Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česko si predvolalo ruského veľvyslanca pre provokácie voči českej ambasáde

Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský
Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

PRAHA - Ministerstvo zahraničných vecí ČR si v sobotu večer predvolalo ruského veľvyslanca v Prahe. Dôvodom sú "provokácie ruských orgánov" voči pracovníkom českej ambasády v Moskve, uviedol rezort diplomacie na Twitteri. Táto informácia bola prevzatá zo spravodajského serveru Novinky.cz.

Námestník českého ministra zahraničných vecí pre riadenie právnej a konzulárnej sekcie Martin Smolek "si predvolal ruského veľvyslanca, aby ostro protestoval proti provokáciám ruských orgánov voči pracovníkom nášho veľvyslanectva v Moskve," uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení. "Neprijateľné správanie Ruskej federácie je v úplnom rozpore" s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, dodalo ministerstvo bez uvedenia bližších podrobností o údajných provokáciách.

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

Ako pripomínajú Novinky, česká vláda si ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského predvolala ostatný raz 23. februára, teda deň predtým, ako ruské vojska zaútočili na Ukrajinu. Smolek vtedy Zmejevskému tlmočil rozhorčenie Českej republiky nad porušením medzinárodného práva, ktorého sa Rusko dopustilo uznaním nezávislosti dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny.

Viac o téme: ČeskoDiplomatRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu