Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA oznámili ďalšiu humanitárnu pomoc Ukrajine za 54 miliónov dolárov

Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach. (Zdroj: Facebook/Kristina Berdynskykh)

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sa zameriavajú na poskytnutie "naliehavých humanitárnych potrieb Ukrajiny a sú súčasťou našej odpovede na premyslený, nevyprovokovaný a neospravedlniteľný útok". Táto nová pomoc bude prúdiť cez mimovládne organizácie a pôjde o "dodávky potravín, bezpečnej pitnej vody, prístreškov, núdzovej zdravotnej starostlivosti, ochrany pred zimou a ďalších potrieb," napísal Blinken vo vyhlásení.

USA oznámili ďalšiu humanitárnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informoval, že od začiatku vpádu Ruska na Ukrajinu vo štvrtok ušlo z Ukrajiny do susedných štátov vyše 368.000 ľudí, pričom podľa odhadov je v rámci samotnej Ukrajiny vysídlených vyše 160.000 ľudí. Blinken doplnil, že nová pomoc takisto pomôže humanitárnym organizáciám udržiavať kontakt medzi rodinnými príslušníkmi, ktorých vojna od seba oddelila, čo "dúfajme, bude v niektorých prípadoch viesť k opätovnému zlúčeniu rodín".

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

Minister Blinken ocenil susedné krajiny za prijímanie Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. "Cez diplomatické kanály ich podporujeme v tom, ako sa snažia udržať hranice otvorené a pomáhať ľuďom hľadajúcim medzinárodnú ochranu". Spojené štáty od roku 2014, keď Rusko prvýkrát napadlo Ukrajinu a anektovalo Krymský polostrov, poskytli dosiaľ tejto bývalej sovietskej republike pomoc vo výške takmer 405 miliónov dolárov.

Viac o téme: Humanitárna pomocUSAUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu