre ruské tlačové agentúry kritizoval prístup Kyjeva k mierovým rokovaniam. "Dobrá vôľa má svoje hranice. Ak však nie je obojstranná, rokovaciemu procesu to nepomáha," uviedol Lavrov.

Rusko v pondelok jednostranne vyhlásilo prímerie v okolí oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov z tohto komplexu, kde sa ukrývajú poslední z ukrajinských obrancov. Ukrajina neskôr poprela tvrdenia, že sa s Ruskom dohodla na vytvorení žiadneho humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z Mariupola, pripomína agentúra Reuters.

Lavrov má iba silácke reči

Británia si nemyslí, že bezprostredne hrozí eskalácia vo vojne na Ukrajine. V utorok to uviedol štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heappey, ktorý vyjadrenia šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o možnom vypuknutí tretej svetovej vojny označil za "silácke reči". TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá citovala z rozhovorov Heappeyho pre televízne stanice BBC a Sky News.

"Takéto silácke reči sú Lavrovovou typickou črtou za ostatných 15 rokov, odkedy zastáva pozíciu ruského ministra zahraničných vecí. Nemyslím si, že v súčasnosti bezprostredne hrozí eskalácia (konfliktu)," povedal Heappey v rozhovore pre britskú televíznu stanicu BBC. "To, čo robí Západ na podporu svojich spojencov na Ukrajine, je veľmi dobre nastavené tak, aby sme sa vyhli priamej konfrontácii s Ruskom," dodal.

NATO sa zapojilo do nepriamej vojny s Ruskom 

Heappey v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News uviedol, že vojenskú techniku Ukrajine neposkytuje Severoatlantická aliancia, ale jednotlivé štáty, z ktorých sú mnohé členskými štátmi NATO. Štátny tajomník britského ministerstva obrany tvrdí, že je úplne legitímne, aby Ukrajina útočila na ruské logistické zariadenia a sklady palív. Zároveň uznal, že zbrane, ktoré Kyjevu poskytuje zahraničie, môžu zasiahnuť aj ciele v Rusku.

Lavrov v pondelok upozornil svet, aby "nepodceňoval hrozbu jadrového konfliktu" a dodal, že dodávky zbraní Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu v podstate znamenajú, že sa NATO zapojilo do nepriamej vojny s Ruskom.

Viac o téme: VojnaKonflikt RuskoUkrajinaSergej LavrovMierové rokovaniaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu