Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Morawiecki kritizuje Macrona za telefonáty Putinovi: Volal by aj Hitlerovi?

Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za rokovania s ruským lídrom Vladimirom Putinom a pripomenul mu, že ani s nemeckým nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom svojho času nikto nerokoval. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kritika z Poľska prichádza v čase, keď ukrajinské orgány informovali, že v Kyjevskej oblasti našli po odchode ruských vojakov povraždených civilistov. "Pán prezident Macron, koľkokrát ste už rokovali s Putinom a čo ste dosiahli?" opýtal sa na tlačovej konferencii Morawiecki. "So zločincami sa nemá vyjednávať, treba s nimi bojovať... Rokovali by ste aj s Hitlerom, Stalinom či Pol Potom?" pýtal sa ďalej poľský premiér.

Poľsko už niekoľkokrát vyzvalo na sprísnenie sankcií voči Rusku a tiež na väčšie dodávky zbraní pre Ukrajinu. Varšava zároveň žiada Medzinárodný trestný súd, aby dôkladne vyšetril vraždenie civilistov na Ukrajine.

Emmanuel Macron v Aubervilliers
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron v Aubervilliers  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Elyzejský palác odpovedal

Elyzejský palác na kritiku poľského premiéra odpovedal, že Macron sa rozprával s Putinom preto, aby mu vysvetlil požiadavky Západu a tiež cenu, ktorú Moskva zaplatí za ich nerešpektovanie. Macron podľa predstaviteľa prezidentskej kancelárie od začiatku využíva všetky dostupné prostriedky na to, aby priviedol Putina k zastaveniu agresie na Ukrajine.

Predstavitelia Elyzejského paláca po predchádzajúcich telefonátoch Macrona s Putinom uviedli, že šéf Kremľa počas týchto hovorov viackrát klamal a pôsobil paranoidne. Francúzsky prezident telefonoval so svojím ruským náprotivkom od začiatku roka 16 razy a na začiatku februára navštívil Kyjev a Moskvu, spresňuje Reuters.

Viac o téme: KritikaTelefonátyVladimir PutinEmmanuel MacronMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu