Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ruské stíhačky narušili švédsky vzdušný priestor: Niesli jadrové zbrane

Ruské lietadlá niesli jadrové zbrane. Zobraziť galériu (2)
Ruské lietadlá niesli jadrové zbrane. (Zdroj: SITA/Swedish Air Force/TT News Agency via AP)

ŠTOKHOLM - Dve ruské lietadlá, ktoré začiatkom tohto mesiaca narušili švédsky vzdušný priestor, boli vybavené jadrovými zbraňami. Prelet pri ostrove Gotland z 2. marca bol podľa švédskej spravodajskej stanice  TV4 Nyheterna zámerným činom, ktorého cieľom bolo zastrašiť Švédsko.

Z  ruskej leteckej základne Kaliningrad vzlietli celkovo štyri lietadlá. Pozostávali z  dvoch útočných lietadiel Suchoj 24, ktoré sprevádzali dve stíhačky Suchoj 27. Dve z útočných lietadiel boli podľa zdrojov TV4 Nyheter vybavené jadrovými zbraňami. 

Narušenie švédskeho územia trvalo asi minútu. Vzdušné sily krajiny nasadili dva JAS 39 Gripen, ktoré narušiteľov odfotili. Vtedy sa podľa švédskych médií potvrdilo, že ruské lietadlá boli vybavené jadrovými hlavicami, píše Daily Mail.

"Toto je signál pre Švédsko, že máme jadrové zbrane a mohli by sme zvážiť aj ich použitie," povedal pre TV4 Nyheter vojenský strategický expert Stefan Ring.

„Hodnotíme to ako vedomú akciu. Čo je veľmi vážne najmä preto, že Rusko je bojujúca krajina,“ dodal šéf vzdušných síl Carl-Johan Edström. „Nemôžem vylúčiť nesprávnu navigáciu, ale všetko nasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný čin. Že narušili švédske hranice.“

Ruské bojové lietadlá narušili vzdušný priestor Švédska.
Zobraziť galériu (2)
Ruské bojové lietadlá narušili vzdušný priestor Švédska.  (Zdroj: SITA/Swedish Air Force/TT News Agency via AP)

K incidentu došlo niekoľko dní po tom, čo ruský prezident  Vladimir Putin  pohrozil vojenskou akciou proti Švédsku a susednému Fínsku, ak by sa cheli stať členmi NATO. Krajiny v tom čase vykonávali spoločné vojenské cvičenia.

"Vo svetle súčasnej situácie sme veľmi znepokojení incidentom," povedal šéf vzdušných síl Carl-Johan Edström. "Toto je neprofesionálne a nezodpovedné správanie z ruskej strany." Švédske stíhačky urobili fotografie ruských lietadiel, uvádza sa vo vyhlásení. 

Po skončení studenej vojny Švédsko znížilo vojenské výdavky. Až po ruskej anexii Krymského polostrova v roku 2014 sa parlament dohodol na obrate. Švédsko v roku 2017 znovu zaviedlo povinnú vojenskú službu a v januári 2018 znovu otvorilo svoju posádku na ostrove Gotland v Baltskom mori.

V októbri zvýšila krajina výdavky na obranu o 40 percent s dodatočnými 27 miliardami švédskych korún (2,8 miliardy dolárov, 2,5 miliardy eur), ktoré sa majú pridať do obranného rozpočtu od roku 2021 do roku 2025.

Švédsko nie je členom NATO, ale s alianciou úzko spolupracuje. Podobne ako v susednom Fínsku sa však v posledných týždňoch opäť rozprúdila diskusia o členstve v NATO. Podľa aprílového prieskumu verejnoprávnej televízie SVT je podpora vstupu do NATO vo Švédsku historicky vysoká na úrovni 41 percent.

Viac o téme: Jadrové zbraneStíhačkyVzdušný priestorRuskoŠvédskoGotland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu