Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty ôsmy (22. apríl 2022)

Z nákupného centra zostali iba ruiny
Zobraziť galériu (11)
Z nákupného centra zostali iba ruiny (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom video príhovore k poslancom portugalského parlamentu prirovnal súčasné ničenie jeho krajiny ruskými silami k druhej svetovej vojne. Informuje o tom agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Ruské rakety zasiahli železnicu v Dnepropetrovskej oblasti.
  • Ruská armáda pripravila masový hrob pre zabitých Ukrajincov v dedine pri Mariupole.
  • 19 ukrajinských vojnových zajatcov bolo vydaných v novej výmene.
  • V meste Severodoneck na východe Ukrajiny boli pri ruských útokoch zničené všetky obchody s potravinami. 

 

Naživo z Ukrajiny  

 VIDEO Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku

Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku (Zdroj: mil.ua)

ONLINE

21:46 Súd v Moskve v piatok vzal opozičného politika Vladimira Kara-Murzu na dva mesiace do vyšetrovacej väzby za údajné šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde, ktorého sa dopustil vo vystúpení v Snemovni reprezentantov amerického štátu Arizona 15. marca tohto roku. V Rusku mu hrozí päť až desať rokov väzenia, sám Kara-Murza vinu popiera, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

21:30 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že minulotýždňové potopenie krížnika Moskva si vyžiadalo jednu obeť, zatiaľ čo 27 ľudí zostáva nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že zo strany Ruska ide o prvé priznanie strát, ktoré si vyžiadalo potopenie tejto vlajkovej lode Čiernomorskej flotily.

21:07 Grécke úrady prepustili ropný tanker plaviaci sa pod ruskou vlajkou, ktorý bol tento týždeň zadržaný na základe sankcií EÚ súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Uviedla to v piatok hovorkyňa pobrežnej stráže. Podľa agentúry AFP hovorkyňa vysvetlila, že grécke úrady sa presvedčili, že plavidlo, ktoré údajne prevážalo iránsku ropu, zmenilo vlastníka a už nie je viazané sankčnými nariadeniami EÚ, preto môže vyplávať na more.

20:46 Generálny tajomník OSN Antonio Guterres navštívi Moskvu 26. apríla. Guterres sa stretne s Vladimirom Putinom a ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, aby prediskutovali „naliehavé kroky na nastolenie mieru na Ukrajine“.

20:14 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová vyjadrila v piatok presvedčenie, že mučenie, znásilňovanie a zabíjanie civilného obyvateľstva je súčasťou stratégie, ktorú na Ukrajine uplatňuje ruská armáda na pokyn šéfa Kremľa Vladimira Putina. Ruskí vojaci chcú podľa nej týmto spôsobom zastrašiť Ukrajincov, aby zlomili ich odpor. Prokurátorka sa takto vyjadrila pre spravodajskú televíziu Sky News.

19:50 Aktuálna mapa nepriateľských akcií na Ukrajine od britského ministerstva obrany.

19:20 Generálny tajomník OSN António Guterres sa na budúci utorok stretne v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Oznámil to v piatok hovorca Kremľa, ktorého citovala agentúra AFP. Agentúra pripomenula, že oznámenie bolo zverejnené v 58. deň ruského vojenského ťaženia na Ukrajine, ktoré si vyžiadalo už tisíce životov, vyhnalo z domovov viac než 12 miliónov ľudí a vyvolalo v Európe najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. 

19:00 Ruské sily vstupujú do dvoch nových územných spoločenstiev v Chersonskej oblasti. Miestne úrady obcí Velykolepetyska a Hornostaivska informovali obyvateľov, že ruskí okupanti by mohli kontrolovať civilné doklady a kontrolovať domácnosti.

18:40 Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom zamerané na ukončenie takmer dva mesiace trvajúcej vojenskej ofenzívy Ruska na Ukrajine sa zastavili. Povedal to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovoroch so svojím kazašským rezortným kolegom Muchtarom Tileuberdim, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (11)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

18:25 Pred ruským pavilónom na Benátskom bienále, ktorého 59. ročník sa v sobotu otvorí pre verejnosť, sa už v piatok zišli umelci, majitelia galérií a kurátori protestujúci proti ruskej vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

18:05 Ruské jednotky v piatok spustili paľbu na evakuačný autobus smerujúci z východoukrajinského mesta Popasna, v ktorom sa nachádzalo 25 ľudí vrátane matky s dieťaťom. Informoval o tom šéf Luhanskej oblastnej vojenskej správy Serhij Hajdaj v príspevku na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala od televíznej stanice CNN.

17:48 Španielsko v piatok opäť otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, odkiaľ sa jeho zamestnanci 25. februára evakuovali do Poľska. K ich stiahnutiu došlo deň po tom, ako Rusko začalo vojnu na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v piatok vo vyhlásení informovalo španielske ministerstvo vnútra.

Španielsky kráľ Filip VI.
Zobraziť galériu (11)
Španielsky kráľ Filip VI.  (Zdroj: TASR/AP)

17:30 Francúzsko dodá Ukrajine ťažké delostrelectvo. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatkovom rozhovore pre noviny Ouest-France. Deje sa to v čase, keď do Kyjeva v dôsledku ruskej invázie posiela ťažké zbrane čoraz viac spojencov. "(Ukrajine) dodáme významné (vojenské) vybavenie: od protitankových riadených striel typu Milan po samohybné húfnice typu Caesar," vyhlásil francúzsky prezident. "Myslím si, že touto cestou musíme pokračovať. Vždy však tak, aby sme sa nestali stranami konfliktu," zdôraznil Macron.

17:09 Ukrajina vyhlásila vrak potopeného ruského krížnika Moskva za súčasť svojho "národného podmorského kultúrneho dedičstva". Informovala o tom v piatok stanica BBC News s odvolaním sa na ukrajinské úrady a médiá. Vlajková loď ruskej flotily v Čiernom mori sa potopila 14. apríla po explózii a požiari, ktoré podľa Kyjeva spôsobil ukrajinský raketový útok. Podľa Ruska to však bol následok výbuchu munície na palube. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter.com)

16:55 Predseda poslaneckého klubu ukrajinskej vládnej strany Davyd Arachamija, ktorý je súčasne vedúcim ukrajinskej delegácie pri rokovaniach s Ruskom, obvinil gruzínsku vládu, že pomáha Rusku obchádzať medzinárodné sankcie. Tie na Rusko uvalil Západ v snahe zastaviť ruskú inváziu na Ukrajinu. Arachamija tiež Tbilisi vyčítal, že "s ohľadom na Kremeľ" väznia bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý s Ruskom v auguste 2008 zviedol krátku a pre Gruzínsko neúspešnú vojnu o separatistickú provinciu Južného Osetska. Saakašvili bol kvôli tomu dlho pokladaný za úhlavného nepriateľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

16:26 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v rozhovore s predsedom Európskej rady Charlom Michelom obvinil Kyjev, že odmieta povoliť ukrajinským jednotkám v obliehanom prístavnom meste Mariupol, aby sa vzdali. Informovala o tom agentúra AFP.

Putin Michelovi povedal, že všetci vojaci ukrajinských ozbrojených síl, bojovníci tzv. nacionalistických práporov a zahraniční žoldnieri, ktorí sú v oceliarenskom komplexe Azovstaľ, "zostanú nažive, ak zložia zbrane".

16:00 Ruskí okupanti zmarili snahy o evakuáciu v Luhanskej oblasti. Guvernér Serhiy Haidai uviedol, že len 25 civilistov sa podarilo evakuovať z mesta Popasna a dostať sa do cieľa, Rubizne, 22. apríla. Jeden z autobusov bol podľa neho narušený ruským ostreľovaním.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

15:48 Ruský politik, novinár a kritik Kremľa Vladimir Kara-Murza je trestne stíhaný v súvislosti so šírením údajne nepravdivých informácií o ruskej armáde. Vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook o tom v piatok podľa agentúry AFP informoval Kara-Murzov právnik Vadim Prochorov. Kara-Murzu zadržala polícia 11. apríla neďaleko jeho domu v Moskve a previezla ho na policajnú stanicu v štvrti Chamovniki. O deň neskôr bol v správnom konaní odsúdený na 15 dní väzenia za neuposlúchnutie policajných príkazov.

15:38 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje v nasledujúcich hodinách telefonovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v nádeji, že rozhovory budú viesť k stretnutiu týchto lídrov v Turecku s cieľom ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu. TASR prevzala správu od agentúry Reuters. 

"Dnes alebo zajtra plánujeme opäť telefonovať s Putinom a Zelenským," uviedol turecký prezident. "Prostredníctvom telefonátov plánujeme posunúť proces (mierových rokovaní) v Istanbule na úroveň lídrov," dodal Erdogan.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (11)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

15:22 Britský premiér Boris Johnson v piatok pripustil, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až do konca roku 2023. Uviedol tiež, že Spojené kráľovstvo zvažuje poskytnutie tankov Poľsku, aby Varšava mohla poskytnúť svoje tanky ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej agresii. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (11)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

"Uvažujeme nad poslaním tankov do Poľska, aby sme im pomohli, keďže posielajú niektoré z ich (bojových tankov typu) T-72 na Ukrajinu," povedal Johnson novinárom počas návštevy Indie.  Na otázku, či súhlasí s predpokladmi vojenských spravodajských služieb, že boje na Ukrajine by mohlo potrvať až do konca budúceho roka, Johnson odvetil: "Smutnou správou je, že je to realistická možnosť."

15:01 Úspech vojenskej operácie Ruska na Ukrajine závisí od schopnosti Moskvy dobyť strategické prístavné mesto Mariupol, ktoré už niekoľko týždňov obliehajú ruské jednotky. Pre AFP to v piatok povedal gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. "Ofenzívna operácia nepriateľa na juhu závisí od Mariupola," viedol Kyrylenko.

14:52 Satelitné údaje naznačujú, že od začiatku ruskej invázie bolo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol vážne poškodených až 45 percent celkovej zastavanej plochy. Vyše 90 percent zo zničených alebo poškodených budov bolo pritom obytných. V piatok o tom informoval britský týždenník The Economist, ktorý analyzoval škody v meste pomocou satelitnej technológie. "Presný počet obetí v Mariupole nie je známy, pretože novinári a humanitárni pracovníci nemôžu bezpečne vstúpiť do mesta. Naopak, zničené budovy sú viditeľné až z vesmíru," uviedol týždenník.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

14:46 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že je pripravené na prímerie v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol – poslednej pevnosti ukrajinských jednotiek v tomto strategickom prístave – v prípade, že sa bojovníci Kyjeva vzdajú. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Moskva vo štvrtok vyhlásila, že okrem rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ už toto strategické mesto na východe Ukrajiny plne ovládla.

14:40 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok uviedol, že telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval ho, aby umožnil prísun humanitárnej pomoci do obliehaného ukrajinského mesta Mariupol počas pravoslávnej Veľkej noci. Informovala o tom agentúra AFP a denníka Financial Times.

"Dôrazne som naliehal na okamžitý humanitárny prístup a bezpečný prechod z Mariupola a iných obliehaných miest," uviedol Michel na sociálnej sieti Twitter a dodal, že Putinovi zopakoval pozíciu Európskej únie, ktorá podporuje Ukrajinu a jej suverenitu. Uskutočnenie telefonátu medzi Michelom a Putinom v piatok potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:20 Metropolita kyjevský a celej Ukrajiny Onufrij vyzval v piatok na veľkonočnú procesiu k oceliarňam Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, kde sú stovky vojakov a civilistov obkľúčené ruskými jednotkami. Informovala o tom agentúra AFP. "Ukrajinská pravoslávna cirkev... je pripravená zorganizovať  modlitebný sprievod z Orichiva v Záporožskej oblasti k oceliarňam Azovstaľ v Mariupole s cieľom poskytnúť naliehavú pomoc a evakuovať civilistov," uviedol metropolita Onufrij na svojej webovej stránke.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu