Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšie vojnové zverstvá: Kyjev tvrdí, že Rusi strieľali na evakuačné autobusy, sedem ľudí zahynulo

Zničené budovy Zobraziť galériu (3)
Zničené budovy (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Sedem civilistov zomrelo a ďalších 27 utrpelo zranenie, keď ruské jednotky v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny strieľali na autobusy, ktoré viezli ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečnejších miest. Dnes o tom podľa agentúry AFP informovala ukrajinská generálna prokuratúra. Prípad sa stal vo štvrtok.

archívne video

Ukrajinskí vojaci informujú o odrazení ruského protiútoku pri dedine Moščun pri Kyjeve (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

"Dňa 14. apríla ruská armáda strieľala na evakuačné autobusy s civilistami v obci Borova. Podľa prvých informácií bolo sedem ľudí zabitých a 27 utrpelo zranenia," uviedla generálna prokuratúra. Začala vyšetrovanie kvôli porušeniu pravidiel platných vo vojne a úkladnej vražde.

Zďaleka nejde o ojedinelý prípad

Pred týždňom zahynulo päť desiatok ľudí pri ruskom raketovom útoku na stanicu v Karamatorsku. Aj oni sa snažili odísť do bezpečia. Moskva opakovane tvrdí, že jej vojenské aktivity na Ukrajine nemajú za cieľ civilistov. Ruská armáda, ktorá na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina začala inváziu do susednej krajiny 24. februára, sa na začiatku apríla stiahla od Kyjeva az väčšiny oblastí na severe Ukrajiny. V poslednej dobe sa Rusi sústreďujú najmä na východ a juhovýchod Ukrajiny, kde zrejme chystajú novú ofenzívu.

Ďalšie vojnové zverstvá: Kyjev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram)

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu