Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ukrajina bude môcť od nedele dovážať plyn z Poľska: Reakcia na ruskú inváziu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽVOV - Ukrajina bude môcť od nedele dovážať plyn z Poľska, a to aj z poľských terminálov pre skvapalnený zemný plyn (LNG). Oznámil to dnes prevádzkovateľ ukrajinského systému na prepravu plynu GTSOU. Upozornil, že Ukrajina tak bude môcť dovážať plyn už z troch smerov, teda zo Slovenska, Maďarska a Poľska, píše agentúra PAP.

Ukrajina teraz čelí invázii zo susedného Ruska, ktoré kedysi bolo jej hlavným dodávateľom plynu. Dodávky z Ruska zastavil Kyjev po tom, čo sa vzťahy medzi týmito krajinami zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymu a povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Dodávky z Ruska zastavil Kyjev po tom, čo sa vzťahy medzi týmito krajinami zhoršili

GTSOU dnes uviedol, že uzavrel s poľským prevádzkovateľom plynovodov Gaz-System dohodu o zaručenej kapacite pre dovoz plynu na Ukrajinu. "Od 6. marca budeme schopní fyzicky dovážať túto surovinu z Poľska," dodal. Podrobnejšie informácie o dohode neposkytol.

V decembri GTSOU uzavrel dohodu s maďarským prevádzkovateľom plynovodov FGSZ umožňujúci Ukrajine dovážať denne osem miliónov kubických metrov plynu z európskeho trhu cez Maďarsko. Vo februári potom podpísal dohodu so slovenským prepravcom plynu Eustream, ktorá do konca marca zvýšila zaručenú kapacitu pre dovoz plynu zo Slovenska na 42 miliónov metrov kubických denne z predchádzajúcich 27 miliónov.

Ukrajina pokrýva dovozom viac ako 30 percent svojej spotreby plynu a Slovensko je pre dodávky zo zahraničia hlavnou cestou. V januári predstavovala spotreba plynu na Ukrajine v priemere 127 miliónov metrov kubických denne.

Viac o téme: PlynPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu