Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šokujúce čítanie: Rusi majú jediný cieľ, objavil sa dokument vládnej agentúry, ktorý hovorí o zničení Ukrajiny!

Vládna agentúra Ria Novosti hovorí o úplnom prevychovaní a zničení Ukrajiny. Zobraziť galériu (3)
Vládna agentúra Ria Novosti hovorí o úplnom prevychovaní a zničení Ukrajiny. (Zdroj: TASR/AP Photo/Rodrigo Abd, Vadim Ghirda)

MOSKVA - Na ruskú vládnu agentúru Ria Novosti sa počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine sústredí veľká pozornosť. Orgány v Kremli pritom už dlhodobo robia všetko, čo môžu, aby ospravedlnili ruskú okupáciu na Ukrajine, no ich najnovší dôvod v mnohom prekvapuje a až desí. Hovorí sa totiž o úplnom "zničení a prevychovaní" Ukrajiny, na ktorej podľa nich vládnu nacisti.

Dokument, pod ktorý sa podpísal istý Timofej Sergejcev sa objavil na webe Ria Novosti. V anglickej verzii vyšiel tento článok aj na sociálnej sieti. Jeho obsah hovorí priamo o tom a vyzýva na zničenie štátu pod rúškom denacifikácie. To však nie je všetko a v článku sa objavujú aj výzvy zabiť alebo "prevychovať" všetkých, ktorí sa podieľali na obrane Ukrajiny.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (3)
Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP )

O "denacifikácii" sa hovorí už od začiatku invázie

Vladimir Putin už skôr spomenul pojem "denacifikácia“, keď túto inváziu zdôvodňoval a vládu v Kyjeve vtedy označil za „nacistický režim“, ktorý utláča rusky hovoriacich ľudí a ktorý treba zvrhnúť. Dovtedy však nebolo presne jasné, čo tento výraz znamená, no zdá sa, že po tomto článku je v tom už, žiaľ, jasnejšie.

Pasáže, ktoré sa objavujú v článku v niektorých momentoch vzbudzujú hrôzu. "Denacifikácia je nevyhnutná, keď významná časť ľudí – s najväčšou pravdepodobnosťou väčšina – bola ovládaná nacistickou politikou a vtiahnutá do nej. To je moment, keď hypotéza „ľudia sú dobrí – vláda je zlá“ nefunguje. Uznanie tejto skutočnosti je základom politiky denacifikácie, všetkých jej opatrení a samotná skutočnosť je jej predmetom," uvádza na úvod autor článku.

Denacifikácia formou prevýchovy a masívnej cenzúry

"Okrem vyššie spomenutých (autor mal zrejme na mysli ukrajinské ozbrojené sily, pozn. red.) je však vinná aj značná časť más pasívnych nacistov, spolupáchateľov nacizmu. Podporovali a tolerovali nacistickú vládu. Spravodlivé potrestanie tejto časti obyvateľstva je možné len znášaním nevyhnutných útrap spravodlivej vojny proti nacistickému systému, vedenej čo najopatrnejšie a najrozvážnejšie voči civilnému obyvateľstvu. Ďalšia denacifikácia tejto masy obyvateľstva spočíva v prevýchove, ktorá sa dosahuje ideologickou represiou (potláčaním) nacistického cítenia a prísnou cenzúrou: nielen v politickej oblasti, ale nevyhnutne aj v oblasti kultúry a vzdelávania," píše sa v mrazivých riadkoch, ktoré poznáme len z minulého storočia.

Šokujúce čítanie: Rusi majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Denacifikáciu môže ďalej podľa autora článku vykonávať len víťaz, čo si vraj vyžaduje: "(1) jeho absolútnu kontrolu nad procesom denacifikácie a (2) právomoc túto kontrolu zabezpečiť. V tomto ohľade denacifikovaná krajina nemôže byť suverénna... Pomenovanie „Ukrajina“ samozrejme nemôže byť zachované ako titul plne denacifikovaného štátneho útvaru na území oslobodenom od nacistického režimu," uvádza ďalej autor. Ostáva len dodať, že článok mal už v pondelok popoludní viac ako 300-tisíc interakcií.

Viac o téme: DokumentKonflikt na UkrajineRia NovostiDenacifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu