Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľské PIORUNY prvýkrát v boji prekonali aj západné rakety! Ničia ruské lietadlá, chcú ich kúpiť aj USA

Raketa vrtuľník úplne zničila.
Raketa vrtuľník úplne zničila. (Zdroj: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)

KYJEV - Pred niekoľkými týždňami sa objavilo na internete video, na ktorom je vidieť rýchlo a nízko letiaci ruský vrtuľník Mi-35. Zrazu ho zboku zasiahne strela, ktorá ho úplne zničí. Okamžite vznikli diskusie o tom, ktorá zbraň toto dokáže.  Či išlo o americkú strelu FIM-92 Stinger, alebo o poľský protiletecký systém Piorun.

Vojenský analytik Lukáš Visingr v tom má podľa echo24.cz jasno. Podľa neho sa dá s takmer stopercentnou istotou povedať, že išlo o poľskú strelu. Americký systém Stinger má problémy s cieľmi letiacimi vo výške pod 180 metrov. Piorun dokáže byť účinný už od 10-metrovej výšky letiaceho objektu. Ukrajinci dostali od Poľska strely hneď po začiatku ruskej invázie. O poľský systém sa začali zaujímať aj zahraničné médiá.

Portable Anti-Aircraft Missile System Piorun je raketa veľmi krátkeho doletu. Je pokračovateľkou staršieho systému GROM. Od svojho predchodcu má však omnoho väčší dosah a väčšiu odolnosť proti rušeniu. Má zdokonalenú presnosť navádzania, rozsah detekcie a sledovania cieľov sa zvýšil dvakrát.

Termálny zameriavač umožňuje Piorunu útočiť na ciele aj v noci. Raketa je určená na ničenie vrtuľníkov, lietadiel a okrídlených rakiet letiacich od výšky 10 metrov do zhruba 4000 metrov a od vzdialenosti 500 metrov do šiestich kilometrov. Okrem toho, že je Piorun lepší ako Stinger, je aj o tretinu lacnejší. Niekoľko stoviek si ich objednali aj USA. Stalo sa tak ešte vo februári, pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak avizoval zvýšenie objednávky pre poľskú armádu. "Dôsledne posilňujeme protilietadlové schopnosti poľskej armády. Objednávka raketových kompletov Piorun bude navýšená a dodávky budú realizované postupne v nasledujúcich rokoch. To nám tiež umožní zachovať kontinuitu výroby nášho obranného priemyslu," napísal Błaszczak na Twitteri.

Viac o téme: RaketaStrelaVrtuľník PoľskoUkrajinaPiorun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu