Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň deviaty (4. marec 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ôsmy deň bojov na Ukrajine priniesol ďalšie udalosti. Po niekoľkých dňoch prebehlo druhé kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Okrem toho prebehli vo viacerých miestach intenzívne boje, ktoré si vyžiadali životy ďalších civilistov. Rusku sa podarilo obsadiť prvé strategické mesto Cherson, ďalšie mesto Černihiv zažilo ruský nálet, pri ktorom zrejme zahynulo až 33 ľudí.


NAŽIVO z Kyjeva

Ukrajinskí delostrelci spôsobujú škody ruským okupačným jednotkám (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

23:37 Rusko strieľa kazetovou muníciou v Pokrovsku. Zatiaľ bez obetí. Použitie kazetových bômb zameraných na civilistov môže podľa Amnesty International predstavovať vojnový zločin. Kremeľ poprel použitie kazetovej munície.

23:10 Zelenskyj odsudzuje rozhodnutie NATO neuzavrieť nebo nad Ukrajinou. "Vedenie aliancie dnes dalo zelenú ďalšiemu bombardovaniu ukrajinských miest a dedín a odmietlo zriadiť bezletovú zónu (nad Ukrajinou)," povedal Zelenskyj vo svojom nedávnom prejave.

23:07 Rusko nemá za cieľ rozdeliť Ukrajinu na časti, ale hľadá len záruky vlastnej bezpečnosti, povedal Peskov. Podľa jeho názoru chce Rusko oslobodiť Ukrajinu „od nacistickej ideológie“ a prítomnosti „infraštruktúry NATO“.

23:01 Ruské úrady zablokovali sociálnu sieť Twitter.

22:45 Rusko čaká na tretie kolo rokovaní s ukrajinskými úradmi a dúfa, že Kyjev vypočuje požiadavky Moskvy, povedal Peskov.

22:44 Volodymyr Zelenskyj opäť poprel informáciu, že opustil územie Ukrajiny. 

21:54 Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

21:46 Svetová banka je pripravená podporiť Ukrajinu. Oznámil to Zelenskyj po rozhovore s prezidentom organizácie Davidom Malpassom. Podľa predbežných informácií je banka pripravená poskytnúť Ukrajine približne 3 miliardy dolárov.

21:38 Ruskí vojaci nebojujú s ukrajinskými civilistami, ale poskytujú im ochranu a potrebnú pomoc, uviedol čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

21:36 Šéf regionálnej štátnej správy Mykolajiv Vitalij Kim informuje, že v Mykolajive sa ruská armáda stiahla z letiska Kulbaki do areálu závodu na opravu lietadiel Mykolajiv.

21:33 Biely dom nepodporuje zmenu režimu v Rusku, vyhlásila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Spravila tak po tom, ako americký senátor Lindsey Graham v televíznom vysielaní nabádal k tomu, aby niekto v Rusku zabil ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters. "Neobhajujeme zabitie lídra cudzej krajiny alebo zmenu režimu. To nie je politika Spojených štátov," vyhlásila Psakiová.

21:12 "Bezohľadný" útok Ruska na jadrovú elektráreň na Ukrajine v noci na piatok je nebezpečným vyostrením konfliktu, ktoré "priamo ohrozuje celú Európu a svet", vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Svet sa minulú noc len s pomocou Božou tesne vyhol jadrovej katastrofe," povedala Thomasová Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. "Nočný útok Ruska vážne ohrozil najväčšiu jadrovú elektráreň Európy. Bolo to neuveriteľne bezohľadné a nebezpečné. A ohrozilo to bezpečie civilistov v Rusku, na Ukrajine v Európe," uviedla veľvyslankyňa. "Jadrové zariadenia sa nemôžu stať súčasťou tohto konfliktu," dodala a vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil inváziu na Ukrajine.

20:44 Do Kyjeva dorazila nová veľká dávka NLAW. 

20:30 Starosta Mariupolu prosí o pomoc, žiada o humanitárny koridor. Podľa primátora Vadyma Boychenka je mesto odrezané od kúrenia, vody a elektriny, zatiaľ čo ľuďom dochádza jedlo a lieky.

20:02 Kyjev práve teraz! 

19:47 Krajiny G7 sa zhodli, že závislosť od ruského plynu sa musí znížiť.

19:30 Ukrajina sa pripája k Centru kybernetickej obrany NATO ako prispievajúci účastník. „Ukrajina by mohla priniesť cenné poznatky z prvej ruky,“ povedal Jaak Tarien, riaditeľ Centra excelentnosti kooperatívnej kybernetickej obrany NATO.

19:28 Vyšetrovateľ Bellingcat Christo Grozev hovorí, že Rusku zostali zdroje na vojnu do nedele, potom sa zrútia.

19:27 Cenzorský úrad Roskomnadzor sa rozhodol zablokovať Facebook v Rusku.

19:09 Európska investičná banka poskytne Ukrajine okamžitú finančnú podporu 668 miliónov eur.

19:07 V Poľsku zadržali ruského špióna. Ruský agent GRU prezlečený za španielskeho novinára vykonával spravodajskú prácu v poľskom meste Przemysl, ktoré je blízko ukrajinských hraníc. Zadržanému špiónovi hrozí až 10 rokov väzenia.

18:44 V Chersone chceli okupanti distribuovať „humanitárnu pomoc“ miestnym obyvateľom pre pekný obraz pre ruské propagandistické médiá. V dôsledku toho boli poslaní na rovnaké miesto ako ruská vojnová loď. 

18:31 Ľudia prechádzajú cez zničený most, ktorý spájal Irpin s Kyjevom.

18:29 V Odeskej oblasti vyhodili do vzduchu most spájajúci región s Podnesterskom.

17:31 Ukrajinci získali ďalšiu vojenskú trofej – nepriateľský mínomet.

17:29 Nevybuchnutá bomba v Charkove. 

17:17 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok hodinu telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila všetky vojenské akcie na Ukrajine. Putin Scholzovi povedal, že cez víkend sa bude konať tretie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov. Informácie poskytol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters. 

17:15 Ruské jednotky sa chystajú podniknúť protiútok na letisko Kulbakino.

17:09 Americký senátor Lindsey Graham vo štvrtok v televíznom vysielaní žiadal, "aby niekto v Rusku" zabil ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a Grahamovho vyhlásenia na sociálnej sieti.

17:01 Ukrajinské ozbrojené sily znovu prevzali kontrolu nad letiskom Kulbakino. 

16:45 Ruský tank uviazol v priekope a posádka ho opustila.

16:42 Vladimir Zelenskyj absolvoval ešte jedno stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. 

16:40 Úlomok rakety pravdepodobne spadol do dvora prezidentského sídla v Koncha-Zaspa. "Netrafili" komentoval Vladimír Zelenskij. 

16:35 Počas invázie Ruska na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 331 civilistov, oznámil v piatok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Citoval ho spravodajský portál britskej stanice Sky News.

16:16 Putin hovorí, že susedia Ruska by nemali eskalovať napätie. 

16:00 Dôsledky ostreľovania systémov "Grad". Podľa ukrajinských médií ukrajinské ozbrojené sily už tieto systémy zničili pri Charkove.

15:58 Niekoľko kilometrov od Pskova bol spozorovaný veľký konvoj ruskej vojenskej techniky. 

15:55 V Novopskovsku v Luhanskej oblasti miestni obyvatelia vystúpili proti útočníkom. Ľudia skandujú: "Ukrajina!" "Nečakáme ťa tu, prichádza pre teba vojna a smrť!"

15:45 Ďalšie ruské lietadlo zostrelené. 

15:35 Tretie kolo rusko-ukrajinských rokovaní sa môže začať zajtra alebo o dva dni, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ukrajina dnes nevidí hrozbu zo strany Bieloruska a žiadne známky toho, že sa Bielorusko zúčastní na bojoch proti Ukrajine na strane Ruska.

15:26 Generálny tajomník NATO Stoltenberg obvinil Rusko z používania kazetových bômb a iných zakázaných zbraní.

Nadchádzajúce dni vojny „budú pravdepodobne horšie“, hovorí šéf NATO. Jens Stoltenberg očakáva „viac úmrtí, viac utrpenia a viac ničenia“, keďže Rusko pokračuje v rozsiahlej invázii do krajiny. Aliancia však bezletovú zónu nad Ukrajinou vylúčila.

15:24 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyzval Rusov, aby sa zjednotili okolo osoby prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra AFP. "Teraz nie je čas na rozdelenie," povedal novinárom Peskov v reakcii na výzvy viacerých ruských osobností, ktoré volajú po ukončení vojny. "Teraz je čas zjednotiť sa, zjednotiť sa okolo nášho prezidenta," dodal hovorca Kremľa.

15:06 Útok na obytný dom v meste Irpen.

15:00 Lavrov šíri dezinformácie tým, že nepravdivo tvrdí, že Ukrajina chce obnoviť svoj jadrový arzenál, tvrdí Kuleba. Toto je cynická, očividná lož Ruska, ktoré samo strieľa na jadrové zariadenia na Ukrajine. Okolo nich sa musia zriadiť bezpečné zóny, aby sa zabránilo katastrofe v Európe.

14:57 Prepadnutie ruského konvoja.

14:46 Bieloruské sily sa nezúčastnia vojny na Ukrajine, povedal Lukašenko. Posilňuje protivzdušnú obranu pozdĺž hraníc

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

14:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.

"Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách – a bohužiaľ, máme množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách – je, samozrejme, ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva," povedal Kuleba po anglicky  počas prejavu v londýnskom think-tanku Chatham House.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

14:38 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že aliancia nevyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou. TASR správu prevzala od agentúry AFF a televízie CNN. "Jediný spôsob, ako implementovať bezletovú zónu, je poslať do ukrajinského vzdušného priestoru bojové lietadlá NATO a potom vynútiť bezletovú zónu zostrelením ruských lietadiel. Ak by sme to urobili, môže to viesť k niečomu, čo by mohlo skončiť plnohodnotnou vojnou v Európe, ktorá by zahŕňala oveľa viac krajín a spôsobila ešte väčšie ľudské utrpenie," vyhlásil Stoltenberg po mimoriadnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

14:36 Európska komisia (EK) v piatok pozastavila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom aj v rámci programov cezhraničnej spolupráce - ide o Nástroj európskeho susedstva (ENI CBC) a program Interreg pre región Baltského mora. Informuje o tom spravodajca TASR na základe vyhlásenia EK. Pozastavenie programov cezhraničnej spolupráce v praxi znamená, že už nebudú uskutočnené ďalšie platby do Ruska alebo Bieloruska.

14:33 Mesto Cherson je obkľúčené - nepriateľ blokuje autá s humanitárnou pomocou.  

14:17 Obyvatelia Melitopolu vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj protest proti útočníkom.

14:00 Vojenská technika v Energodare jazdí do dvorov obytných štvrtí.

13:51 Veľvyslanectvo USA na Ukrajine označilo útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň za vojnový zločin.

13:50 Prieskum výskumnej spoločnosti Gradus ukazuje, že 82 % Ukrajincov verí vo víťazstvo proti Rusku. Informoval o tom The Kyiv Independent.

13:48 Počas ôsmich dní vojny bolo podľa ukrajinského parlamentu 28 detí zabitých a 64 zranených zbraňami ruských útočníkov.

13:45 Čierna Hora vyhlásila nemenovaného ruského diplomata za nežiaducu osobu (persona non grata) pre porušenie diplomatických pravidiel a nariadila mu opustiť krajinu v priebehu nasledujúcich 72 hodín. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

13:42 Vojenská technika v uliciach mesta Energodar.

13:39 Kyjev tvrdí, že ukrajinské vojenské zložky odrazili ruský útok na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Arestovyč dodal, že situácia v meste Mariupol, ktorý podľa miestnych úradov obliehajú ruské sily, je pod kontrolou.

13:38 Európska komisia v piatok oznámila, že naďalej pracuje "na všetkých úrovniach", aby nasmerovala humanitárnu pomoc na Ukrajinu a do krajín s ňou susediacich. Spravodajca TASR o tom informuje na základe vyhlásenia EK.

Keďže potreby Ukrajiny exponenciálne rastú, ďalšia pomoc bude distribuovaná aj prostredníctvom systému rescEU zo spoločných skladov EÚ v Nemecku, Maďarsku a Holandsku. Podpora cez systém rescEU zahŕňa dodávky ventilátorov, infúznych púmp, monitorov na kontrolu životných funkcií pacientov, rúšok a plášťov, ultrazvukových prístrojov a koncentrátorov kyslíka.

13:29 "Domnievam sa, že všetky nabádania NATO, aby sa teraz zapojilo do vojenského konfliktu, sú nezodpovedné," povedala podľa Reuters Ingrida Šimonytė, premiérka Litvy, na tlačovej konferencii vo Vilniuse.

13:21 Najväčšia gruzínska banka v reakcii na aktuálnu situáciu požaduje od občanov Ruska a Bieloruska, aby pred otvorením si účtu podpísali formulár odsudzujúci ruskú agresiu voči Ukrajine a Gruzínsku.

13:10 Rusko vyčerpalo väčšinu svojej operačnej zálohy na Ukrajine, píše The Kyiv Independent. Rusko podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny začalo presúvať jednotky zo svojich južných a východných vojenských okruhov, aby doplnilo svoje stavy.

13:08 Ruské lietadlo zostrelené pri meste Volnovacha.

 

За пилотом сбитого под Волновахой самолета рф прилетел на эвакуацию вертолет Ми-8 оккупантов. Их тоже приземлили. Ждём ещё !

Posted by Ігор Мосійчук on Friday, March 4, 2022

12:47 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, "aké to bude ťažké", bude jeho krajina pokračovať vo svojom rozvoji a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry. Zároveň vyzval "susedov Ruska", aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:45 Ukrajina žiada Červený kríž, aby zorganizoval humanitárne koridory pre ľudí v mestách a na dedinách zasiahnutých ruským útokom.

12:43 Mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí sa v piatok dopoludnia začalo v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie. Rokovania sa týkajú krízy, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine, informuje spravodajca TASR na základe vyhlásenia Aliancie pre médiá. Na mimoriadnych rokovaniach sa zúčastňujú aj ministri zahraničných vecí Fínska a Švédska, ako aj vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell

12:31 Elitná obytná štvrť v meste Irpen po ostreľovaní.

12:20 Ukrajinské námorníctvo vo štvrtok zámerne potopilo vlajkovú loď svojej čiernomorskej flotily, aby tak zabránilo tomu, že by sa vojnového plavidla zmocnila ruská armáda. Oznámil to v piatok ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, napísal denník The New York Times.

"V uplynulých dňoch sme museli urobiť veľa ťažkých rozhodnutí... Veliteľ vlajkovej lode s názvom Hetman Sahajdačnyj vykonal rozkaz potopiť túto loď, aby sa opravovaná fregata nedostala do rúk nepriateľa... Vybudujeme však novú flotilu, ktorá bude moderná a výkonná," napísal na sociálnej sieti Reznikov.

12:11 Bieloruské sily sa nezúčastnia vojny na Ukrajine, povedal podľa Reuters Lukašenko.

11:58 Obytné budovy v Charkove boli opäť ostreľované.

11:50 Regionálna vojenská správa Záporožie podľa Nexty potvrdila, že okupanti ovládli televíznu vežu v Melitopole a šíria cez ňu propagandu.

11:42 Na ukrajinskú jadrovú elektráreň podľa ruského ministerstva obrany nezaútočili ruskí vojaci, ale "nacionalistický režim v Kyjeve", ktorý sa pokúšal o "obludnú provokáciu". Informuje o tom agentúra Reuters. Ruský rezort obrany tvrdí, že elektráreň a jej okolie ovládli dostali ruské vojská pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára, teda štyri dni po začiatku invázie na Ukrajinu.

11:33 V Poľsku zadržali pre podozrenia z účasti na zahraničných spravodajských aktivitách pre Rusko španielskeho občana ruského pôvodu. V piatok to podľa agentúry Reuters oznámila poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť.

Muž bol identifikovaný ako agent ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Zadržali ho v noci z 27. na 28. februára v meste Przemyšl neďaleko poľských hraníc s Ukrajinou, uviedla ABW. Dodala, že tento agent vykonával operácie v prospech Ruska, pričom v utajení cestoval po európskych a iných krajinách vydávajúc sa za novinára.

11:28 Ukrajinský prezident vyzval občanov Ruskej federácie, aby nezabúdali na haváriu v Černobyle, s ktorej následkami obe krajiny bojovali. "Táto noc mohla byť pre Ukrajinu a Európu koniec histórie," povedal Zelenskyj. "Ruskí operátori tankov vedeli, na čo strieľajú, zamerali sa priamo na stanicu." Podľa Zelenského by katastrofa v Záporožskej jadrovej elektrárni bola 6-krát horšia ako Černobyľ.

11:24 V regióne Sumy strieľali vojaci aj na sanitku.

11:17 Na 47 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ruského náletu, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok denník The Guardian s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov. Podľa údajov oblastnej samosprávy zahynulo pri ostreľovaní 38 mužov a deväť žien.

11:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prežil za posledný týždeň, odkedy Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, najmenej tri pokusy o atentát. Informáciu priniesol v piatok britský denník The Times s odvolaním na nemenované zdroje z diplomatických kruhov, ako aj tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

10:52 Video z bitky z minulej noci o jadrovú elektráreň v Energodare. Mestom podľa Nexty pred niekoľkými minútami otriasol silný výbuch.

.10:30 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie  Jens Stoltenberg v piatok odsúdil "bezohľadnosť" Ruska v súvislosti s ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby zastavila vojnu proti svojmu susedovi.

"V noci sme boli svedkami správ o (ruskom) útoku na ukrajinskú jadrovú elektráreň. To len dokazuje bezohľadnosť tejto vojny a dôležitosť jej ukončenia. Rusko musí stiahnuť všetky svoje jednotky a zapojiť sa v dobrej viere do diplomatického úsilia," povedal Stoltenberg krátko pred začiatkom mimoriadneho zasadnutia Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí.

09:55 Kto tvrdí, že NATO ochráni Maďarsko, sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána mýli. Severoatlantická aliancia sa na takýto krok podujme totiž iba v prípade, ak sa aj Maďarsko bude samo brániť, cituje spravodajca TASR z Orbánovho vyjadrenia v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

09:48 Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu približne 624.500 utečencov. V piatok o tom informovala poľská pohraničná stráž, píše agentúra PAP. Len počas štvrtka prešlo cez ukrajinsko-poľské hranice 99.200 ľudí a od polnoci do piatkového rána (do 07.00 h) ich následne bolo približne ďalších 25.200.

Väčšinu z doterajších utečencov, ktorí sa dostali do Poľska, tvoria podľa údajov tamojšieho rezortu zahraničných vecí ukrajinskí občania. Okrem nich z Ukrajiny prichádzajú aj občania samotného Poľska a tiež Ruska, Bieloruska, Spojených štátov, Afganistanu, Uzbekistanu, Indie, Nigérie, Alžírska, Maroka a Pakistanu.

09:40 Pohľad na bytovku v meste Mariupol.

09:16 Moskovskú kanceláriu ľudskoprávnej organizácie Memorial údajne momentálne prehľadávajú.

09:11 Ruské lietadlo zostrelili neďaleko mesta Zatoka. Pilot sa katapultoval a pátrajú po ňom.

 

🇺🇦🇺🇦Підрозділ ППО під курортною Затокою збив російський літак, що атакував один із об’єктів військової інфраструктури. Пілота, який встиг катапультуватися, розшукують. #stoprussia

Posted by ВМС ЗС України on Thursday, March 3, 2022

9:01 Zdevastované mesto Žytomyr.

08:58 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval Nemecko, aby počas vojny, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko, naďalej odhodlane stálo na strane Ukrajiny. "Zostaňte pri nás, pretože bojujeme aj za nemecké hodnoty," povedal Kličko v rozhovore pre piatkovú reláciu Morgenmagazin stanice ARD. Apeloval na to, že svet sa musí zomknúť a zastaviť spoluprácu s Ruskom, v opačnom prípade to pre Ukrajinu dopadne veľmi zle.

Ako ďalej povedal starosta ukrajinskej metropoly, dôvodom ruskej invázie je skutočnosť, že Ukrajina sa chce stať súčasťou európskej rodiny. Priblížil tiež, že Kyjev aktuálne čelí logistickým problémom a usiluje sa zabezpečiť pre svojich obyvateľov dodávky tepla, elektriny a vody, zatiaľ čo čelí ruským útokom. Túto situáciu opísal ako "hororovú".

08:44 Česká republika vyhlásila 30-dňový výnimočný stav kvôli prílevu utečencov z Ukrajiny.

08:43 Americký technologický gigant Google prestal v Rusku v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu predávať internetovú reklamu. "Vzhľadom na mimoriadne okolnosti, pozastavujeme Google reklamy v Rusku," uviedla spoločnosť vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA. "Situácia sa rýchlo vyvíja," dodal Google s tým, že ak by došlo k nejakým ďalším podstatným zmenám, bude o tom informovať.

08:38 Štátna duma v Rusku jednohlasne schválila zákon na potrestanie šírenia „fejkov“ o akciách ruskej armády. Do platnosti vstúpi zajtra.

08:35 Situácia v Energodare je pokojná. Miestni obyvatelia môžu opustiť úkryty. Mesto zostalo bez kúrenia.

 

Щодо ситуації в самому місті. Зараз на вулицях тихо, чужинців не помічено. Ті, хто залишався на ніч в укритті, можете...

Posted by Дмитро Орлов - міський голова Енергодара on Thursday, March 3, 2022

08:23 The Kyiv Independent zverejnil novú štatistiku o stratách Ruska. Vo vojne už zahynulo viac než 9-tisíc ruských vojakov. Zničených bolo 251 tankov a dve lode. 

08:22 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok spoločne vyzvali na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, uviedol hovorca britského predsedu vlády po ich stretnutí.

08:15 Ruské sily sa sústredia na obkľúčenie Kyjeva a na oslabenie odporu na zablokovaných sídliskách, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Jediným veľkým mestom, ktoré od začiatku invázie ruská armáda ovládla, je juhukrajinský Cherson, pokračujú ale tvrdé boje o strategický prístav Mariupol a Charkov, po metropole druhé najväčšie mesto v krajine.

08:13 Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň, napísala ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť. Zamestnanci elektrárne zostávajú na mieste a kontrolujú stav blokov. 

08:07 Poradca prezidentskej kancelárie Mykhaylo Podolyak vyzýva Západ, aby zavrel nebo nad Ukrajinou a prevzal zodpovednosť za ukončenie vojny.

08:05 Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok počas rozhovorov s lídrami Spojených štátov, Austrálie a Japonska opäť odmietol odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Namiesto toho zdôraznil, že táto skupina krajín by sa mala ďalej sústreďovať na regionálne záležitosti.

07:54 Fínska stavebná skupina YIT podľa tlačovej služby YIT pozastavuje investície do výstavby pozemkov a bytov v Rusku.

07:50 Veľká softvérová firma Autodesk pozastavuje svoje pôsobenie v Rusku kvôli Putinovej vojne. 

07:28 Ruské bojové lietadlá zničili počas leteckého bombardovania kombinovanú tepláreň a elektráreň v Ochtyrke.

07:25 Saudský korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud chce byť sprostredkovateľom medzi Zelenskym a Putinom, uvádza BBC

06:30 Najväčšia služba vyhľadávania ubytovania Airbnb pozastavuje svoje služby v Rusku a Bielorusku.

06:27 Požiar, ktorý v noci na dnešok počas ruského útoku vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa podarilo uhasiť, oznámila podľa agentúry Reuters ukrajinská záchranná služba. Horelo v päťpodlažnom výcvikovom zariadení.

Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že radiačná bezpečnosť je zaistená. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová podľa Reuters uviedla, že v záporožskej elektrárni nie sú žiadne známky zvýšenej radiácie.

06:22 Sociálna sieť Facebook a viaceré spravodajské webové stránky sú v Rusku čiastočne nedostupné, informovala v piatok agentúra AFP.      

Novinári AFP v Moskve nemali prístup na Facebook, ako ani na internetové stránky médií ako Meduza, Deutsche Welle, Rádio Sloboda (RFE/RL) či ruskojazyčná verzia stanica BBC. Mimovládna organizácia GlobalCheck tiež potvrdila, že tieto stránky sú čiastočne nedostupné.

06:20 Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

"Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy," uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

06:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena.

"Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu," uviedol Zelenskyj vo videu.

06:15 Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády. 

"Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium," povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie.

06:13 Spojené štáty udelia štatút dočasnej ochrany obyvateľom Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na americkom území. Toto opatrenie im umožní zostať v USA po dobu 18 mesiacov.

06:11 Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem. "Vzhľadom na to, že ide o vojenský materiál, tak to musel procesovať náš rezort. Chcela by som spoločnostiam veľmi ďakovať, pretože táto pomoc nie je jediná," povedala po rokovaní vlády česká ministerka obrany Jana Černochová.

Černochová tiež podľa spravodajskej stanice ČT24 uviedla, že v rámci posilnenia východného krídla NATO jej rezort pripravuje vyslanie vojakov na Slovensko. Mala by podľa nej vzniknúť tzv. battlegroup, ktorá bude v krajine pri hraniciach s Ukrajinou operovať a okrem českých a slovenských vojakov v nej budú aj jednotky z Maďarska, Rumunska a Bulharska. "Česká republika by do tejto skupiny uvoľnila 400 osôb," dodala ministerka.

06:08 Britská vláda vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu uvalila sankcie na ruského miliardára Ališera Usmanova a bývalého podpredsedu vlády Igora Šuvalova. Dvojica s celkovou výškou majetku 19 miliárd dolárov, ktorá má "významné záujmy v Spojenom kráľovstve a úzke väzby na Kremeľ", je "s okamžitou platnosťou" pridaná na zoznam "sankcionovaných osôb", uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí.

06:05 V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny počas noci vypukol požiar v dôsledku útoku ruských jednotiek. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na hovorcu elektrárne, podľa ktorého ostreľovanie začalo v piatok skoro ráno.

"V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar," uviedol hovorca Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. "Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami," povedal Tuz, ktorý zároveň varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo.

Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horí jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.

6:00 Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

5:50 Na vládnom hoteli Bôrik dnes bude rokovať Ústredný krízový štáb, preberať budú aktuálnu situácia na ukrajinsko-slovenských hraniciach a participáciu Slovenska pri pomoci osobám z Ukrajiny.

5:45 Od začiatku invázie už zahynulo približne 249 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 533 ľudí.

Ukrajina a Rusko sa dohodli na humanitárnych koridoroch 

Ukrajina a Rusko sa dohodli, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov, citovala agentúra Reuters ukrajinského vyjednávača na štvrtkovom, druhom kole mierových rokovaní. Podľa Reuters ukrajinský predstaviteľ uviedol, že Ukrajina nedosiahla výsledky, s ktorými počítala, ale obe strany dosiahli dohodu o spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov.

Podľa agentúry AFP poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na Twitteri napísal: "Druhé kolo rozhovorov je za nami. Žiaľ, Ukrajina zatiaľ nemá výsledky, ktoré potrebuje. Sú len rozhodnutia o organizácii humanitárnych koridorov." Podľa televízie Sky News ruskí vyjednávači tiež potvrdili, že obe strany súhlasili s podporou humanitárnych koridorov a s možnosťou prímeria v týchto oblastiach. Dodali, že Rusko si myslí, že rozhovory viedli k podstatnému pokroku.

Ruský nálet v Černihive zasiahol obytnú časť, zahynulo 22 až 33 ľudí

Najmenej 22 ľudí zahynulo pri ruskom nálete, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv s 280.000 obyvateľmi na severe Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské pohotovostné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Dodali, že počet obetí sa môže ešte zvýšiť, keďže záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek domov, aby z nich vytiahli telá. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko následne na sociálnej sieti Telegram napísal, že zabitých obetí je už 33 a zranených je 18 ľudí.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus, ktorého citovala agentúra Reuters, predtým informoval, že rakety pri nálete zasiahli dve školy a niekoľko obytných domov v Černihive. Skorší videozáznam z oblasti zachytáva, ako ruská strela zasiahla obytnú budovu v Černihive, nie je však zrejmé, či išlo o ten istý útok, uvádza denník The Guardian. Gubernátor prostredníctvom aplikácie Telegram ešte dodal, že v okolí, kde bol nálet, sa nenachádzajú nijaké vojenské objekty, len nemocnice, školy, škôlky a obytné budovy.

Inváziu na Ukrajinu plánovali rok 

Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. Informáciu priniesla vo štvrtok britská stanica BBC. "Nepripravovali sme to, túto operáciu, svojvoľne," povedal Šajchutdinov, ktorý je členom Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu. "Prípravy trvali rok, možno aj dlhšie. Pochopili sme, čo (sa deje), a vopred sme ich varovali," povedal v dennom politickom diskusnom programe Čas ukáže na ruskej televíznej stanici Prvý kanál.

Poslanec v diskusnej relácii tvrdil, že Rusko by bolo napadnuté, keby samo nepodniklo útok. Dodal, že dostali určité spravodajské informácie. "Ale predovšetkým tam bránime našich občanov," zdôraznil. Rusko začalo útočiť na Ukrajinu vo štvrtok 24. februára nadránom. Uviedlo, že cieľom je "demilitarizácia" a "denacifikácia" susednej Ukrajiny. Rusi tam žijú predovšetkým na východe, v Donbase.

Viac o téme: OnlineRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu