Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty prvý (15. apríl 2022)

Ľudia sa pozerajú na kráter po výbuchu v dedine Horodnya Zobraziť galériu (5)
Ľudia sa pozerajú na kráter po výbuchu v dedine Horodnya (Zdroj: SITA/AP Photo/George Ivanchenko)

KYJEV - Z ukrajinskej metropoly Kyjeva boli v noci na dnešok hlásené mohutné explózie. Informovala o tom agentúra Reuters a stanice BBC s odvolaním sa na miestne médiá a svedkami. Server The Guardian poznamenal, že zatiaľ nemohol tieto informácie overiť a nie je zrejmé, aké sú škody. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Rusko zničilo námorný raketový krížnik Moskva v hodnote 750 miliónov dolárov
  • Uskutočnila sa v poradí štvrtá výmena vojnových zajatcov s Ruskom
  • Rusko strieľalo v 15 osadách v Doneckej oblasti
  • Ruská armáda sa vyhrážala Ukrajine útokom na veliteľské centrá v Kyjeve 

 

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve

Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:03 Ukrajina v piatok vyhlásila, že Rusko sa bude chcieť pomstiť za potopenie svojho vlajkového raketového krížnika Moskva, ktorý podľa Kyjeva zasiahli ukrajinské protilodné rakety typu R-360 Neptún. "Úder na krížnik Moskva nezasiahol len samotnú loď, zasiahol imperiálne ambície nepriateľa. Všetci si uvedomujeme, že nám to nebude odpustené," vyhlásila hovorkyňa južných vojenských síl Ukrajiny Natalija Humeňuková, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

18:52 Európska únia v piatok kritizovala ako neopodstatnené rozhodnutie Ruska o vyhostení 18 diplomatov EÚ, ktorým Moskva reagovala na vypovedanie svojich zástupcov z Bruselu pre obvinenia zo špionáže. "Európska únia odsudzuje neoprávnené, bezdôvodné rozhodnutie Ruskej federácie o vyhostení 18 členov Delegácie Európskej únie v Ruskej federácii," uvádza sa vo vyhlásení diplomatickej služby EÚ.

18:10 Moskva nariadila 18 členom delegácie Európskej únie v Rusku, aby opustili krajinu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP a vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ruského ministerstva.

Vo vyhlásení sa uvádza, že 18 členovia Delegácie Európskej únie v Ruskej federácii boli vyhlásení za tzv. nežiaduce osoby (persona non grata) a budú musieť "v najbližšej budúcnosti" opustiť územie krajiny.

17:58 Severné Macedónsko nariadilo vyhostenie ďalších šiestich ruských diplomatov, čo je druhý takýto krok za menej než mesiac. Podľa tlačovej agentúry AFP to v piatok oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto balkánskej krajiny.

Sankcionovaní diplomati "vykonávali činnosti, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom", uviedlo zmienené severomacedónske ministerstvo vo vyhlásení s odkazom na medzinárodnú zmluvu zahŕňajúcu dohody týkajúce sa diplomatických protokolov. Ruskí diplomati musia opustiť krajinu do piatich dní, uvádza Skopje.

17:26 Rusko po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu použilo pri útokoch na obliehané mesto Mariupol bombardéry s dlhým doletom. Tvrdí to vo vyjadrení z piatkového popoludnia ukrajinské ministerstvo obrany. Hovorca ministerstva obrany v Kyjeve Olexandr Motuzianyk tiež uviedol, že ruská armáda sa aktuálne zameriava na dobytie miest Rubižne a Popasna v Luhanskej oblasti a Mariupol v Doneckej oblasti.

17:08 Ruský regulačný úrad pre médiá v piatok zablokoval webovú stránku nezávislého spravodajského portálu The Moscow Times v ruštine vzhľadom na reportáže týkajúce sa vojnového konfliktu na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o ďalšie obmedzenie nezávislej žurnalistiky v Rusku.

Denník The Moscow Times, ktorého pôvodnú anglickú verziu založil v roku 1992 holandský mediálny magnát Derk Sauer ako prvé noviny vychádzajúce v Rusku po anglicky, tvrdí, že jeho ruský internetový servis bol vypnutý pre to, čo "úrady označujú za nepravdivé informovanie o príslušníkoch poriadkovej polície, ktorí odmietli bojovať na Ukrajine". Prevádzka anglickej verzie webovej stránky denníka nebola týmto opatrením ovplyvnená, uvádza AFP.

16:28 V regióne Černihiv útočníci strieľali z mínometov na pozície ukrajinských pohraničníkov.

16:01 Andrej Nebitov, šéf polície v Kyjeve, uviedol, že k 15. aprílu bolo nájdených 900 tiel civilistov.

14:46 Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z piatkových údajov Organizácie Spojených národov. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že do zahraničia utieklo 4.796.245 milióna Ukrajincov, pričom podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez hranicu uniklo do susedných štátov aj takmer 215.000 občanov tretích krajín.

14:13 Tokio vyjadrilo Moskve svoje znepokojenie v súvislosti s testami riadených striel, ktoré Rusko vykonalo v Japonskom mori. Oznámil to v piatok japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, informovala televízia CNN.

Japonsko apeluje na Rusko, aby sa zdržalo akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli zvýšiť napätie v severovýchodnej Ázii, uviedol Hajaši. Znova tiež zdôraznil, že jeho krajina "dôrazne odsudzuje" agresiu Ruska voči Ukrajine, ktorá "otriasa základmi medzinárodného poriadku".

14:09 Veliteľ krížnika Moskva Anton Kuprin zahynul pri výbuchu a požiari na palube. Informoval o tom poradca ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko.

13:50 Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, v ktorej varovala, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať "nepredvídateľné" bezpečnostné dôsledky. Informáciu pôvodne zverejnil americký denník The Washington Post, ktorému sa podarilo dostať k textu uvedenej nóty.

Rusko ju podľa denníka zaslalo americkej strane tento týždeň. "Vyzývame USA a ich spojencov, aby prestali s nezodpovednou militarizáciou Ukrajiny, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť," uvádza sa v texte ruskej nóty, z ktorej citoval The Washington Post.

13:20 Sedem civilistov zomrelo a ďalších 27 utrpelo zranenie, keď ruské jednotky v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny strieľali na autobusy, ktoré viezli ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečnejších miest.

13:15 Ukrajinci podávajú viac ako 77 000 sťažností na poškodenie majetku. Ukrajinskí občania môžu požiadať o odškodnenie za súkromné ​​domy a byty zničené Ruskom podaním žiadosti prostredníctvom vládnej aplikácie Diia.

13:10 Včera večer bol v Charkovskej oblasti zničený ruský útočný vrtuľník Ka-52.

13:05 Zelenskyj uviedol, že v Mariupole okupanti zničili 95 % všetkých budov v meste.

13:00 Rusko varuje USA, aby prestali vyzbrojovať Ukrajinu. Washington Post informoval, že dostal kópiu diplomatickej nóty, ktorú poslalo Rusko. V nóte Rusko tvrdilo, že dodávky zbraní USA a NATO na Ukrajinu môžu priniesť „nepredvídateľné následky“.

12:20 Ruské ministerstvo obrany zintenzívni raketové útoky na Kyjev. Rusko uviedlo, že ide o reakciu na údajné ukrajinské útoky na ruské územie. Rusko rozpútalo vojnu v plnom rozsahu proti Ukrajine 24. februára a odvtedy Ukrajinu bombarduje a ostreľuje.

12:00 Mariupolská mestská rada v piatok oznámila, že ruskí vojaci začínajú vykopávať telá obetí, ktoré v predchádzajúcich týždňoch zakopali na priestranstvách v blízkosti obytných blokov. Nie je pritom jasné, prečo sa telá exhumujú, ani čo sa s nimi stane ďalej.            

Podľa ukrajinských úradov ruská armáda do mesta dopravila 13 mobilných krematórií. Existujú preto obavy, že Rusko chce týmto spôsobom zlikvidovať dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré jeho vojaci spáchali v Mariupole. "Ale to sa im nepodarí. O početných zločinoch ruskej armády v Mariupole už vie celý svet," uvádza sa vo vyhlásení mariupolskej mestskej rady. Ruskí vojaci okrem toho podľa nej bránia Mariupolčanom, aby v okolí svojich domov pochovávali civilistov, ktorých zabili ruské sily.

11:50 Ruská armáda tvrdí, že sa jej podarilo získať úplnú kontrolu nad oceliarňou v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktorú ovládali ukrajinské ozbrojené sily. Podľa ukrajinských úradov začali ruskí vojaci v Mariupole vykopávať telá obetí v snahe zakryť svoje vojnové zločiny. Správy sme prevzali z agentúry DPA a televízie Sky News. Vzhľadom na situáciu v obliehanom Mariupole, o ktorý sa už celé týždne zvádzajú ťažké boje, ich nebolo možno nezávisle overiť.

"Útoky ruských ozbrojených síl a jednotiek Doneckej ľudovej republiky v meste Mariupol úplne oslobodili Ijličovu oceliareň od ukrajinských nacionalistov," vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

11:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:30 Ruské ministerstvo v piatok vyhlásilo, že pri raketovom útoku neďaleko východoukrajinského Charkova zahynulo zrejme až 30 Poliakov bojujúcich po boku ukrajinských jednotiek. Správu sme prevzali z agentúry AFP. Zároveň varovalo, že zintenzívni útoky na Kyjev v reakcii v prípade ukrajinských útokov na ruskom území. Podľa ministerstva bola pri ruskom raketovom útoku vo štvrtok zničená zbrojárska továreň na predmestí Kyjeva.

Ruské strategické raketové sily podľa piatkového vyhlásenia ministerstva "eliminovali do 30 poľských žoldnierov", keď zaútočili na dedinu Iziumske pri Charkove. Toto tvrdenie však nebolo možné nezávisle overiť. "Počet a rozsah raketových útokov v Kyjeve sa zvýši v prípade akýchkoľvek teroristických útokov a sabotáží spáchaných kyjevským nacionalistickým režimom na ruskom území," uviedol rezort obrany v Moskve. Súčasne uviedol, že ruská armáda zasiahla  vo štvrtok večer "vojenskú" továreň pri Kyjeve. Pri útoku boli podľa ministerstva  použité riadené strely dlhého doletu typu Kalibr vystrelené z vojnových lodí alebo ponoriek.

9:30 Belgorod je opäť nepokojný. Miestni obyvatelia počuli zvuky výbuchov. Systém protivzdušnej obrany je pravdepodobne v akcii.

9:20 Obkľúčení mariňáci naliehajú na ukrajinské úrady, aby prelomili obliehanie Mariupolu. Serhiy Volyna, veliteľ 36. ukrajinskej námornej brigády, uviedol, že situácia v Mariupole je kritická. Mesto je od konca februára obliehané ruskými jednotkami.

8:45 Zoznam krajín, ktoré prijali najväčší počet ukrajinských utečencov. Čo sa týka Ruska, treba mať na pamäti, že ukrajinské úrady obviňujú krajinu agresora z násilného odsunu obyvateľstva z okupovaných miest.

8:40 Poľský prezident Andrzej Duda podpísal zákon o uvalení embarga na ruské uhlie. Zákon navyše počíta s možnosťou zmrazenia majetku ľudí, ktorí podporovali ruskú agresiu.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (5)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzal, file)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu