Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lavrov kritizoval USA za jadrové zbrane: Ak ich získa Ukrajina, bude z toho tretia svetová!

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

NEW YORK/MOSKVA - Rusko by podľa svojho ministra zahraničia čelilo skutočnému nebezpečenstvu, ak by Ukrajina získala jadrové zbrane. Sergej Lavrov varoval, že tretia svetová vojna by bola nukleárna a deštruktívna. Ofenzívu na Ukrajinu opísal ako špeciálnu vojenskú operáciu, ktorá je zameraná na ochranu ruského ľudu na území Ukrajiny. Okrem toho obvinil USA, že porušuje medzinárodné dohody.

Obavy z možného rozšírenia konfliktu prichádzajú po tom, čo ruský minister zahraničných vecí v utorok na konferencii o odzbrojení povedal, že sa prijímajú všetky opatrenia, aby sa zabezpečilo, že Ukrajina sa nedostane k jadrovému arzenálu. "Sme pripravení na druhé kolo rokovaní, ale ukrajinská strana naťahuje čas na príkaz Američanov," povedal Lavrov podľa ruskej tlačovej agentúry TASS. 

Postoj amerického prezidenta 

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, čo americký prezident Joe Biden včera použil svoj prejav o stave Únie, aby označil Putina za "ruského diktátora" a vyhlásil, že Moskva je "izolovanejšia než kedykoľvek predtým". Ako dodal, k prísnym západným sankciám patrí už aj uzavretie vzdušného proestoru pre všetky lety z Ruskej federácie.

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Lavrov sa dnes ráno snažil ospravedlniť inváziu na Ukrajinu vyhlásením, že ruské sily "nedovolia Ukrajine získať jadrové zbrane". Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Ukrajina vlastní jadrové zbrane alebo ich plánuje získať. Lavrov včera spochybnil, prečo Spojené štáty naďalej udržiavajú jadrové zbrane v európskych krajinách napriek Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT). "Zlá koordinácia spoločných misií s účasťou 'nejadrových' štátov NATO pokračuje. Počas takýchto misií sa praktizuje použitie jadrových zbraní proti Rusku. V Európe už dávno nemali byť americké jadrové zbrane," pokračoval šéf ruskej diplomacie. V tretej svetovej vojne sa bude podľa neho bojovať jadrovými zbraňami.

Odmietli ho počúvať

Jeho slová však zostali nevypočuté, pretože jednotliví delegáti počas príhovoru odchádzali z konferencie. Medzi nimi boli aj  kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová a jej dánsky kolega Jeppe Kofod, uvádza Independent. Pani Jolyová vysvetlila, prečo delegáti opustili konferenciu: "Minister Lavrov uviedol svoju verziu o tom, čo sa deje na Ukrajine. Je však nepravdivá a preto sme chceli spoločne ukázať veľmi silný a radikálny postoj."

Dokonca aj neutrálne Švajčiarsko uvalilo v pondelok na Lavrova finančné sankcie, čo je opatrenie medzinárodného odporu voči invázii. Rusko ju opisuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“ zameranú na vytlačenie „neonacistov“ vládnucich na Ukrajine. Vyslanec USA pri Rade pre ľudské práva Michele Taylor uviedol, že "ruská agresívna vojna má v oblasti ľudských práv veľké následky pre obyvateľov Ukrajiny a Ruska. Plnú zodpovednosť budú za to niesť ruskí vodcovia."

Viac o téme: VojnaRuskoOSNUkrajinaSergej LavrovUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu