Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE EÚ sa rozhodla vyradiť Rusko zo SWIFT-u: Putin nesmie financovať vojnovú mašinériu!

(Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File, SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Nemecká vláda podľa The Kyjev Independent uviedla, že spojenci sa rozhodli odstrihnúť Rusko od Swiftu. Informáciu potvrdila aj predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Chcú zabrániť Putinovi, aby financoval svoju vojnovú mašinériu.

Európska komisia (EK) navrhne lídrom členských krajín Európskej únie vyradiť určitý počet ruských bánk z globálneho systému SWIFT, ktorý je kľúčový pre medzinárodné finančné transakcie. Oznámila to dnes predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá v prejave označila postup ruskej armády na Ukrajine za barbarský čin.

Nové sankcie

EÚ postupuje v koordinácii so Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou. Von der Leyenová zároveň predstavila ďalšie nové sankcie, ktoré majú oslabiť schopnosť Moskvy financovať vojnu a ďalej izolovať Rusko od globálnej ekonomiky. Na nedeľu bolo zvolané ďalšie stretnutie únijných ministrov zahraničia.

Putin nesmie financovať vojnú mašinériu

"Chceme zabrániť Putinovi, aby financoval svoju vojnovú mašinériu," povedala von der Leyenová. "Chceme zaistiť, aby určité množstvo ruských bánk bolo odstránené zo SWIF-u, zarazíme Putinovi použitie aktív Centrálnej banky Ruskej federácie a zarazíme ruským oligarchom využívanie prostriedkov na medzinárodných trhoch," uviedla. 

Západní spojenci tvrdia, že sa tiež "zaviažu uvaliť reštriktívne opatrenia, ktoré zabránia ruskej centrálnej banke rozmiestniť svoje medzinárodné rezervy spôsobom podkopávajúcim vplyv našich sankcií". Západní spojenci tiež obmedzia možnosť bohatých Rusov "kupovať si" občianstvo v iných krajinách. Toto rozhodnutie je pokračovaním sankcií, ktoré západné krajiny zavádzajú v reakcii na ruskú tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

Viac o téme: SankcieRuskoVladimir PutinEurópska komisiaSWIFTVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu