Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Balkán zasiahlo silné ZEMETRASENIE: Popraskané budovy, vydesení ľudia! FOTO Otrasy cítili až v Taliansku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, reprofoto Twitter)

SARAJEVO - Balkán má za sebou rušnú noc. Bosnu a Hercogovinu zasiahlo v noci na sobotu silné zemetrasenie s magnitúdou 5,7. Upozornilo na to Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Podľa svedkov bolo zemetrasenie silné a dlhé. Svedkovia hlásia popraskané steny na budovách, výpadky elektriny a objavujú sa aj správy o zranených.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke piatich kilometrov a bolo vzdialené asi 45 kilometrov od mesta Mostar ležiacom na juhu krajiny a 16 kilometrov od mestečka Stolac. Podľa EMSC zasiahlo zemetrasenie túto oblasť o 23.07 h miestneho času. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Reuters nepíše o žiadnych obetiach. Ako však upozornil portál imeteo.sk, z obce Stolac, ktorá sa nachádza neďaleko epicentra už prichádzajú správy o prvých zranených ľuďoch. O život mala prísť jedna žena. 

Agentúra AFP informovala, že 28-ročná žena, ktorá utrpela zranenia po tom, ako na jej dom v mestečku Stolac spadol balvan, zomrela po prevoze do nemocnice. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo ľahké zranenia, medzi nimi aj rodinní príslušníci ženy, ktorá sa stala obeťou zemetrasenia.  

Na oficiálnom webe EMSC vyjadrilo znepokojenie množstvo miestnych obyvateľov, ktorí otrasy cítili. Podľa očitých svedkov bolo zemetrasenie dlhé a silné. Mnohí na webe EMSC tiež uverejnili fotografie, na ktorých možno vidieť popraskané steny budov.

Škody v dôsledku zemetrasenia hlásili napríklad z mesta Mostar, odkiaľ boli zverejnené fotografie popraskaných fasád budov a tehiel popadaných na ulici, píše spravodajský portál The Dubrovnik Times. Jeden zo svedkov na webe EMSC uviedol, že v dôsledku zemetrasenia sa prerušili tiež v niektorých oblastiach Mostaru dodávky elektrickej energie.

Otrasy bolo cítiť okrem Bosny a Hercegoviny aj vo všetkých oblastiach južného Chorvátska, ako i v Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku a Taliansku. Správy o tom, že ľudia cítili slabé otrasy, sa objavili dokonca aj na juhu Rakúska a v Slovinsku, píše The Dubrovnik Times.

EMSC varovalo, že v nasledujúcich hodinách a dňoch môže byť cítiť ešte dotrasy, píše agentúra AFP. Tá zároveň uvádza, že na Balkáne sa zemetrasenia vyskytujú pomerne často.

Koncom roka 2020 zasiahlo napríklad Chorvátsko zemetrasenie s magnitúdou 6,4, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a boli zničené stovky budov. V novembri 2019 zasiahlo zemetrasenie s rovnakou magnitúdou aj Albánsko. Pi tomto zemetrasení zahynulo podľa AFP vyše 50 ľudí a tisíce ich ostali bez domova.

Viac o téme: Zemetrasenie BalkánBosna a Hecegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu