Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajinskí bojovníci odmietli ruské ultimátum: Ostávajú brániť Mariupoľ! Putin chce zlikvidovať všetok odpor

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Twitter.com)

MARIUPOĽ - Ruské ozbrojené sily ponúkli vojakom, ktorí im kladú odpor v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, že ušetria ich životy, ak v nedeľu v stanovenom čase zložia zbrane. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Archívne VIDEO Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve

Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Ruská armáda uviedla, že ukrajinskí vojaci a "zahraniční žoldnieri" v Mariupole majú možnosť zložiť zbrane v nedeľu v čase od 06.00 h do 13.00 h moskovského času (05.00 - 12.00 h SELČ) a ich bezpečnosť bude zaručená. Moskva spresnila, že s vojakmi, ktorí pristúpia na jej ponuku, sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevským dohovorom o vojnových zajatcoch.

Zábery zo zničeného Mariupolu.
Zobraziť galériu (4)
Zábery zo zničeného Mariupolu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Vo vyhlásení Moskvy sa neuvádza, čo sa stane s vojakmi, ktorí odmietnu prestať bojovať. Píše sa v ňom, že ruská armáda sa pri prekladaní ponuky riadi výlučne humánnymi princípmi. Rusko tvrdí, že jediné zostávajúce ukrajinské jednotky v prístavnom meste sa nachádzajú v malej oblasti okolo areálu oceliarne Azovstaľ. Moskva deklaruje, že jej jednotky už Mariupol "takmer ovládli". Ukrajina však doteraz nedala najavo, či plánuje ponuku prijať. 

Vojaci bojujúci na ukrajinskej strane, ktorí uviazli v areáli továrne Azovstaľ, boli počas noci informovaní o ponuke ruskej strany, a to každých 30 minút prostredníctvom rádiového spojenia, uvádza sa vo vyhlásení. Moskva súčasne apelovala na ukrajinských vojakov i žoldnierov, aby nečakali na povolenie vzdať sa od Kyjeva, ale  rozhodli sa sami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom zo svojich vystúpení v sobotu varoval, že "eliminácia" zostávajúcich bojovníkov v Mariupole by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom.

Ukrajinský vojak v meste Mariupol'
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol'  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

Krátko popoludní však vyšla informácia, že ukrajinskí bojovníci výzvy Ruska ignorovali a rozhodli sa ďalej bojovať a brániť Mariupoľ. Rusko na ich slová odpovedalo, že v obliehanom meste „zlikviduje všetok odpor“. „Kyjevský nacionalistický režim podľa odpočúvania zakázal rokovania o kapitulácii,“ uvádza vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany, informovalo CNN. Podľa ministerstva by v oceliarni malo byť uväznených asi 400 vojakov, medzi ktorými sú aj Európania a Kanaďania. 

Poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko potvrdil, že zostávajúci vojaci naďalej bránia mesto, pričom upozornil, že ruskí vojaci neostreľujú len oceliareň, ale aj civilné ciele.

Mariupol čelí ostreľovaniu už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Ide totiž o strategické prístavné mesto, ktorého získanie by Rusku umožnilo územne prepojiť anektovaný Krymský polostrov s proruskými odštiepeneckými regiónmi v Donbase.

Jasné slová Zelenského

Ukrajinský prezident označil situáciu v obliehanom prístavnom meste Mariupol za "naďalej veľmi ťažkú". "Je to jednoducho nehumánne. Ruská federácia to tak urobila. Zámerne. A vedome pokračuje v ničení miest. Vedome sa snaží zničiť každého, kto sa tam nachádza," vyhlásil Zelenskyj. Uviedol, že "existujú len dva spôsoby", ako situáciu v meste ovplyvniť.

Ukrajinskí bojovníci odmietli ruské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Buď partneri poskytnú Ukrajine všetky ťažké zbrane a lietadlá, ktoré potrebuje, a to bez preháňania okamžite, aby sme mohli znížiť tlak útočníkov na Mariupol a ukončiť blokádu," vyhlásil Zelenskyj. Ako druhý spôsob riešenia uviedol  vyjednávanie, v ktorom by partneri Ukrajiny mali tiež zohrávať rozhodujúcu rolu. Ukrajinský prezident súčasne deklaroval: "Od začiatku blokády Mariupola nebolo dňa, aby sme nehľadali riešenie. Vojensky alebo diplomaticky - čokoľvek, čo je potrebné na záchranu ľudí".

 

Viac o téme: VýzvaRuskoMariupoľAzovstalUkrajinskí branciZloženie zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu