Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Oligarchovia prídu o luxusné vily a jachty: Francúzsko ich chce verným služobníkom Kremľu skonfiškovať

Na snímke je jachta ruského miliardára Romana Abramoviča. Zobraziť galériu (2)
Na snímke je jachta ruského miliardára Romana Abramoviča. (Zdroj: YouTube/ Gibraltar Yachting)

PARÍŽ - Bohatých Rusov to ťahalo na francúzske Azúrové pobrežie už od 19. storočia. Ale sankcie EÚ v dôsledku útoku na Ukrajinu ich teraz nútia chvieť sa kvôli ich mnohomiliónovému majetku – vrátane pompéznych víl, drahých jácht a luxusných áut.

Niekoľko hodín po tom, čo Rusko zaútočilo na Ukrajinu, vzlietol z Nice Boeing Dreamliner. Lietadlo so širokým trupom patrí ruskému oligarchovi a majiteľovi londýnskeho futbalového klubu FC Chelsea Romanovi Abramovičovi. Musel predvídať, čo francúzska vláda oznámila o niekoľko dní neskôr: Chce skonfiškovať majetok vo Francúzsku Rusom blízkym vláde.

Minister hospodárstva Bruno Le Maire medzitým oznámil, že sa pripravujú zoznamy víl, jácht a luxusných áut vo vlastníctve Rusov, na ktoré sa už alebo čoskoro môžu vzťahovať sankcie EÚ. Tieto zoznamy budú pravdepodobne dlhé, pretože Azúrové pobrežie je tradične ihriskom bohatých Rusov. Všetko sa to začalo v polovici 19. storočia, keď po Angličanoch objavili francúzske pobrežie Stredozemného mora ako zimné sídlo.

Oligarchovia prídu o luxusné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cárska rodina pravidelne trávila niekoľko mesiacov v roku na Azúrovom pobreží. Začiatkom 20. storočia existovalo železničné spojenie medzi Petrohradom a Nice, ktoré často využívali ruskí veľkovojvodovia. Na Azúrovom pobreží zimovali aj ruskí spisovatelia ako Nikolaj Gogoľ či Anton Pavlovič Čechov. V roku 1912 dal cár Mikuláš II postaviť v Nice veľkolepý ruský pravoslávny kostol, v tom čase najväčší mimo Ruska.

Po rozpade Sovietskeho zväzu, v dôsledku ktorého niektorí podnikatelia rozprávkovo zbohatli, mnohých to ťahalo na Azúrové pobrežie, kde si kúpili pompézne vily alebo si ich dali postaviť – najlepšie na výbežkoch obklopených plážami ako napr. Saint-Jean- Cap Ferrat, Cap Martin alebo Antibes. Na jednej strane more, na druhej hory a prírodné rezervácie – na novostavby už veľa miesta nezostáva. Medzi bohatými obľúbené Monako sa snaží opäť rozširovať svoje územie.

Nábrežie miliardárov

V Saint-Jean-Cap-Ferrat napríklad Arkadij Rotenberg, jeden z najvplyvnejších podnikateľov v Rusku, vlastnil vilu Shoshana. Vlani v lete podľa správ miestnych médií nechal za pomoci súkromných bezpečnostných zložiek z vily vyhodiť svoju bývalú manželku. Jeho brat Boris je nazývaný "miliardárom z Eze" podľa miesta na kopci na pobreží. Gennadij Timčenko, dôverník prezidenta Vladimira Putina, vlastní vilu v Lavandou, kde často trávi víkendy. Podľa časopisu "L'Obs" dal svojej manželke Elene päťhviezdičkový Hotel Club de Cavaliere na Cap Nègre.

Británia už minulý týždeň v utorok uvalila sankcie na Borisa Rotenberga, jeho synovca Igora a Timčenka. Nie sú však na najnovšom zozname EÚ. Abramoviča, ktorý sa medzitým vzdal vedenia FC Chelsea, sa zatiaľ individuálne sankcie nedotkli.

Chcú zabaviť aj jachty

Okrem víl chce Francúzsko skonfiškovať aj jachty bohatých Rusov. Tie nájdete v prístavoch ako Cannes (najmä počas filmového festivalu), Saint-Tropez a predovšetkým v Antibes, na takzvanom prístavisku miliardárov. K dispozícii je 18 miest pre extra veľké jachty. Prístav už niekoľko rokov nie je prístupný verejnosti.

Abramovičova 162 metrov dlhá luxusná jachta „Eclipse“ často kotvila v Antibes. Do roku 2013 bola najväčšou jachtou na svete a má okrem iného kino, dva heliporty a vlastný systém protiraketovej obrany. Podľa medializovaných informácií bola Eclipse koncom minulého roka v Barcelone na údržbe a momentálne je v Karibiku. Francúzsku sa teda zrejme nepodarí zabaviť Boeing ani Abramovičovu jachtu.

Viac o téme: VilyJachtyKonfiškáciaZabavenieFrancúzskoBohatí Rusi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu