Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko mlčí o počte obetí z krížnika Moskva: Pozostalí prehovorili, zahynulo vyše 40 vojakov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP, File)

KYJEV/MOSKVA - Vyše 40 ruských vojakov zahynulo a desiatky ďalších sú nezvestní či utrpeli zranenia pri potopení ruského krížnika Moskva. Podľa serveru BBC News to napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta Europe s odvolaním sa na matku jedného z námorníkov.

Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá asi 500-členná posádka je nažive. Matka uviedla, že jej syn telefonicky povedal, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily zasiahli tri strely vypálené z ukrajinského územia. "Volal mi a plakal kvôli tomu, čo videl. Bolo to desivé," povedala žena. Mnoho zranených vraj v dôsledku explózií prišlo o končatiny.

Ruská vlajková loď Moskva
Zobraziť galériu (2)
Ruská vlajková loď Moskva  (Zdroj: greb youtube/New China Tv)

Ukrajinská redakcia Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) už skôr oznámila, že pri útoku na loď zomrel najmenej jeden člen posádky. Správu o smrti štyridsaťjedenročného námorného zástavníka Ivana Vachruševa zverejnila podľa RFE/RL jeho manželka na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki (Spolužiaci).

Krížnik Moskva sa po ukrajinskom zásahu potopil

Kyjev uvádza, že krížnik Moskva minulý týždeň zasiahol dvoma protilodnými strelami, loď išla potom ku dnu a podľa ukrajinskej pobrežnej stráže sa posádka zrejme utopila. Ruské ministerstvo obrany v noci na štvrtok iba pripustilo, že v dôsledku požiaru na krížniku explodovala munícia. Uviedlo vtedy, že "celá posádka" bola evakuovaná. Loď sa podľa Moskvy potopila až neskôr, a to v dôsledku zlého počasia, keď bola poškodená vlečená do prístavu. V sobotu ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam z prehliadky v Sevastopole, na ktorom boli podľa neho námorníci z potopenej lode.

Denník Novaja Gazeta Europe vznikol tento mesiac po tom, čo ruský denník Novaja Gazeta musel po dvojitej výstrahe od úradov pozastaviť svoje vychádzanie v papierovej podobe aj na internete, a to až do "ukončenia špeciálnej operácie na území Ukrajiny", ako Rusko oficiálne nazýva vojnu, ktorú proti susednej krajine rozpútalo.

Viac o téme: LoďObeteRuskoMoskvaUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu