Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusi obsadili bránu z Krymu! Prvé strategické mesto, všade vidieť tanky: Slová starostu trhajú srdce

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Twitter.com)

CHERSON – Je to presne týždeň, čo sa svet zobudil do vojny na Ukrajine. Odvtedy sa udialo množstvo vecí, no Ukrajine sa naďalej darí brániť strategické mestá, ako napríklad hlavné mesto Kyjev či Charkov. Avšak, v noci zo stredy na štvrtok sa po dlhých bojoch zrejme podarilo Rusom zmocniť sa prvého dôležitejšieho mesta.

Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu. "(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

Archívne VIDEO Zničená budova v Charkove

Zničená budova v Charkove (Zdroj: Profimedia)

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým na Facebooku uviedol, že s "ozbrojenými návštevníkmi" je v kontakte. Dodal, že im "nič nesľuboval", ale súhlasil so zavedením nočného zákazu vychádzania a s obmedzením cestnej premávky aut.

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych. V Chersone sa údajne už nenachádza ukrajinská armáda. "Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!", stojí v príspevku starostu mesta. Podľa Kolychajeva budú do mesta vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

Cherson je jedno zo strategických miest, žije v ňom 290-tisíc obyvateľov a nachádza sa asi 500 kilometrov od Kyjeva. Dôležité je z dôvodu, že leží v zátoke Čierneho mora, zhruba 400 kilometrov západne od separatistickej enklávy Doneck. Cherson leží nad Krymom, ktorý v roku 2014 Rusko anektovalo. Ide o prístavné mesto, kde sa vyrábajú lode. Z videí zverejnených na sociálnych sieťach, je vidieť, ako po meste hliadkujú ruské jednotky. Boje o Cherson si počas troch dní vyžiadalo vyše 300 mŕtvych civilistov a vojakov, pričom obete sú porozhadzované po uliciach mesta.

Rusi obsadili bránu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com / newsmap_pl)

Okrem toho, v meste počas bojov zaznamenali výpadky elektriny. Mesto by bolo dôležitou základňou pre postup ruských ozbrojených síl pozdĺž pobrežia do vnútrozemia a smerom na západ k veľkému prístavnému mestu Odesa. Ovládnutím Chersonu by ruské vojská získali kontrolu nad veľkým zdrojom pitnej vody. Ak by sa Rusom podarilo zmocniť aj ďalšieho prístavného mesta Odesa, zmocnili by sa celého ukrajinského pobrežia Černeho mora a odrezali ho tak od svetovej lodnej dopravy.

„Mesto je obkľúčené,“ povedal starosta mesta. Starosta Chersona Kolykhaev vyzval obyvateľov, aby dodržiavali podmienky stanovené ruskými silami, a to: dodržiavanie prísneho zákazu vychádzania od 20:00 do 6:00, vychádzať len v skupinách po dvoch, či povoliť vjazd do mesta len autám prevážajúcim potraviny, lieky a iné zásoby, ktoré jazdia minimálnou rýchlosťou. 

Boje naďalej pokračujú v ďalších strategických mestách. Prístavné mesto Mariupoľ je rovnako dlhé dni pod paľbou, zatiaľ ho má naďalej pod „palcom“ Ukrajina. Hovorí sa však o obrovskej humanitátrnej katastrofe, ruské vojská majú používať delostrelectvo, raketové systémy s viacerými odpaľovacími systémami, letecké útoky a taktické raketové útoky na mesto.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov sa v noci zo stredy na štvrtok stalo terčom prudkého leteckého útoku. Jeho starosta povedal, že ostreľovanie a útoky riadených striel zasahujú obytné oblasti a spôsobujú ťažké civilné obete.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian uviedol, že po tom, ako Rusko ovládlo juhoukrajinské mesto Cherson, čo v noci na štvrtok potvrdila Ukrajina, hrozí obkľúčenie aj ďalším veľkým mestám – Charkovu na východe, Mariupolu na juhu krajiny, a tiež samotnej metropole Kyjev. Dodal pritom, že Rusko takúto taktiku používalo pri vojnách aj v minulosti.

 

Viac o téme: ArmádaRuskoUkrajinaVojna na UkrajineChersonObsadenie ChersonuStrategické mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu