Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruské sily uzavrú vstupy do Mariupolu a zavedú priepustky, tvrdí miestny poradca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia.sk)

KYJEV/MARIUPOL - Poradca primátora ukrajinského prístavného mesta Mariupol tvrdí, že velenie ruských jednotiek chce od pondelka uzavrieť vstupy i výjazdy do mesta. Všetci muži, ktorí zostali v meste, sa budú musieť podrobiť "triedeniu", informovala americká spravodajská stanica CNN.

Už takmer 50 dní trvá krvavý konflikt na Ukrajine, najnovšie mrazivé zábery z obliehaných miest vháňajú slzy do očí (Zdroj: Profimedia.sk)

Primátorov poradca Petro Andriuščenko v nedeľu na platforme Telegram napísal, že ruské okupačné sily začali vydávať priepustky umožňujúce pohyb v obliehanom meste. Andriuščenko podľa CNN zverejnil aj fotografiu, na ktorej sú údajne obyvatelia stojaci v rade na vydanie takejto priepustky. "Stovky občanov musia stáť v rade, aby dostali priepustku, bez ktorej nebude možné nielen pohybovať sa medzi štvrťami mesta, ale od budúceho týždňa ani vyjsť do ulíc," uviedol.

Časť ľudí Rusi zmobilizujú do okupačných jednotiek

CNN upozornila, že z nezávislých zdrojov nemôže overiť tvrdenia Andriuščenka, ktorý sa nenachádza v Mariupole, ale pracuje na zhromažďovaní informácií zozbieraných od ľudí v prístavnom meste, zovretom niekoľko týždňov v ruskom obkľúčení. Andriuščenko vo svojom poste na Telegrame napísal, že podľa jeho informácií Rusi plánujú časť "pretriedených" ľudí mobilizovať do ruských okupačných jednotiek.

Ruské sily uzavrú vstupy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Mužom konfiškujú telefóny a deportujú ich do Ruska

Ďalšia časť mužov bude povinne prevelená na odpratávanie trosiek po bojoch. Tzv. "nespoľahliví" budú údajne "izolovaní". Ukrajinskí a americkí predstavitelia tvrdia, že ruské sily vykonávajú "triedenie" civilistov v oblastiach pod ruskou kontrolou - preverujú biometrické údaje, konfiškujú im telefóny a v niektorých prípadoch mužov proti ich vôli deportujú do Ruska.

Mestská rada v Mariupole tvrdí, že táto "filtrácia" je zrejme súčasťou úsilia Ruska zakamuflovať potenciálne vojnové zločiny spáchané v meste počas blokády. Ukrajinské sily brániace toto prístavné mesto predtým v nedeľu odmietli ultimátum ruského ministerstva obrany, ktoré ich vyzvalo, aby sa vzdali.

Viac o téme: MestoPriepustkyRuskoMariupolVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu