Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Demonštrácia v Prahe: FOTO Pre ruskou ambasádou ležali nehybné telá! Ľudia napodobnili ZÁBERY z Buče

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Skupina ľudí si dnes pred ruským veľvyslanectvom v Prahe pripomenula civilné obete masakru v ukrajinskej Buči a v ďalších mestách, ktoré obsadila ruská armáda. Účastníci happeningu sugestívne stvárnili zábery z fotografií, ktoré pred týždňom obleteli svet. Priamo na vozovke pred ambasádou nehybne ležali starí aj mladí figuranti poliatí umelou krvou, niektorí s rukami zviazanými za chrbtom.

Prechádzajúcim vodičom a okoloidúcim ľuďom sa naskytol pohľad na "mŕtve" telá mužov s bicyklami, na bezvládnu matku so zakrvácaným dieťaťom v náručí či na ležiacu seniorku s barľami. Medzi telami sa povaľovala opustená batožina, detské topánky či plyšové zvieratká.

Archívne VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 44 dní: Rusko zaútočilo na železničnú stanicu na východe Ukrajine, zomrelo najmenej 50 ľudí, medzi nimi aj deti

Vojna na Ukrajine trvá už 44. dní: Rusko zaútočilo na železničnú stanicu na východe Ukrajine, zomrelo najmenej 50 ľudí, medzi nimi aj deti (Zdroj: Profimedia)

Demonštrácia v Prahe: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Na akciu dohliadala polícia 

Na pokojnú akciu dohliadala polícia, ktorá z jazdného pruhu pred ambasádou odkláňala dopravu. Časť účastníkov tichého protestu sa následne presunula k vstupu na ambasádu pri parku Stromovka, kde rozprestreli na zem papiere s názvami napadnutých ukrajinských miest ako Izjum, Mariupol, Cherson, Kyjev a poliali ich červenou farbou.

Demonštrácia v Prahe: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Pred veľvyslanectvom sa navyše začali hromadiť použité domáce spotrebiče ako chladnička či práčka. K videniu sú aj predlžovacie káble, kávovar, hrniec s vareškou, počítačový monitor či kvetináč. Na železných zábranách pred objektom visia kusy oblečenia vrátane spodnej bielizne. Ľudia, ktorí nesúhlasia s ruskou inváziou, sa týmto spôsobom pripojili k aktivitám demonštrantov v zahraničí. Tí pred ruské ambasády prinášajú veci, ktoré si podľa svedkov odniesli ruskí vojaci z vyrabovaných ukrajinských bytov.

Demonštrácia v Prahe: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Ruské vojská podľa ukrajinských úradov zmasakrovali v Buči na predmestí Kyjeva počas niekoľkotýždňovej okupácie stovky civilistov. Mŕtvi boli v masovom hrobe, telá ale ležali aj v uliciach. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri utorkovom vystúpení na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že civilisti v Buči umierali v obytných domoch, ruskí vojaci ich prechádzali tankami, keď ľudia sedeli v autách, odrezávali im končatiny a vytrhávali jazyky. Ešte horšia situácia nastala podľa Zelenského v neďalekom meste Borodjanka.

Demonštrácia v Prahe: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Moskva o vojne na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, hovorí ako o "špeciálnej vojenskej operácii". Scény z Buče, ktoré odsúdil rad západných predstaviteľov, vyhlasuje za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videá, ktoré sa dostali na verejnosť, sú "ďalšou provokáciou" ukrajinskej vlády. Kvôli správam o vraždení civilistov na Ukrajine prerušila Rusku členstvo Rada OSN pre ľudské práva. Rusko výsledok hlasovania označilo za protiprávny a politicky motivovaný krok. OSN doteraz potvrdila zabitie 1611 civilistov, z toho 131 detí. Pripúšťa však, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.

Viac o téme: PripomienkaPrahaUkrajinaVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu