Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO uvažuje o rozšírení prítomnosti v pobaltských krajinách: USA vyšlú do Litvy 400 vojakov

Anthony Blinke s Garbrieliusom Landsbergisom vo Vilniuse
Anthony Blinke s Garbrieliusom Landsbergisom vo Vilniuse (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

VILNIUS - Severoatlantická aliancia (NATO) sa zaoberá ďalším posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe, pričom sa uvažuje aj nad rozšírením stálej prítomnosti jednotiek NATO v pobaltských krajinách. V pondelok počas návštevy Litvy to oznámil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Informovala o tom televízia CNN.

"Pokračujeme v tom aj teraz – toto zahŕňa rozmiestňovanie dodatočných jednotiek vrátane amerických vojakov v Litve či stíhačiek F-35 a ďalších rozličných kusov dôležitého vybavenia, ktoré rozmiestňujeme tu i v ďalších pobaltských krajinách," uviedol Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s litovským ministrom zahraničných vecí Garbrieliusom Landsbergisom vo Vilniuse.

Zvažuje sa otázka stálejšieho rozmiestnenia

"V rovnakom čase prehodnocujeme v rámci NATO aj naše obranné postavenie vrátane otázok spojených s rozšírením nasedených jednotiek, zvažuje sa aj otázka stálejšieho rozmiestnenia," uviedol Blinken. Šéf americkej diplomacie zároveň zopakoval záväzok Spojených štátov a spojencov týkajúci sa článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o tom, že útok na jednu členskú krajinu je útokom na všetky krajiny NATO. "Ak príde k akejkoľvek agresii kdekoľvek na území NATO, v krajinách NATO, Spojené štáty a všetci naši spojenci a partneri podniknú kroky na obranu každého centimetra územia NATO," vyhlásil Blinken.

Litovský prezident Gitanas Nauséda pritom Blinkena v pondelok pred rokovaniami s Landsbergisom varoval, že ruský prezident Vladimir Putin "sa nezastaví na Ukrajine", a svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť "všetkými dostupnými prostriedkami", ak sa chce "vyhnúť tretej svetovej vojne".

USA vyšlú do Litvy 400 vojakov

Spojené štáty vyšlú v najbližších dňoch do Litvy ďalších 400 vojakov. Oznámil to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na tlačovej konferencii vo Vilniuse. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

USA od ruského útoku na Ukrajinu vyslali do Európy zatiaľ približne 7000 vojakov. V Litve majú v tejto chvíli podľa odhadov pozorovateľov približne 500 vojakov. Do pobaltských krajín USA zároveň vysielajú stíhačky F-35.

Viac o téme: RozšírenieKrajinyNATOPobaltie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu