Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty piaty (19. apríl 2022)

Ruská vojenská technika na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Ruská vojenská technika na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Ruko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny. Situáciu aj naďalej sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Nočný útok v Donbase

Nočný útok v Donbase (Zdroj: Facebook/Artem Smirnov)

ONLINE

21:45 Británia sa snaží nájsť spôsoby, ako dodať Ukrajine protilodné strely, pričom zvažuje viacero možností, vrátane namontovania svojich rakiet Brimstone typu zem-vzduch na vojenské vozidlá. V stredu to oznámil britský premiér Boris Johnson. 

21:43 Rusko nasadilo v rámci svojej novej ofenzívy vo východoukrajinskom Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye  a iných krajín. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na nemenovaného európskeho predstaviteľa.

21:15 Ukrajinská tajná služba SBU v utorok zverejnila nahrávku údajnej komunikácie veliteľa ruskej pozemnej jednotky, ktorý povedal, že ruské letectvo plánuje v okolí železiarní Azovstaľ "zrovnať všetko so zemou". Informovalal o tom televízna stanica CNN, ktorá dodala, že nahrávku nebolo možné nezávisle overiť.

20:50 Mapa poškodených budov v Mariupole.

20:48 Ukrajinská armáda znovu získava kontrolu nad Marinkou v Doneckej oblasti. Podľa generálneho štábu Ukrajina spustila protiofenzívu a vytlačila ruské jednotky z mesta, ktoré je necelých 10 km západne od Donecka.

20:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok vyhlásil, že šéf Kremľa Vladimir Putin nesie zodpovednosť za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine, v dôsledku ktorých zahynuli už tisíce civilistov. Scholz zároveň odsúdil Putina za spustenie novej rozsiahlej ofenzívy v Donbase. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

19:22 Kanada v utorok zaviedla sankcie voči 14 Rusom vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej – a tiež manželke a dcére ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovala o tom britská televízna stanica Sky News.

19:16 Rusko v utorok oznámilo vyhostenie štyroch rakúskych diplomatov. Ide o odvetné opatrenie za vyhostenie troch ruských diplomatov z veľvyslanectva vo Viedni a jedného z generálneho konzulátu v Salzburgu, informuje agentúra Reuters a denník Die Presse.

19:08 Závod Azovstal bol takmer úplne zničený, povedal Svyatoslav Palamar, zástupca veliteľa Azov. Na elektráreň boli zhodené „supervýkonné bomby“ a civilisti sú pod troskami.

19:00 Ozbrojené sily Ukrajiny porazili ruských vojakov blízko mesta Marinka v Doneckom regióne. Kontrola nad mestom bola obnovená, informuje generálny štáb AFU.

18:13 Jeden z veliteľov oddielov proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Michail Kiščik, prezývaný Čečenec Miša, zahynul počas spoločného útoku ruskej armády a separatistických ozbrojencov na pozície ukrajinských jednotiek v Donbase. Informovala o tom britská televízia Sky News, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie premiéra Luhanskej ľudovej republiky Sergeja Kozlova.

18:12 Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil novú ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny a vyzval na uzavretie štvordňového prímeria počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Informovala o tom agentúra AFP. "Namiesto oslavy nového života tohtoročná Veľká noc nastáva v čase ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny," povedal novinárom Guterres.

17:28 Rusko bude počas invázie na Ukrajine používať iba konvenčné zbrane. V utorok to povedal šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

16:50 Holandsko poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou ofenzívou ťažké zbrane, ako sú obrnené vozidlá. Ako uviedol holandský premiér Mark Rutte v utorok na Twitteri, v telefonickom rozhovore to prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Informovala o tom agentúra DPA.

16:40 Ukrajinské úrady pokračujú v exhumácii tiel civilistov zabitých ruskými jednotkami z masových hrobov v mestách a dedinách v okolí Kyjeva. V Kyjevskej oblasti bolo zabitých najmenej 1200 civilistov a ich počet stále rastie.

16:38 Starosta Irpiňu povedal, že prestavba mesta po ruskej invázii by stála najmenej miliardu dolárov.

16:37 Guvernér Charkovskej oblasti informoval, že ruské ostreľovanie zabilo 19. apríla v Charkove 3 ľudí. Oleh Synehubov uviedol, že zranených bolo 16 ľudí. Charkov podľa predstaviteľa ostreľovali ruské raketomety.

16:20 Kremeľ v utorok odmietol zverejniť podrobnosti o obetiach potopenia ruského krížnika Moskva, hoci sa množia hlasy rodičov žiadajúcich pravdu o svojich nezvestných deťoch. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na žiadosť o vyjadrenie v utorok povedal, že Kremeľ nemá oprávnenie nemá oprávnenie .

15:34 Rusko v utorok oznámilo, že jeho armáda otvorila v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

"Ruské ozbrojené sily otvorili humanitárny koridor pre odsun členov ukrajinskej armády, ktorí dobrovoľne zložia zbrane, a pre militantov z nacionalistických útvarov," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany s tým, že koridor otvorili o 14.00 h miestneho času (13.00 SELČ).

15:28 Rusko v utorok oznámilo, že vyhostí 21 diplomatov z Belgicka a 15 z Holandska. Na opustenie krajiny majú dva týždne. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

15:19 Turecko v utorok varovalo, že obnovenie dôvery medzi Západom a Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu môže trvať desaťročia.Informovala o tom agentúra AFP. "Sme svedkami začiatku novej studenej vojny," povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas spoločného brífingu v Ankare so svojím maďarským náprotivkom Pétrom Szijjártóm. "Bude trvať dlho, kým dôjde k zmiereniu. Obnovenie dôvery môže trvať desiatky rokov, ale domnievame sa, že by sa mali podniknúť rýchle kroky na dosiahnutie prímeria," dodal.

14:50 Obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol ruskými silami naďalej komplikuje rokovacie procesy a je ťažké určiť, kedy sa znovu obnovia priame rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Vyhlásil to v utorok poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie Mychajlo Podoľak.

14:44 76 Ukrajincov sa vracia domov v rámci výmeny zajatcov s Ruskom. Tento počet zahŕňa 60 ľudí v službách vrátane 10 dôstojníkov a 16 civilistov, uviedla 19. apríla podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk. Nepovedala, koľko Rusov bolo vymenených.

14:40 Takto vyzerá opustený tábor okupantov v zóne Černobyl. Rusi kopali priekopy v rádioaktívnej pôde.

14:30 Zelenskyj navrhuje predĺžiť stanné právo do 24. júna.

Prezident Volodymyr Zelenskyj predložil parlamentu návrh zákona o predĺžení stanného práva. Súčasná doba stanného práva uplynie 25. apríla.

14:22 Ruské sily dobyli mesto Kreminna na východe Ukrajiny a ukrajinskí vojaci sa z mesta stiahli, oznámil v utorok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

14:12 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že Moskva sa snaží "oslobodiť" východnú Ukrajinu, no Západ robí všetko pre to, aby ruskú vojenskú operáciu predĺžil. Informovala o tom agentúra AFP.

"Postupne realizujeme plán na oslobodenie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky," uviedol Šojgu, pričom odkazoval na dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny, ktoré Rusko uznalo za nezávislé krajiny.

12:38 Španielsky premiér Pedro Sánchez odcestuje v najbližších dňoch do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na vládny zdroj.

12:37 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v utorok vyhlásil, že ruské jednotky do konca dňa prevezmú plnú kontrolu nad rozsiahlym oceliarskym komplexom Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra Reuters. "Dnes s pomocou Všemohúceho (Allaha) úplne prevezmeme Azovstaľ," povedal Kadyrov v audionahrávke, ktorú zverejnil prostredníctvom svojho účtu na platforme Telegram.

12:28 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v utorok povedal, že nová ruská ofenzíva na východe Ukrajiny pokračuje "veľmi obozretne" a nebude úspešná, pretože moskovským silám chýba sila na prelomenie ukrajinskej obrany. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ruské sily sa podľa Arestovyča usilujú nájsť "citlivé miesta" v obrane Ukrajiny. "Ich ofenzíva neuspeje, to vám garantujem na 99 percent, nemajú dostatok sily," povedal Arestovyč v televízii. "Bitka o Donbas, ktorá bola oznámená a očividne sa začala včera, prebieha a napreduje veľmi obozretne," povedal a dodal, že táto bitka sa nebude vyvíjať v prospech Ruska.

12:25 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton v utorok uviedol, že vojna na Ukrajine je momentálne v "rozhodujúcej fáze" a použitie jadrových zbraní Ruskom "nemožno úplne vylúčiť". Vyjadril sa v rozhovore pre stanicu Sky News.

Podľa Brentona by ruské jednotky mohli v Donbase na východe Ukrajiny uspieť, čo by im poskytlo "obrovskú vyjednávaciu výhodu", ktorú by mohli použiť pri budúcich rozhovoroch, alebo by sa mohli znova zamerať na hlavné mesto Kyjev. Podľa bývalého veľvyslanca je pravdepodobnejšie, že bitka sa "zasekne" a obe strany čaká "dlhotrvajúca vojna".

12:19 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok uviedol, že sa začína ďalšia etapa "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Podľa neho táto fáza prinesie výrazný vývoj. Šéf ruskej diplomacie to povedal v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today. 

"Začína sa ďalšia etapa tejto špeciálnej operácie a som si istý, že to bude veľmi dôležitý moment celej tejto špeciálnej operácie," uviedol Lavrov. Jej cieľom má byť podľa neho "úplné oslobodenie Doneckej a Luhanskej republiky".

11:55 Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe potvrdilo v utorok skoršiu informáciu portálu Novinky.cz., že polícia sa zaoberá vojnovými zločinmi na Ukrajine. Zhromažďuje svedectvá ľudí, ktorí pred vojnou ušli do Českej republiky. Uviedla to vrchná štátna zástupkyňa (prokurátorka) Lenka Bradáčová.

Oznámila, že štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) dozoruje vyšetrovanie podozrení zo zločinu použitia zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja. "Cieľom vyšetrovania je zaistiť dôkazy o vojnových zločinoch prostredníctvom svedkov, obetí, ktoré hľadajú ochranu prd vojnou na území Českej republiky," vysvetlila Bradáčová.

11:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pricestoval v utorok na návštevu Bulharska, kde sa strane s tamojšími lídrami. Informuje o tom denník The Guardian.

"Dorazil som do Sofie, aby som sa stretol s bulharskými lídrami. Bulharsko je náš priateľ a partner v rámci EÚ," napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter. Zároveň uviedol, že dostal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poverenie, aby sa snažil podniknúť kroky smerujúce k dosiahnutiu mieru na Ukrajine.

11:39 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell v nedeľu pri príležitosti Svetového dňa kultúrneho dedičstva (#WorldHeritageDay) varoval, že Rusko "zámerne" ničí kultúrne dedičstvo Ukrajiny, k čomu dochádza počas invázie, ktorá sa začala 24. februára. 

Šéf zahraničnej politiky EÚ na túto skutočnosť upozornil na svojom účte na Twitteri. "Predmety kultúrneho dedičstva sú vo vojne Ruska proti Ukrajine úmyselne ničené," zdôraznil Borrell. A spresnil, že ukrajinská kultúra je "dôležitou súčasťou európskeho dedičstva".

11:02 Začal útok na železiarne a oceliarne Azovstal v Mariupole, uviedli dnes podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC proruskí separatisti. Rozľahlý hutnícky komplex predstavuje poslednú významnú oblasť ukrajinského odporu v meste. Ukrajinské úrady tvrdia, že sa v ňom ukrýva mnoho civilistov, vrátane žien, detí a starších ľudí. Rusko medzitým znovu vyzvalo ukrajinských obrancov, ktorí sa v areáli nachádzajú, aby zložili zbrane, píše agentúra Reuters.

10:37 Grécke úrady zadržali v Egejskom mori ruský tanker v rámci sankcií Európskej únie uvalených na Rusko. Grécko o tom informovalo v utorok, píše tlačová agentúra AP.

Grécka pobrežná stráž uviedla, že ropný tanker s 19 ruskými členmi posádky na palube, plaviaci sa pod ruskou vlajkou, bol zadržaný 15. apríla a v súčasnosti kotví v zálive Karystos na južnom pobreží ostrova Eubója (Evia). Pobrežná stráž dodala, že príkaz na zadržanie sa týka samotnej lode, a nie jej nákladu.

10:24 Japonsko dodá Ukrajine plynové masky, ochranné obleky a bezpilotné lietadlá v rámci posilnenia obrany krajiny. Tento krok prichádza v čase rastúcich obáv, že by ruské vojská mohli použiť chemické zbrane, informovala v utorok agentúra AP. Japonský minister obrany Nobuo Kiši povedal, že jeho krajina posiela protichemické bojové vybavenie na žiadosť ukrajinskej vlády.

10:08 Poľsko-ukrajinskú hranicu prekročilo smerom do Poľska od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, celkovo 2,838 milióna ľudí. V utorok ráno o tom na Twitteri informovala poľská pohraničná stráž (SG), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra PAP.

SG v tvíte uviedla, že v pondelok urobili príslušníci pohraničnej stráže približne 20.000 kontrol ľudí vstupujúcich z Ukrajiny na územie Poľska, čo je nárast o 16 percent oproti predchádzajúcemu dňu. Pohraničná stráž tiež informovala, že počet prichádzajúcich v utorok do 07.00 h SELČ dosiahol hranicu 5800 ľudí.

10:07 Na Ukrajine sa v utorok už v poradí tretí deň po sebe neotvoria humanitárne koridory určené na evakuáciu civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citujú agentúra Reuters a denník The Guardian.

"Dnes 19. apríla nanešťastie nebudú otvorené humanitárne koridory. Podľa Mariupola Rusi odmietli poskytnúť civilistom koridor vedúci do Berďanska. Pokračujú zložité rokovania o otvorení humanitárneho koridoru v Chersonskej a Charkovskej oblasti," uviedla Vereščuková na sociálnej sieti Telegram.

10:05 Británia údajne čoskoro pošle Ukrajine obrnené vozidlá vybavené raketometmi. Rozhodnutie padlo po tom, čo Rusko spustilo plnohodnotnú ofenzívu na ovládnutie ukrajinského východu. V utorok o tom informovali tlačové agentúry PA Media a DPA.

Britské ministerstvo obrany obrnené vozidlá typu Stormer vybavené protilietadlovými raketami predstavilo pred dvoma týždňami na Salisburskej nížine v Anglicku, píše denník The Sun. Podľa neho tieto 13-tonové vozidlá môžu byť letecky dopravené na transportných lietadlách typu Boeing C-17 Globemaster do niekoľkých dní. Tieto obrnené vozidlá sú určené proti útokom vrtuľníkov a nízko letiacich lietadiel, píšu na svojej webovej stránke ozbrojené sily Spojeného kráľovstva.

09:58 Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok uviedol, že ruské sily zameriavajú svoje úsilie na úplné ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti. Podľa generálneho štábu začala v pondelok nová fáza vojny po tom, ako sa ruskí vojaci pokúsili prelomiť ukrajinskú obranu na takmer celej frontovej línii v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti. Generálny štáb vo vyhlásení zverejnenom v utorok okrem toho uvádza, že ruská armáda aj naďalej blokuje a ostreľuje prístavné mesto Mariupol a pokračujú aj vzdušné útoky na iné mestá.

08:44 Francúzky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zastavil po tom, ako boli na Ukrajine odhalené prípady masového zabíjania. Informuje o tom denník The Guardian. "Po objavení masakrov v Buči a iných mestách nabrala vojna iný smer, takže som s ním (s Putinom) odvtedy nehovoril, no nevylučujem, že tak v budúcnosti neurobím," uviedol Macron v pondelok pre francúzsku televíziu France 5.

07:52 Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v utorok na sociálnej sieti oznámil, že ukrajinskí vojaci zaútočili na dedinu Golovčino ležiacu v tejto oblasti pri hraniciach s Ukrajinou a zranili pri tom jedného miestneho obyvateľa. Informuje o tom agentúra Reuters.

Z Gladkovového vyjadrenia na Twitter nebolo bezprostredne zrejmé, či malo ísť o nálet alebo delostrelecký, raketový či mínometný útok. Rusko už Ukrajinu obvinilo z raketových útokov na viacero ruských dedín a obcí ležiacich v pohraničných oblastiach, ako aj útoku na sklad paliva v meste Belgorod, ktoré podľa Moskvy vykonali ukrajinské vojenské vrtuľníky, pripomína Reuters.

06:50 Dosiahnutie humanitárneho prímeria medzi ruskými a ukrajinskými silami na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti neočakáva, no mohlo by byť možné o niekoľko týždňov. Uviedol to v pondelok koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths, ktorého citoval denník The Guardian.

Griffiths sa v apríli stretol v Moskve a Kyjeve s tamojšími predstaviteľmi, aby spoločne prediskutovali snahy OSN o dosiahnutie humanitárneho prímeria a tiež spôsoby, akými by sa dal zlepšiť systém informovania zainteresovaných strán o evakuáciách civilistov a presunoch dodávok humanitárnej pomoci.

06:42 Americký prezident Joe Biden nemá v dohľadnej dobe v pláne návštevu Ukrajiny, hoci ho tam nedávno pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Novinárom to v pondelok povedala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Podľa jej slov sa teraz americká administratíva zameriava na poskytovanie bezpečnostnej pomoci, respektíve posielanie vojenského materiálu na Ukrajinu, informuje agentúra DPA. Psakiová však zároveň dodala, že ak by nejaký vysokopostavený americký predstaviteľ na Ukrajinu vycestoval, verejnosť by sa o tom - z bezpečnostných dôvodov - dozvedela najskôr až po jeho príchode do tejto krajiny.

06:35 Európska únia v pondelok odsúdila "nerozlišujúce" bombardovanie civilistov ruskými silami na Ukrajine po tom, ako smrtiace údery zasiahli mesto Ľvov na západe štátu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Európska únia odsudzuje pokračujúce nerozlišujúce a nezákonné ostreľovanie civilistov a civilnej infraštruktúry ruskými ozbrojenými silami," uvádza sa vo vyhlásení šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella.

Diplomat upozornil na "obzvlášť tvrdé útoky" na východe a juhu Ukrajiny, ako aj na prebiehajúcu ofenzívu proti druhému najväčšiemu ukrajinskému mestu Charkov. "Útoky na Ľvov a ďalšie mestá na západe Ukrajiny ukazujú, že žiadna časť tohto štátu nie je ušetrená pred nezmyselným náporom (ruského) Kremľa," tvrdí ďalej EÚ.

06:20 Hovorca Pentagónu John Kirby novinárom povedal, že príslušníci americkej armády začnú čoskoro cvičiť ukrajinských vojakov v tom, ako používať húfnice, ktoré sú súčasťou najnovšieho balíka vojenskej pomoci poskytnutého Spojenými štátmi.

Výcvik ukrajinských vojakov americkou armádou má prebiehať mimo Ukrajiny. "Pôjde o malý počet ukrajinských vojakov, ktorých vycvičia v používaní húfnic, a následne sa vrátia späť do svojej krajiny, aby takto vycvičili svojich kolegov," povedal Kirby.

06:11 Starosta obliehaného Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok povedal, že z tohto prístavného mesta už bolo do Ruska alebo do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami na Ukrajine "násilne deportovaných" približne 40.000 civilistov. Bojčenko sa takto podľa stanice BBC vyjadril v rozhovore pre ukrajinskú televíziu. Povedal pritom, že uvedené číslo je overené prostredníctvom údajov z obecného registra. BBC upozorňuje, že číslo nedokázala nezávisle overiť.

Ruskí vojaci začali bitku o Donbas

"Môžeme teraz potvrdiť, že ruskí vojaci začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali. Veľká časť ruskej armády je teraz zapojená do tejto ofenzívy," povedal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram. "Bez ohľadu na to, koľko ruských vojakov sem povolajú, budeme bojovať. Budeme sa brániť," dodal.

Zelenskyj takýmto oznámením potvrdil o čosi skoršie obdobné vyjadrenia vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov, a to šéfa svojej kancelárie Andrija Jermaka, ako aj tajomníka ukrajinskej Bezpečnostnej rady Olexija Danilova. Jermak krátko pred Zelenským prostredníctvom Telegramu uviedol, že "sa začala druhá fáza vojny", informuje stanica BBC. "Verte v našu armádu, je veľmi silná," vyzval Ukrajincov.

Danilov ešte predtým informoval, že Rusko podľa všetkého začalo očakávanú ofenzívu na východe Ukrajiny. "Dnes ráno sa okupanti takmer pozdĺž celej frontovej línie v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti pokúsili prelomiť našu obranu... Dnes ráno začali s pokusom o spustenie aktívnej fázy," povedal. Spustenie očakávanej ruskej invázie v Donbase ohlásil krátko predtým aj gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Je to peklo. Začala sa ofenzíva, o ktorej sme hovorili už celé týždne. V mestách Rubižne a Popasna sa neustále bojuje, rovnako ako aj v ďalších pokojných mestách," uviedol v príspevku na Facebooku.

Ruské ostreľovanie si v pondelok vyžiadalo v Donbase podľa miestnych predstaviteľov celkovo osem civilných obetí. Hajdaj uviedol, že štyria ľudia zahynuli, keď sa pokúšali utiecť z mesta Kreminna v Luhanskej oblasti, ktorého sa podľa jeho slov v pondelok zmocnili ruskí vojaci. "Kreminna je bohužiaľ pod kontrolou orkov," povedal Hajdaj, pričom takýmto pejoratívnym výrazom podľa AFP označil ruských vojakov.

Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč však poprel, že by Rusi už Kreminnu získali. "Prebiehajú tam intenzívne pouličné boje," povedal. Gubernátor susednej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko zase informoval, že pri pondelňajšom ruskom bombardovaní prišli aj v tejto oblasti o život ďalší štyria civilisti. Rozsiahlu ruskú ofenzívu v Donbase predpovedala ukrajinská armáda už celé týždne. Rusko sa na Donbas, ktorý už od roku 2014 čiastočne ovládajú proruskí separatisti, zameralo po tom, ako stiahlo svojich vojakov z ukrajinského hlavného mesta Kyjev a jeho okolia.

Ukrajina dúfa, že sa v nasledovných týždňoch stane kandidátskou krajinou EÚ

Ukrajina dúfa, že sa jej už v priebehu niekoľkých týždňov podarí získať štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Povedal to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so šéfom delegácie EÚ na Ukrajine Mattiom Maasikasom. Informovala o tom agentúra AFP. Zelenskyj zároveň Maasikasovi odovzdal vyplnený dotazník potrebný na uchádzanie sa o členstvo v EÚ, ktorý mu 8. apríla -  počas svojej návštevy v Kyjeve - odovzdala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj povedal Maasikasovi, že Kyjev verí, že v tomto smere získa podporu Únie a stane sa "kandidátom na prijatie" a následne sa už bude môcť začať ďalšia "záverečná fáza" prístupového procesu. "Skutočne veríme, že táto procedúra sa uskutoční v najbližších týždňoch," povedal ukrajinský prezident a dodal, že ukrajinský ľud je "mentálne v Európe už dlhý čas".  Šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak uviedol, že Ukrajina dúfa, že štatút kandidátskej krajiny získa na júnovom summite EÚ. "Následne by sa mali začať prístupové rokovania, ktoré by mali prebiehať v zrýchlenom konaní... Ukrajina bude v EÚ," uviedol.  

Ukrajina zintenzívnila svoju snahu o vstup do EÚ od vtedy, ako ju 24. februára napadlo Rusko. Krátko po začiatku ruskej invázie pritom oficiálne požiadala o členstvo v Únii. Lídri EÚ vyjadrili Kyjevu v tomto úsilí podporu, nezaviazali sa však k nijakému časovému plánu týkajúcemu sa rokovaní o členstve, pričom niektorí sa tiež vyjadrili skepticky na margo zrýchlenia prístupového procesu, ktorý zvyčajne trvá celé roky.

Viac o téme: RuskoDonbasMariupoľVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu