Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Obrovské zemetrasenie v Afganistane: Prvé odhady hovoria o tisícke mŕtvych, desivé zábery skazy

Zemetrasenie v Afganistane si vyžiadalo stovky obetí Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Afganistane si vyžiadalo stovky obetí (Zdroj: Twitter/Crucial News India)

KÁBUL - Na najmenej 1000 mŕtvych a 1500 zranených stúpla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na stredu zasiahlo odľahlý horský región vo východnom Afganistane. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganské štátne médiá. Miestne úrady varovali, že bilancia obetí ešte zrejme nie je konečná.

Hovorca hnutia Taliban Bilál Karímí pre spravodajskú televíziu NBC News uviedol, že "situácia je dosť kritická. Stovky domov sa zrútili. Očakávame veľké ľudské straty a vážne škody na infraštruktúre".

Generálny riaditeľ tlačovej agentúry Bachtár, Abdal Wahíd Rajján, na Twitteri napísal, že na území Paktíky bolo zničených 90 domov. Podľa neho sa predpokladá, že pod troskami sú uväznené desiatky ľudí.    

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

AP upozornila, že k tomuto prírodnému nešťastiu došlo v období, keď medzinárodné spoločenstvo v podstate prenechalo Afganistan svojmu osudu po tom, ako sa vlády v tejto stredoázijskej krajine vlani v auguste – po chaotickom odsune amerických jednotiek – zmocnilo fundamentalistické hnutie Taliban. Táto situácia pravdepodobne skomplikuje akékoľvek úsilie o pomoc Afganistanu s 38 miliónmi obyvateľov.

Taliban žiada humanitárnu pomoc

"Silné zemetrasenie otriaslo štyrmi okresmi provincie Paktíká, zabilo a zranilo stovky našich krajanov a zničilo desiatky domov," tweetoval zástupca hovorcu vlády Talibanu Bilál Karimí. Zároveň vyzval "všetky humanitárne organizácie, aby do oblasti okamžite vyslali tímy a zabránili tak ďalšej katastrofe".

Podľa agentúry DPA bolo otrasy cítiť v susednom Pakistane vrátane hlavného mesta Islamabad a dokonca aj v meste Láhaur na východe krajiny.  Na niektorých miestach v dôsledku otrasov vypukla panika, ale nateraz neboli hlásené žiadne škody ani obete.

Miestne pohotovostné služby a agentúra pre riešenie následkov katastrof sa snaží získať prístup do zemetrasením postihnutej odľahlej horskej oblasti, dodala DPA.

Americká geologická služba USGS uviedla, že epicentrum otrasov sa nachádzalo približne 44 kilometrov od mesta Chóst na juhovýchode Afganistanu a bolo v hĺbke 51 kilometrov.

Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) spresnilo, že otrasy boli citeľné približne 500 kilometrov od epicentra. Ide o oblasť, v ktorej žije približne 119 miliónov ľudí a zahŕňa územie Pakistanu, Afganistanu a Indie. 

Hornatý Afganistan a okolitý región, kde sa indická tektonická doska stretáva s euroázijskou, býva dejiskom ničivých zemetrasení – pri jednom z nich v roku 2015 zahynulo v Afganistane a susednom severnom Pakistane viac ako 200 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie AfganistanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu