Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objavili sa nové zábery potopenej ruskej lode Moskva: Hustý dym a žiadne záchranné člny! Čo sa dialo po útoku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter.com)

MOSKVA – Už je to takmer týždeň, čo Ukrajina zaútočila na ruské plavidlo Moskva. Tá sa potopila takmer presne 110 rokov od potopenia známeho Titanicu. Doteraz však neboli zverejnené zábery z potopenia lode a čo tomu predchádzalo. To je však už minulosť. Nové zábery vnášajú do celej veci nové skutočnosti.

Vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, krížnik Moskva, poškodili v stredu pri raketovom útoku ukrajinské sily, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Po útoku neboli jasné informácie o tom, čo sa presne na Čiernom mori stalo. Kým ukrajinská strana hovorila o úspešnom útoku na krížnik, naopak, Rusko hovorilo o nešťastnom výbuchu, rovnako, že loď sa potopila po zlom počasí a búrke a že požiar na palube bol uhasený. Tieto informácie sa však ukázali ako klamlivé.

Teraz sa však objavili nové zábery a fotografie, ktoré majú ukazovať, čo sa pred potopením krížnika stalo. Fotografie a zábery boli vyhotovené z inej ruskej lode, pričom je vidno, že loď je nehybná, opustená a výrazne naklonená na ľavobok, pričom z mostíka sa valí dym. Potvrdila sa tak ukrajinská verzia, v ktorej tvrdili, že loď zasiahli dve strely do ľavoboku. Okrem toho, uhasenie požiaru bolo zrejme od začiatku nereálne, pretože zo záberov bolo jasne vidieť, ako sa z lode valí čierny dym, podľa čoho bolo zrejmé, že na palube bol požiar ešte tesne pred potopením. Média však upozorňujú, že pravosť snímok nie je potvrdená. Hovorca Kremľu Dmitrij Peskov uviedol, že zábery videl, ale že ich pravosť nemôže potvrdiť.

Objavili sa nové zábery
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com)

Naďalej sa však nevie, koľko ruských námorníkov zomrelo, informácie sa rozchádzali. Kým Ukrajinci tvrdili, že neprežil takmer nikto, Rusi zas tvrdili, že nezomrel nik. Podľa serveru BBC News, ktorý sa odvoláva na informácie Novaja Gazeta Europe s odvolaním sa na matku jedného z námorníkov zahynulo vyše 40 ruských vojakov a desiatky ďalších sú nezvestní či utrpeli zranenia pri potopení ruského krížnika Moskva. Matka uviedla, že jej syn telefonicky povedal, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily zasiahli tri strely vypálené z ukrajinského územia. "Volal mi a plakal kvôli tomu, čo videl. Bolo to desivé," povedala žena. Mnoho zranených vraj v dôsledku explózií prišlo o končatiny.

Objavili sa nové zábery
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com)

Takto to vidí bývalý dôstojník

Podľa bývalého námorného dôstojníka, ktorý na sociálnej sieti Twitter vystupuje pod názvom Capt(N) poukazuje na to, že na palube nevidno záchranné člny, čo dokazuje, že už boli predtým použité. Rovnako to má dokazovať aj námorný žeriav, ktorý je v polohe, akoby už člny boli spustené do mora. "Početné čierne škvrny na palube môžu naznačovať vnútorný požiar v oddeleniach lode. Antény protivzdušnej obrany a radarov SAM sú v diametrálnej polohe. Odpaľovacie zariadenia riadených striel nie sú poškodené. Útok rakety podľa všetkého zasiahol základňu provovej nadstavby lode. Výbuch hlavíc a spálenie zvyškov rakety spôsobilo výbuch pivníc protiponorkovej munície (RBU-6000), ktoré sa nachádzali pod čiarou ponoru," upozornil na sociálnej sieti. Avšak, ako dodal, ide o jeho subjektívne názory a nemusia byť nespochybniteľnou pravdou. Myslí si, že v blízkej budúcnosti získajú odborníci a analytici viac informácií na premýšľanie. 

 

Viac o téme: Nové záberyKrížnik MoskvaPotopenie Moskvyútok na MoskvuZábery z potopenia lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu