Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na moskovskú burzu udrela KRUTÁ realita: Akcie aj po štvrtku oslabujú v raste, rubeľ sa len pomaly stabilizuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

MOSKVA - Ruské akcie druhý deň po obnovení obchodovania na moskovskej burze po štvrtkovom raste oslabujú. Hlavný akciový index MOEX okolo 08:30 SEČ strácal 1,4 percenta na 2542,6 bodu. Rubeľ sa stabilizuje. Burza bola zatvorená od invázie ruských vojsk na Ukrajinu, keď trh zažil strmý pád.

archívne video

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

Index RTS, v ktorom sú zastúpené rovnaké tituly ako v MOEX, len sa ich ceny vyjadrujú v dolároch, kvôli predchádzajúcemu prepadu rubľa odpisoval 2,4 percenta na 832,1 bodu. Dnes je možné na burze obchodovať s viacerými cennými papiermi, vrátane korporátnych dlhopisov a eurobondov.

Na moskovskú burzu udrela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto Moex (Finance.Yahoo) )

Burza v obmedzenom režime

Vo štvrtok sa na moskovskej burze obchodovalo s 33 titulmi z celkových 50, ktoré sú do hlavného indexu tejto burzy zaradené. Zakázané boli špekulácie na pokles cien, takzvaný short-selling, a len obmedzene mohli obchodovať cudzinci.

Zisk 0,5 percenta si dnes pripisoval ropný koncern Rosnefť. Konkurenčný Lukoil naopak 1,9 percenta strácal. Komodity vo štvrtok zaznamenali dvojciferné rasty, dnes sú pohyby menšie.

Štvrtkový pokles dnes ďalej prehlbuje letecký dopravca Aeroflot. Jeho akcie po štvrtkovom poklese o viac ako 16 percent strácali v úvode obchodovania ďalších 9,3 percenta. Firma dopláca na to, že väčšina európskeho vzdušného priestoru je pre ruské lietadlá stále uzavretá.

Ako je na tom ruský rubeľ?

Rubeľ v rovnakom čase pridával 0,3 percenta k doláru, keď dolár stál 96,75 RUB. Ruská mena sa v stredu vyšplhala najviac za tri týždne po tom, čo prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko sa chystá požadovať od krajín, ktoré považuje za nepriateľské, platby za plyn iba v rubľoch.

Na moskovskú burzu udrela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Voči euru mal rubeľ k dobru 0,4 percenta, keď sa euro obchodovalo za 106,40 RUB. Rubeľ tak bol ďaleko od historického minima 132,4, ktorý dosiahol skôr v marci, a od úrovní okolo 90 zaznamenaných pred 24. februárom.

Viac o téme: AkcieBurzaKonflikt na UkrajineRuský rubeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu